Guvernul a aprobat proiectul de lege privind planificarea apărării

C.P.
Ziarul BURSA #Companii #Apărare / 23 aprilie 2015

Proiectul de lege adoptat ieri de Executiv are în vedere eficientizarea procesului de planificare a apărării prin concentrarea pe dezvoltarea de capabilităţi, în scopul integrării tuturor disciplinelor de planificare a apărării şi asigurării coerenţei acestora cu evoluţia proceselor de planificare a apărării din NATO şi UE, potrivit unui comunicat de presă al instituţiei.

În principal, proiectul de lege vizează extinderea perioadei de planificare de la 6 la 10 ani, în scopul asigurării concordanţei procesului naţional de planificare a apărării cu cel al NATO. De asemenea, este stabilit un mecanism legal care facilitează dezvoltarea capabilităţilor militare şi non-militare asumate de România în cadrul procesului NATO de planificare a apărării. Aceste capabilităţi pot fi realizate de către Ministerul Apărării Naţionale în colaborare cu alte ministere sau agenţii guvernamentale. Proiectul de lege mai prevede eficientizarea activităţii directorilor de programe majore, prin stabilirea unor obiective şi priorităţi clare în toate domeniile de planificare a apărării. Aceste obiective şi priorităţi se stabilesc în concordanţă cu cele identificate la nivelul M.Ap.N., prin Directiva de planificare a apărării. De asemenea, potrivit proiectului de lege, programele majore includ resursele alocate anual pentru realizarea acţiunilor şi măsurilor cuprinse în aceste programe şi fondurile necesare acoperirii obligaţiilor financiare faţă de organizaţiile şi iniţiativele internaţionale în domeniul apărării. Programele majore sunt elaborate anual, pentru un orizont de timp de 10 ani. Documentul mai prevede eficientizarea procesului de evaluare a planificării apărării, prin informarea anuală a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, referitor la stadiul îndeplinirii obiectivelor stabilite atât la nivelul M.Ap.N., precum şi în cadrul Alianţei Nord-Atlantice.

Noul proiect de lege adoptat ieri urmăreşte reglementarea controlului democratic civil în domeniul apărării, prin statuarea rolului instituţiilor constituţionale în formularea politicii de apărare şi fundamentarea bugetului MApN.

Potrivit Programului de Guvernare, în vederea afirmării intereselor şi valorificării oportunităţilor, România îşi propune consolidarea profilului în cadrul NATO şi dezvoltarea contribuţiei la Politica de Securitate şi Apărare Comună, în calitate de membru UE. Pentru realizarea acestor obiective, MApN i-au fost stabilite o serie de priorităţi şi direcţii de acţiune, materializate în îndeplinirea obligaţiilor ce decurg din calitatea de stat membru NATO şi UE şi eficientizarea procesului de planificare a apărării bazat pe capabilităţi. Proiectul de lege adoptat de Guvern, care la intrarea în vigoare va înlocui Legea nr. 473/2004, are în vedere experienţa dobândită în cadrul procesului de planificare al NATO şi UE, precum şi implementarea conceptelor noului proces de planificare a apărării NATO, aprobat prin documentul Outline Model For a Defence Planning Process.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

15 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9750
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8266
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2934
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9005
Gram de aur (XAU)Gram de aur417.1686

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb