Guvernul britanic ar putea investi în RBS şi "Barclays"

Alina Vasiescu
Ziarul BURSA #Internaţional / 8 octombrie 2008

Guvernul britanic ar putea investi în RBS şi "Barclays"

Guvernul britanic ar putea investi cel puţin 45 de miliarde de lire sterline (79 miliarde de dolari) în trei dintre cele mai mari bănci din ţară, printre care "Royal Bank of Scotland Group" Plc (RBS) şi "Barclays" Plc, ca să le majoreze capitalul afectat de pierderile din criza creditelor ipotecare, spun surse apropiate situaţiei, citate de presa internaţională. Potrivit acestora, ministrul de Finanţe, Alistair Darling, şi guvernatorul Bank of England, Mervyn King, s-au întâlnit luni seara cu directorii executivi ai RBS şi "Barclays", Fred Goodwin, res­pectiv John Varley, prilej cu care au luat în discuţie o eventuală investiţie în cele două bănci. Se pare că au fost prezenţi la întrunire şi oficialii "Lloyds TSB Group" Plc.

Instituţiile financiare din Marea Britanie vând active şi reduc creditarea interbancară, ca să-şi păstreze lichidităţile în contextul crizei creditelor. Guvernul londonez a intervenit pentru salvarea "Bradford & Bingley" Plc şi s-a implicat în preluarea HBOS Plc. La începutul aces­tei săptămâni, Alistair Darling a declarat că va face "orice va fi nevoie" pentru a păs­tra sistemul financiar stabil, mai ales că pieţele de capital sunt îngheţate.

RBS, "Barclays", "Lloyds TSB Group" Plc şi alte trei bănci britanice importante sunt nevoite să plătească debite de 54 de miliarde de lire sterline până la finele lunii martie 2009, în condiţiile în care costurile împrumuturilor sunt la niveluri record. Suma, care include obligaţiuni şi credite, este de trei ori mai mare faţă de perioada similară a anului trecut.

Potrivit calculelor agenţiei Bloomberg, RBS are de plătit obligaţiuni de aproape 11,5 miliarde de lire sterline, care vor ajunge la maturitate în următoarele şase luni, iar "Barclays" - de 15,9 miliarde de lire.

Purtătorul de cuvânt al RBS, Carolyn McAdam, a refuzat să facă vreun comentariu pe marginea informaţiei privind întâlnirea cu oficialii din guvern, iar Alistair Smith, din partea "Barclays", a afirmat: "În mod categoric, noi nu am solicitat capital de la guvern". La rîndul său, John Varley, directorul "Barclays", a spus, într-o conferinţă: "Suntem cu picioarele bine înfipte în pământ. Înţelegem foarte clar că mediul financiar este unul dificil în prezent şi este foarte posibil să devină şi mai dificil, în condiţiile în care economiile mondiale nu mai cresc".

Fred Goodwin, directorul RBS, a menţionat: "Previziunile pentru 2009 sunt provocatoare".

Purtătorul de cuvânt al "Lloyds", Mark Lidiard, a reiterat că banca va căuta oportunităţi de majorare a capitalului, însă nu dorit să comenteze pe marginea informaţiilor privind participarea la întâlnirea cu reprezentanţii guvernului.

A doua bancă din Islanda a fost naţionalizată

"Landsbanki", a doua bancă din Islanda, a fost naţionalizată, ieri, fiind preluată de Autoritatea de reglementare a serviciilor financiare, în vederea continuării operaţiunilor bancare comerciale ale acesteia. "Toate sucursalele interne ale , call center-ele, automatele bancare şi operaţiunile prin Internet vor funcţiona în mod normal. Toate depozitele bancare ale populaţiei sunt garantate în totalitate", a anunţat Autoritatea.

Tot ieri, banca centrală a Islandei a acordat un credit de 500 de milloane de euro celei mai mari bănci din ţară, "Kaupthing Bank" hf.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb