Două acte normative importante pentru fermierii ce-şi desfăşoară activitatea în domeniul îmbunătăţirilor funciare şi a agriculturii ecologice au fost aprobate în şedinţa de Guvern de ieri, se arată într-un comunicat de presă.
Cele două acte sunt: Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii îmbunătăţirilor funciare nr. 138/2004 şi completarea OUG nr. 82/2011 privind unele măsuri de organizare a activităţii de îmbunătăţiri funciare şi Hotărârea de Guvern pentru completarea HG nr. 759/2010 privind acordarea de ajutoare specifice pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul de agricultură ecologică.
Astfel, Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea şi completarea Legii îmbunătăţirilor funciare întăreşte rolul prioritar al sectorului de irigaţii din ţara noastră în contextul actual, aşa cum a fost el asumat de către conducerea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi urmăreşte, în principal, protejarea infrastructurii de îmbunătăţiri funciare prin transmiterea acesteia către organizaţiile şi federaţiile de udători sub formă de comodat şi nu în proprietate ca până acum, urmând ca, după o perioadă de 5 ani, la cerere, acestea să poată primi în proprietate respectiva infrastructură, numai dacă fac dovada exploatării şi întreţinerii corecte a acestora.
De asemenea, ordonanţa de urgenţă prevede, ca o altă măsură de protecţie, constituirea de către federaţii a unei garanţii în contul Agenţiei Naţionale de Îmbunătăţiri Funciare de 10% din valoarea de inventar a infrastructurii transmise, ANIF având dreptul de a reţine garanţia dacă acestea nu respectă obligaţiile stabilite prin protocolul de predare-primire. Ordonanţa prevede, de asemenea, exceptarea de la transfer către organizaţiile şi federaţiile de îmbunătăţiri funciare a infrastructurii principale de aducţiune.
Hotărârea de Guvern pentru completarea HG nr. 759/2010 privind acordarea de ajutoare specifice pentru îmbunătăţirea calităţii produselor agricole în sectorul agriculturii ecologice vine ca urmare a numeroaselor solicitărilor ale fermierilor care deţin exploataţii de mici dimensiuni, înregistrate în sistemul ecologic, fapt ce presupune costuri suplimentare de certificare şi inspecţie anuale. ţinând cont de faptul că 65% din exploataţiile ecologice sunt de mici dimensiuni, de la 0,3 - 5 ha., s-a decis alocarea unui sprijin în cuantum total de 7.050.000 euro, fonduri europene, acesta urmând a acoperi taxele de inspecţie şi certificare, menţinând astfel exploaţaţiile respective în sistemul ecologic, se precizează în comunicat.
Practic, această măsură se înscrie pe linia sprijinirii de către Guvernul României a agriculturii ecologice şi vizează o creştere a plăţii suplimentare la exploataţiile ecologice de mici dimensiuni (0,3-5ha) de peste 17% (de la 450 la 540 euro), fermele aflate între 5,1-20 ha primind 611,43 euro, iar cele de peste 21 ha beneficiind de 510 euro, exploataţiile mari, de peste 20 hectare, nefiind dezavantajate întrucât acestea îşi pot acoperi costurile de certificare şi inspecţie anuale prin valorificarea unui volum mai mare de produse ecologice, raportat la dimensiunea lor.