GUVERNUL A RELAXAT RESTRICŢIILE DIN STAREA DE ALERTĂ Liber la petrecerile în stradă de Crăciun şi Revelion

I.Ghe.
Ziarul BURSA #Miscellanea / 9 decembrie 2021

Liber la petrecerile în stradă de Crăciun şi Revelion

Guvernul a decis, ieri, relaxarea restricţiilor din starea de alertă, adoptând, fără modificări hotărârea în acest sens a Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă. Astfel, pentru următoarele 30 de zile au fost eliminate interdicţiile de circulaţie pe timpul nopţii pentru persoanele nevaccinate împotriva Covid-19, s-a permis accesul în mall-uri şi hipermarketuri şi pentru persoanele testate, nu doar pentru cele vaccinate sau trecute prin boală, s-a stabilit că masca de protecţie va fi obligatorie în aer liber doar în spaţiile aglomerate, iar magazinele sau restaurantele vor fi deschise până la ora 22.00, faţă de ora 21.00. De asemenea, în nopţile de Crăciun şi Revelion localurile vor fi deschise fără limitare de oră şi va fi permis accesul şi celor testaţi.

De asemenea, se permite cazarea în structurile de primire turistice şi pentru persoanele care prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR sau antigen rapid şi se permite accesul tuturor persoanelor în cadrul spaţiilor de comercializare a produselor nealimentare, cu suprafaţa mai mică sau egală de 200 mp, cu asigurarea unei suprafeţe de minimum 4 mp/persoană.

"Cred că mesajul pe care trebuie să îl înţeleagă toată lumea este că încercăm o întoarcere la normalitate şi la un parteneriat cu populaţia. Sigur că există îngrijorare. România a luat aceste măsuri care par măsuri de relaxare (...), dar aceste măsuri trebuie să fie primul pas din parteneriatul populaţiei şi din parteneriatul angajaţilor cu autorităţile. Consecinţele pandemiei nu pot să fie controlate mai bine decât dacă există acest parteneriat şi încredere. Această deschidere din partea guvernului se datorează interesului pentru ca viaţa să capete aspecte de normalitate, dar nu putem ignora pericolele care urmează. Noi ne dorim ca acest trend descendent să continuie şi să nu ne întoarcem la creşterea numărului de cazuri de infecţie. (...) Decât să avem reguli extrem de dure, extrem de limitative care nu sunt respectate, e mai bine să avem o relaxare, dar cu respectarea riguroasă a tuturor acestor reguli. (...) Faptul că avem patru zile - 24 şi 25 decembrie, 31 decembrie şi 1 ianuarie - în care manifestările în aer liber pot fi organizate fără limitări deosebite nu înseamnă că ele trebuie transformate în vectori de propagare a infecţiei. Condiţia este ca participanţii, populaţia să aibă un comportament responsabil. Vom face o campanie în acest sens la nivelul guvernului, împreună cu autorităţile locale, astfel încât comportamentul preventiv să fie regula. Nu sancţionarea este cheia succesului, important este parteneriatul, încrederea şi comportamentul preventiv. Eu cred că principalii avocaţi ai respectării măsurilor trebuie să fie operatorii economici, la toate tipurile de activităţi pe care le realizează", a declarat Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii, la conferinţa de presă susţinută după şedinţa de guvern de ieri.

Domnia sa a precizat că, în paralel, autorităţile se pregătesc şi pentru situaţia generată de apariţia noii tulpini emergente, Omicron.

"Am fost la consiliul miniştrilor sănătăţii din Uniunea Europeană şi principalele lucruri care s-au discutat acolo sunt încurajarea populaţiei pentru vaccinarea cu doza 3 şi introducerea formularului de locaţie al pasagerului pe care intenţionăm să-l punem în utilizare începând cu 20 decembrie pentru a identifica rapid persoanele infectate, contacţii şi să se poată lua o măsură de sănătăte publică. În privinţa campaniei de vaccinare, din păcate aceasta a încetinit foarte tare şi avem sub 10.000 de persoane zilnic vaccinate cu o singură doză. (...) Este clar că transmisabilitatea ridicată la Omicron e evidentă. În ceea ce priveşte agresabilitatea nu e o opinie bine conturată. În Africa e una uşoară. Următoarele săptămâni sunt importante. Există, şi nu vreau să ascund asta, o speranţă odată cu intensificarea cazurilor ca patogenitatea să scadă", a spus Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

În legătură cu varianta Omicron şi valul cinci al pandemiei, la începutul şedinţei de guvern prim-ministrul Nicolae Ciucă a afirmat că pregătirea pentru acest val trebuie să fie un punct prioritar pentru Ministerul Sănătăţii. Şeful Guvernului a atras atenţia asupra necesităţii de identificare şi pregătire a dotărilor necesare în spitale pentru venirea valului cinci al pandemiei.

"Este, de asemenea, foarte important, aţi făcut dumneavoastră referire la ceea ce inseamnă pregătirea intregului ansamblu de servicii medicale oferite populaţiei. Cred că este nevoie să identificăm de acum ceea ce avem nevoie pentru valul 5 şi v-aş ruga să demarăm toate elementele de contract, de asigurare a medicamentelor, de asigurare a serviciilor medicale in secţiile ATI şi, desigur, dacă există posibilitatea şi trebuie să existe posibilitatea, să îmbunătăţim tot ceea ce reprezintă ansamblul de activităţi pe baza experienţei pe care am avut-o trecând prin cele patru valuri până acum", i-a transmis premierul Nicolae Ciucă lui Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii.

Referitor la relaxarea restricţiilor de către guvern pentru următoarele 30 de zile, copreşedinţii Alianţei pentru Unirea Românilor (AUR) afirmă că această relaxare este o nouă jignire la adresa românilor nevaccinaţi.

"Aşa-numitele relaxări nu rezolvă, în esenţă, nimic, pentru că, în continuare, se insistă cu restrângerea drepturilor şi libertăţilor cetăţeneşti şi segregarea pe criterii sanitare. Românii din ţară, nevaccinaţi, nu vor putea nici acum să intre în centrele comerciale, în restaurante sau în hoteluri, fără a prezenta un certificat verde, iar românii din diaspora, care vor să vină acasă de sărbători, aşa cum o fac an de an, vor fi întâmpinaţi cu ostilitate, ca nişte terorişti: anchetaţi, puşi să completeze formulare, carantinaţi sau constrânşi să facă teste PCR. Pentru ce toată această bătaie de joc? Sunt românii noştri care muncesc afară şi echilibrează balanţa de plăţi a ţării. Cerem militarului Ciucă să îi trateze ca pe nişte cetăţeni liberi şi demni ai statului de care aparţin, nu ca pe nişte terorişti", a declarat senatorul Claudiu Târziu, copreşedintele AUR.

Colegul său, deputatul George Simion (copreşedinte AUR) susţine că restricţiile actuale arată o apetenţă către dictatură.

"Numărul de infectări zilnice cu Covid a scăzut foarte mult, iar toate datele arată că tulpina Omicron este mai puţin periculoasă decât Delta. Prin urmare, este de neînţeles de ce Raed Arafat şi Nicolae Ciucă insistă să inducă panica în rândul populaţiei şi să menţină nişte restricţii aberante şi discriminatorii. Ele par să trădeze mai degrabă o apetenţă către dictatură, nu grija faţă de sănătatea românilor. AUR somează Guvernul şi pe eternul Arafat să renunţe la aceste măsuri iraţionale şi să manifeste respect faţă de contribuabilul român! În caz contrar, ne vom alia cu toţi cei nemulţumiţi şi vom ieşi în stradă", a afirmat George Simion.

AUR atrage atenţia că Guvernul trebuie să înceteze să încalce libertăţile şi drepturile fundamentale ale românilor, de la libertatea de circulaţie până la dreptul la educaţie, în contextul prelungirii la nesfârşit a stării de alertă şi sub pretextul pandemiei Covid-19.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb