GUVERNUL ADOPTĂ: OUG pentru operaţionalizarea Secţiei de anchetare a magistraţilor

Teona Tomoiagă
Politică / 10 octombrie 2018

Tudorel Toader

Tudorel Toader

Guvernul a adoptat, în şedinţa de astăzi, o Ordonanţă de Urgenţă pentru operaţionalizarea Secţiei de investigare a infracţiunilor comise de magistraţi, care va fi înfiinţată ca urmare a modificării Legii privind organizarea judiciară, a anunţat ministrul Justiţiei, Tudorel Toader.

Acesta a precizat că legea care a intrat în vigoare, în 23 iulie, prevede că secţia va începe să funcţioneze în trei luni, iar la CSM nu au fost demarate procedurile pentru operaţionalizarea secţiei, în condiţiile în care, din 23 octombrie, DNA nu mai are competenţă să investigheze acele fapte din justiţie.

"Guvernul a adoptat o Ordonanţă de Urgenţă privind unele măsuri pentru operationalizarea secţiei de investigare a infracţiunilor din justiţie. Pe 23 iulie a intrat în vigoare legea 207 pentru modifcarea legii 304/2004 privind organizarea judiciară. Printre altele, Legea 207 prevede înfiinţarea acelei mult discutate secţii speciale. Se mai prevede faptul că în trei luni de zile de la intrarea în vigoare a legii, secţia trebuie operaţionalizată. Mai e o perioadă scurtă de timp, iar la CSM nu au fost demarate procedurile pentru operaţionalizarea secţiei. Am considerat necesar promovarea acestei Ordonanţe de urgenţă pentru faptul că la data de 23 octombrie DNA nu mai are competenţa să investigheze acele fapte, iar secţia nou înfiinţată pe hârtie, nefiind operaţionalizată, nu poate să continue activitatea de urmărire penală", a declarat ministrul Justiţiei, la finalul şedinţei de Guvern.

Tudorel Toader a susţinut că s-ar fi creat un blocaj, pentru că DNA îşi pierde competenţa, iar secţia nu ar deveni operaţională, potrivit News.ro.

"Dat fiind caracterul provizoriu al concursului organizat în baza acestei OUG, evident ulterior se vor constitui comisiile prevăzute de lege, vor fi ocupate toate cele 15 posturi de procurori necesare bunei desfăşurări. Sigur, după publicarea în Monitorul Oficial, cei interesaţi vor putea lectura şi analiza fiecare prevedere a OUG şi veţi vedea că ea face trecerea între actuala reglementare şi viitoarea reglemnetare, asigurând operaţionalizarea secţiei.Nu se suplimentează schema de personal. Cei 15 procurori sunt selectaţi din sistem, dintre cei actuali. Este vorba doar de o schimbare a competenţei şi locului de muncă. În final, operaţionalizarea secţiei nu schimbă nimic. Aceleaşi dosare se mută din curtea DNA în curtea Ministerului Public. Nu este un plus de activitate. Tutela sub care se desfăşoară activitatea va fi cea a Ministerului Public", a precizat Toader.

Ministrul Justiţiei anunţă că Ordonanţa va fi publicată în Monitorul Oficial astăzi sau mâine, iar din momentul în care aceasta va intra în vigoare, procurorul general are un termen în care să asigure buna desfăşurare a activităţii.

"Adică spaţiul necesar, personalul auxiliar, personalul de specialitate şi aparatura şi cele necesare desfăşurării activităţii. În momentul în care secţia s-a operaţionalizat la data de 23 octombrie, secţia va prelua de la DNA dosarele în curs, dar şi dosarele soluţionate, adică cele aflate în depozitul actual al DNA, cele din arhivă", a adăugat Toader.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb