Guvernul chilian a acceptat una dintre principalele revendicări care zguduie ţara de peste trei săptămâni, declarâdu-se de acord "să deschidă calea unei noi Constituţii" printr-o Adunare Constituantă, relatează AFP.
"Ne-am pus de acord să deschidem calea unei noi Constituţii. Apreciem că este o muncă pe care trebuie să o facem gândindu-ne la ţară", a anunţat duminică ministrul chilian de Interne Gonzalo Blumel.
El a făcut acest anunţ în urma unei reuniuni cu preşedintele Sebastian Pinera şi lideri ai partidelor de dreapta şi centru-dreapta anterior reticente unei schimbări profunde a Constituţiei moştenite de la dictatura lui Pinochet (1973-1990).
Cea mai bună formulă în vederea acestei schimbări este convocarea unei Adunări Constituante care să aibă la bază "o largă participare a populaţiei, iar poi va avea loc, un referendum de ratificare", a adăugat Blumel la Santiago.
După 24 de zile de manifestaţii masive şi paşnice, adesea încheiate violent, mişcarea populară este susţinută de 74% dintre chilieni, potrivit majorităţii anchetelor de opinie, iar o proporţie asemănătoare cere o nouă Constituţie.
Actuala Constituţie, în vigoare din 1980, a suferit peste 200 de modificări ale unui număr de peste 40 de articole, a subliniat Pinera într-un interviu publicat sâmbătă să de cotidianul El Mercurio. El anunţa în ziar pregătirea "unui proiect de modificare a Constituţiei".
Între modificările avute în vedere se află "o mai bună definire a drepturilor persoanei şi modalităţilor de a face respectate" aceste drepturi. Amendamentele prevăzute precizează, de asemenea, "obligaţiile statului" şi stabilesc "mecanisme mai bune de participare" cetăţenească, a adăugat preşedintele.