Guvernul arde gazul la preţuri "aberante"

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 15 martie 2006

Sindicaliştii din chimie şi petrochimie vor cere în stradă

reducerea preţului la gazul metan şi la energia electrică şi termică

Guvernul poate falimenta întreprinderile care chimizează gazul metan şi poate desfiinţa implicit 10.000 de locuri de muncă din acest domeniu de activitate, sînt de părere sindicaliştii din chimie şi petrochimie. Creşterea "aberantă şi nejustificată" a preţurilor la gazele naturale provenite din producţia internă afectează indus-tria îngrăşămintelor în regiuni ale ţării în care forţa de muncă este preponderent absorbită de această activitate industrială.

Majorările de preţ ale gazelor naturale din producţia internă în decursul a doi ani a ajuns de la 30 de USD/1.000 metri cubi în 2003 la 110 de USD/1.000 metri cubi în 2005. Această creştere, corelată cu creşterea preţului mediu de import al gazelor naturale la 218 USD/1.000 metri cubi în 2005 "au accentuat şi mai mult situaţia de criză a industriei de îngrăşăminte şi implicit a agriculturii", a spus Achille Duţu, preşedintele Sindicatelor Libere din Chimie şi Petrochimie (FSLCP).

Majorarea preţului la gazul metan va continua şi în 2006, din moment ce "gazul românesc a ajuns la 110 dolari şi este tendinţa de a creşte pînă la 130 dolari, iar gazele noi vor creşte, conform dorinţei Romgaz şi Petrom, de la 120 dolari cît au fost în 2005, la 174,5 dolari", a afirmat Achille Duţu. În opinia preşedintelui FSLCP, "producătorii de gaz metan Petrom şi Romgaz ar trebui să ducă o politică de susţinere a economiei autohtone şi nu de distrugere a ei". Acuzele sindicatelor vizează faptul că "dosarul energetic de aderare a României la UE a fost negociat cu un preţ final la 1 ianuarie 2007 de 170 dolari la 1.000 de metri cubi de gaz natural, iar acum se vorbeşte de creşteri de peste 200 dolari".

Preţul mediu prevăzut de Agenţia Naţională de Reglementare a Gazului Metan pentru 2006 este calculat în funcţie de preţul pentru producţia internă - 122 USD/1.000 metri cubi şi preţul la import - 280 USD, rezultatul fiind un preţ mediu de 204 USD/1.000 metri cubi.

Efectele scumpirii falimentează combinate

Azomureş Târgu Mureş, Amonil Slobozia, Amurco Bacău, Donawchem Turnu Măgurele, Agrofertil Săvineşti, Viromet Braşov şi Nitrofertilizer Făgăraş sînt fabrici în stare de faliment ca urmare a majorării preţului la gazul metan. Situaţia acestor combinate este înrăutăţită de faptul că au crescut costurile de producţie ale procesatorilor de gaz metan cu 50% în ultimii doi ani, la care se adaugă şi sistarea de gaze naturale din lunile ianuarie şi februarie 2006, în urma cărora societăţile au înregistrat pierderi de sute de miliarde lei vechi.

"Produsele combinatelor chimice sînt influenţate în proporţie de 57-75% de preţul gazului metan, pentru că este materie primă şi nu se arde precum în centralele termo-electrice", a adăugat Achille Duţu. Domnia sa a mai spus că "aces-te întreprinderi vor provoca falimente în lanţ pentru că sînt activităţi conexe legate de funcţionarea acestora".

Nici planurile de afaceri nu pot funcţiona cît timp "există o creştere a preţului de 40-50% într-un an, iar Guvernul nu este în stare să ne dea o speranţă nici măcar pentru trei luni", a declarat preşedintele FSLCP, adăugînd că "în timp ce Gheorghe Pogea anunţă că nu va mai creşte preţul la gazul românesc pînă în aprilie, Codruţ Şereş spune că doar pînă în mai aces-ta nu va mai creşte".

Romulus Niţă, vicepreşedintele "Cartel Alfa" a afirmat că "Şereş este unul din cei mai reticenţi miniştri privind găsirea soluţiilor practice în acest domeniu", amintind că preţul la energie electrică în România este peste media UE şi cu mult mai mare decît cel practicat de ţările vecine.

Sindicaliştii vor cere prin pichetarea prefecturilor din ţară stoparea creşterii preţului la gazele naturale la 160 dolari, precum şi păstrarea locurilor de muncă.

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb