Guvernul lui Boris Johnson apără vaccinul dezvoltat de către laboratorul britanic AstraZeneca şi Universitatea Oxford, în urma suspendării utilizării acestuia în Danemarca, pe care-l consideră "sigur" şi "eficient" şi dă asigurări că vaccinul va fi folosit în continuare în Regatul Unit, informează news.ro.
"Am fost clari cu privire la faptul că (vaccinul AstraZeneca-Oxford) este atât sigur, cât şi eficient", declară presei un purtător de cuvânt al lui Boris Johnson.
"Atunci când oamenii sunt invitaţi să se prezinte să fie vaccinaşi (cu vaccinul AstraZeneca-Oxford), ei trebuie să o facă cu deplină încredere", subliniază el, potrivit news.ro.
Declaraţiile au apărut în urma controverselor legate de vaccinul AstraZeneca, privind reacţiile adverse pe care acesta le produce.
Danemarca a suspendat, din motive de precauţie şi până la noi ordine, administrarea vaccinului de la AstraZeneca împotriva COVID-19, din cauza temerilor legate de formarea de cheaguri de sânge la persoane vaccinate, a anunţat joi autoritatea sanitară
Decizia a intervenit după raportarea unor cazuri grave de formare de cheaguri de sânge la persoane care au fost vaccinate cu vaccinul anti-COVID-19 de la AstraZeneca', a comunicat Agenţia Naţională de Sănătate, subliniind că, 'la ora actuală, nu putem trage concluzia existenţei unei legături între vaccin şi cheagurile de sânge'.
Austria anunţase luni că a încetat utilizarea unui lot de vaccinuri produse de laboratorul anglo-suedez, după decesul unei infirmiere de 49 de ani din cauza unor 'grave tulburări de coagulare' la câteva zile după primirea vaccinului.
Alte patru ţări europene - Estonia, Letonia, Lituania şi Luxemburg - au suspendat ulterior vaccinările cu dozele provenite din lotul respectiv, livrat în 17 state şi care conţine un milion de doze.
Danemarca a luat însă decizia de a suspenda utilizarea tuturor vaccinurilor de la AstraZeneca pentru o perioadă de 14 zile.
Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a declarat astăzi agenţiei EFE că studiază în prezent semnalările primite din mai multe state ale UE privind cazuri de tromboză diagnosticate după injecţii cu vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca şi ar putea emite ''astăzi sau mâine'' o recomandare privind utilizarea acestui vaccin.
Autorităţile olandeze au anunţat în aceeaşi zi un caz de tromboză în urma unei injecţii cu vaccinul anti-COVID-19 produs de AstraZeneca, dar nu este vorba despre un caz grav care să necesite spitalizare.
Centrul olandez care înregistrează efectele secundare ale vaccinurilor, Lareb, investighează acest caz, după ce mai devreme Danemarca a suspendat pentru 14 zile administrarea vaccinului AstraZeneca în urma înregistrării unor ''cazuri grave de tromboză'' la unele persoane care au primit acest vaccin, unul fiind relaţionat şi cu un deces, dar a menţionat că nu se poate trage deocamdată concluzia că ar exista o relaţie directă între vaccin şi tromboză.
Anterior, Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a asigurat că, în urma analizei preliminare, nu crede că există vreo problemă specifică cu un lot de vaccin AstraZeneca retras de Austria ca măsură de precauţie după decesul unei persoane diagnosticate cu tromboză multiplă (formarea de cheaguri de sânge). O altă persoană a fost diagnosticată cu embolie pulmonară şi au fost raportate încă două cazuri de evenimente tromboembolice după injecţii din acelaşi lot.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 11.03.2021, 20:43)
Vaccin ucigas...
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.03.2021, 20:51)
Ucigas antivaccinist...