Guvernul a aprobat ordonanţa prin care pensiile de serviciu nu vor mai putea depăşi salariile nete

S.A.
Macroeconomie / 5 august 2017

Guvernul a aprobat ordonanţa prin care pensiile de serviciu nu vor mai putea depăşi salariile nete

Guvernul României a adoptat, în şedinţa de ieri, o ordonanţă de urgenţă care stabileşte că pensiile de serviciu nu se vor mai majora, anual, prin raportare la creşterile salariale, ci doar în funcţie de coeficientul de inflaţie, aşa cum se procedează, în prezent, în cazul pensiilor reglementate de Legea 263/2010.

Actul normativ prevede, de asemenea, că valoarea netă a pensiei de serviciu nu va mai putea depăşi media soldelor/salariilor nete cuprinse în baza de calcul a pensiei, informează un comunicat oficial.

Executivul precizează că niciuna dintre pensiile de serviciu aflate în plată nu va fi micşorată ca urmare a adoptării prezentei ordonanţe de urgenţă. Totodată, nu suferă modificări nici baza de calcul şi nu intervin schimbări nici în ceea ce priveşte vârsta şi vechimea avute în vedere la data depunerii cererii de pensionare.

Guvernul arată: "Măsurile au fost adoptate în vederea eliminării inechităţilor dintre categoriile de pensionari, dar şi în contextul în care există pensii de serviciu care au crescut şi cu 300% în ultimii ani, ca urmare a creşterilor salariale semnificative din respectivele domenii de activitate. Spre exemplu, o pensie de serviciu stabilită la aproximativ 7.000 de lei în anul 2010 a ajuns la valoarea de 22.000 de lei în anul 2017, ca urmare a corelărilor cu creşterile salariale, efectuate ulterior pensionării.

Adoptarea acestor măsuri era necesară în contextul în care Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prevede creşteri anuale semnificative ale salariilor în următorii ani, ceea ce ar fi generat, implicit, actualizarea pensiilor de serviciu cu sume ce ar fi putut produce efecte negative considerabile asupra bugetului de stat, din care sunt suportate".

Actul normativ reglementează pensiile personalului Ministerul Afacerilor Interne (MAI), al Ministerului Apărării Naţionale (MApN), al serviciilor de informaţii, cel aeronautic civil navigant profesionist, al Corpului Diplomatic şi Consular, al Curţii de Conturi, cel auxiliar din instanţe şi parchete, al funcţionarilor parlamentari, dar şi al membrilor Senatului României şi Camerei Deputaţilor. Executivul menţionează că pensiile magistraţilor nu sunt incluse în categoriile enumerate mai sus pe motiv că acestea au făcut obiectul a două decizii ale Curţii Constituţionale a României.

Sursa citată adaugă: "Totodată, pentru a elimina orice posibilă interpretare sau speculaţie conform căreia doar persoane din structuri de conducere, care ar fi putut afla despre intenţia Guvernului de introducere a acestui act normativ, ar fi avut posibilitatea de a depune cereri de pensionare, până la data adoptării prezentei ordonanţe de urgenţă, actul normativ prevede că orice persoană din categoriile enumerate mai sus poate alege să se pensioneze în baza actualelor prevederi legale, până la data de 15 septembrie. Recomandarea este, totuşi, aceea ca personalul din categoriile amintite să rămână în activitate, în condiţiile în care Legea 153/2017 prevederi creşteri salariale considerabile pentru următorii ani, care vor genera, implicit, pensii mai mari".

Ponta, despre ordonanţa care reglementează pensiile speciale: "Nu schimbă sistemul, nu face nicio economie"

Fostul premier Victor Ponta consideră că ordonanţa de urgenţă adoptată ieri de Guvern prin care se reglementează pensiile speciale nici nu va schimba sistemul şi nici nu genera economii la Fondul de Pensii.

"În forma prezentată de Guvern acum nici nu se schimbă sistemul, nici nu se reduc plăţile din Fondul de Pensii, ba chiar în primii ani vom avea un plus de pensii mari în plata fără contribuţii (de la cei care se pensionează acum), deci nicio economie - doar se schimbă modul de indexare peste noapte prin ordonanţă de urgenţă fără să ştie nimeni ce impact bugetar are", a scris fostul premier, pe pagina sa de Facebook.

Potrivit lui Ponta, "toată agitaţia" cu pensiile speciale este "doar o reaşezare de putere în sistem".

El a mai scris: "«Generalii şi chestorii lui Băsescu» pleacă anticipat la pensii consistente şi sunt înlocuiţi de «generalii lui Iohannis şi chestorii lui Dragnea»! Nimic nou, nimic neobisnuit - fiecare putere politică încearcă să îşi promoveze propriii «generali şi chestori» sperând că o să le fie credincioşi! O să vedem... Dar orice afacere politică de acest gen este însoţită de «gargară» pentru jurnaliştii care sunt în vacanţă. (...) Pensiile de stat militare nu sunt «pensii speciale» (în sensul în care le prezintă acum presa lipsită de subiecte vară) - există în România de la Alexandru Ioan Cuza şi se aplică în SUA, ţările NATO, etc - ţinând cont de specificul activităţii militare. Pentru cei care preiau fără să verifice obişnuitele gogoşi ale «Gargaragiului Naţional Băsescu» am verificat acum - Legea 223/2015 privind «pensiile militare de stat» a fost adoptată pe 29 iunie 2015 de către Camera Deputaţilor cu 289 voturi pentru şi... un vot contra; a fost promulgată imediat de preşedintele Iohannis şi a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016 în timpul Guvernului Cioloş cel votat şi sprijinit de Liviu Dragnea... aşa că dacă e ceva greşit ar trebui să ne asumăm toţi".

Fostul premier afirmă că prin scandalul generat în ultimele zile în jurul acestui subiect unele categorii sociale au fost "stârnite" contra altor categorii sociale: "Ceea ce se schimbă însă fundamental este modul de a face politici publice - în 2012-2015 am spus şi am respectat promisiunea de a nu face iar ca Băsescu: să stârnim categorii sociale contra altor categorii sociale! Iată că acum, cu Liviu Dragnea discipolul lui Băsescu la putere, iar vedem «lupta de clasă» (pensionarii cu pensii mari contra celor cu pensii mici, firme mici contra firme mari, etc). (...) Aşa că «Băse Gargaragiul» şi foştii săi subordonaţi care au preluat conducerea PSD pe mine nu mă păcălesc - nu cred că cine strigă mai tare are dreptate!".

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Care salar?Din luna dinaintea iesiri in pensie?Cine au fost excroci care au facut si adoptat legea pensiilor speciale?Nesimtiti ordinari,la fel si aceia care in aceste zile aparau o asemenea lege.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb