Guvernul acordă beneficii suplimentare pentru persoanele cu dizabilităţi

Cristina Radu
Miscellanea / 30 iunie 2017

La propunerea Ministerului Muncii şi Justiţiei Sociale, Guvernul a aprobat astăzi Ordonanţa de Urgenţă pentru modificarea Legii nr. 448/2006 vizând protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, care va aduce o serie de beneficii persoanelor cu dizabilităţi şi familiilor acestora, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Copiii cu handicap grav care beneficiază de îngrijiri paliative nu se vor mai prezenta periodic la comisiile de evaluare. Certificatul lor urmează să fie valabil până la împlinirea vârstei de 18 ani. Măsura a fost adoptată în contextul în care mass-media a relatat, în repetate rânduri, informaţii despre cozile care se formau la comisiile de evaluare şi despre condiţiile în care copiii cu handicap grav şi însoţitorii lor erau nevoiţi să aştepte ore sau zile în şir, pentru reînnoirea certificatului de handicap.

Persoanele cu dizabilităţi vor primi din oficiu prestaţia socială şi nu vor mai fi obligate să depună o cerere în acest sens. Această hotărâre s-a adoptat deoarece s-a constatat că nu toate persoanele cu dizabilităţi ştiau că trebuie să depună o cerere specială pentru primi prestaţia socială, după obţinerea certificatului cu handicap. Noile prevederi stabilesc faptul că prestaţia socială se acordă automat, după obţinerea certificatului de încadrare în grad de handicap, nemaifiind necesară depunerea unei cereri, aşa cum prevedea varianta veche a legii. Măsura este una de debirocratizare, astfel încât să se evite drumurile inutile şi cozile la ghişee.

Un număr de 5.150 de persoane cu handicap grav psihic şi mintal vor beneficia de scutire la plata contribuţiei datorate pentru adulţii cu handicap din centrele rezidenţiale. Măsura a fost adoptată pentru a nu vulnerabiliza şi mai mult această categorie socială, respectiv membrii familiilor persoanelor cu handicap psihic şi mintal care, în prezent, suportă plata contribuţiei în centrele rezidenţiale.

În prezent, obligaţia de întreţinere pentru adulţii cu handicap asistaţi în centre se întinde până la fraţi şi surori, rudele în linie dreaptă, soţ şi soţie. Modificarea adusă prin actul normativ a restrâns această obligaţie la soţ şi soţie, părinţi pentru copii şi copii pentru părinţi. Decizia a fost luată deoarece s-au înregistrat cazuri în care rude de gradul patru ale bolnavilor au fost executate silit pentru neplata contribuţiei.

Crearea de oportunităţi de dezvoltare de servicii sociale de tip rezidenţial (centre de zi, centre respiro şi locuinţe protejate) şi pentru autorităţile locale, respectiv consiliile locale, are scopul de a le aduce cât mai aproape de cetăţean. Legea actuală permitea doar direcţiilor generale de asistenţă socială şi protecţia copiilor să deschidă astfel de servicii publice, nu şi autorităţilor locale. Prevederea creează o oportunitate pentru primării, nu şi obligaţia de a înfiinţa servicii.

Limbajul mimico-gestual va fi recunoscut oficial ca mijloc de comunicare specific persoanelor cu handicap auditiv. Persoanele cu deficienţe de auz vor putea beneficia de un interpret mimico-gestual la susţinerea examenului de bacalaureat, în contextul în care s-a constatat o rată foarte mică de promovare a acestuia, de către persoanele din această categorie, de sub 1%. Măsura urmăreşte unificarea limbajului mimico-gestual, în condiţiile în care s-a constatat existenţa mai multor regionalisme.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb