Guvernul caută în China investitori pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

F.A.
Ziarul BURSA #Politică / 12 august 2011

Guvernul caută în China investitori pentru reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă

Guvernul va negocia în China cu mai multe companii pentru continuarea lucrărilor la unităţile 3 şi 4 ale centralei nuclearo-electrice de la Cernavodă, investiţie estimată la patru miliarde euro, a declarat, ieri, în China, ministrul Economiei, Ion Ariton.

Delegaţia Guvernului aflată în China este condusă de premierul Emil Boc.

"Negocierile vizează inclusiv continuarea lucrărilor la centrala de la Cernavodă, pentru unităţile 3 şi 4", a spus Ariton, citat de Mediafax.

El a arătat că sunt căutate soluţii de finanţare şi pentru hidrocentrala de la Tarniţa-Lăpuşteşti, judeţul Cluj.

Surse din domeniul energetic au declarat anterior că China Huadian şi-a exprimat interesul pentru a intra în acţionariatul EnergoNuclear, societate care deruleză proiectul construcţiei reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă alături de grupul italian Enel şi ArcelorMittal România.

Şi reprezentanţii companiei chineze Guangdong au discutat în vara acestui an cu conducerea Nuclearelectrica despre centrala de la Cerna-vodă.

Pentru această investiţie, ministrul Economiei, Ion Ariton, va discuta, în China, şi cu directorul Nuclear Power Station Guandong.

Nuclearelectrica, operatorul centralei de la Cernavodă, caută noi acţionari pentru continuarea proiectului de construcţie a reactoarelor nucleare 3 şi 4 la centrala de la Cernavodă, după ce grupurile energetice CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) şi GDF SUEZ (Franţa-Belgia), care au semnat acordul de investiţii în 2008, s-au retras din proiect.

De acest proiect s-au arătat interesate mai multe companii din Japonia, China, Coreea şi SUA.

Unităţile nucleare 3 şi 4 vor avea o putere instalată de 720 MW fiecare şi vor dubla capacitatea de producţie a centralei de la Cernavodă.

Cele două reactoare nucleare funcţionale ale centralei de la Cernavodă asigură aproape 20% din necesarul de electricitate la nivel naţional.

Viorel Pană, PER: Vizita premierului în China, cu o întârziere de şapte ani

Vizita pe care premierul Emil Boc o desfăşoară, zilele acestea, în Republica Populară Chineză, vine cu o întârziere de şapte ani, ţara noastră tratând, cu neglijenţă, până acum, un vechi partener economic, comercial, şi cultural, a precizat, ieri, Viorel Pană, prim-vicepreşedintele Partidului Ecologist Român (PER), într-o conferinţă de presă.

Viorel Pană a relatat că, în 2005, în calitate de senator a întreprins o vizită în China ca să sondeze terenul în vederea identificării unor oportunităţi de afaceri cu această ţară.

Domnia sa a declarat:

"Aceste oportunităţi au fost găsite, numai că era necesară o decizie politică la nivel înalt din partea noastră pentru ratificarea unor înţelegeri deja stabilite cu partenerul chinez. La întoarcerea în ţară, m-am întâlnit cu Traian Băsescu, dar acesta nu a luat nicio decizie politică în acel moment, ci a lăsat afacerea să treneze. Anul următor, Gordon Brown, premierul britanic, a încheiat prin City-ul londonez o înţelegere cu China prin care Marea Britanie a beneficiat de un fond de investiţii de 2 miliarde de dolari. De această oportunitate ar fi putut beneficia ţara noastră în 2005, dacă nu ar fi existat acele carenţe politice decizionale. Niciunul dintre statele mari ale lumii nu a neglijat relaţia cu China, dimpotrivă, au căutat să o dezvolte din toate punctele de vedere". (Dragoş Carciga)

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

22 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9768
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7609
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2692
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8894
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.4014

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb