Guvernul dă 1,4 miliarde lei pentru subzistenţa primăriilor

GHEORGHE IORGOVEANU
Ziarul BURSA #Politică / 15 octombrie 2019

Ca să nu-i lase cu vistieria goală pe primarii social-democraţi din teritoriu, cabinetul Dăncilă a aprobat, ieri, o hotărâ-re de guvern prin care alocă 1,4 miliarde lei pentru mai multe unităţi administrativ-teritoriale. Este vorba despre repartizarea către primării a sumelor defalcate din TVA şi a diferenţelor de impozit pentru lunile ianuarie şi februarie. Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici a spus că scopul hotărârii de guvern este de a asigura toate cheltuielile pentru func-ţionarea bugetelor locale până la sfârşitul anului curent.

Ministrul de Finanţe a precizat: "Din această sumă vor fi asigurate cheltuielile de personal, drepturile asistenţilor personali ai persoanelor cu dizabilităţi, indemnizaţiile lunare ale persoanelor cu handicap, bunurile şi serviciile pentru întreţinerea unităţilor de învăţământ".

Suma aprobată ieri, 1,4 miliarde lei, este insuficientă pentru nevoile primăriilor. Conform reprezentanţilor structurilor asociative din administraţia locală şi notei de fundamentare a hotărârii de guvern, în această toamnă pentru închiderea bugetelor locale sunt necesari 8,5 miliarde de lei dintre care 4,7 miliarde lei reprezintă cheltuieli de funcţionare şi 3,8 miliarde lei - cheltuieli pentru dezvoltare.

El a susţinut că s-a luat în calcul şi alocarea separată a 23 de milioane de lei pentru comune, indiferent de culoarea politică a primarilor, pentru care nu au existat solicitări de fonduri. Eugen Teodorovici a spus: "Prin această măsură ne dorim ca nicio comună să nu aibă probleme de funcţionare în următoarele trei luni. Practic vorbim despre o echilibrare bugetară făcută pentru mediul rural".

Ministrul Finanţelor a anunţat că, la următoarea şedinţă de guvern, miniştrii cabinetului Dăncilă vor aproba toate solicitările primarilor pentru fonduri prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală. Eugen Teodorovici a specificat: "Vom definitiva, până atunci, cu colegii noştri din Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice suma necesară pentru plata tuturor facturilor depuse de către primării pe PNDL. Menţionez că există premisele închiderii bugetului, chiar şi cu plata acestor sume. În ultimii trei ani, noi am închis bugetul pe ceea ce ne-am asumat. Să vedem dacă viitorul guvern va reuşi să închidă măcar bugetul pentru anul în curs".

În afara sumelor de mai sus, Guvernul a mai alocat, ieri, pentru asigurarea agentului termic, din fondul de rezervă bugetară, 100 de milioane de lei pentru Primăria Generală a Capitalei pentru perioada de iarnă şi 16,5 milioane lei pentru primăriile Buzău şi Giurgiu.

Eugen Teodorovici a mai spus că în următoarele zile va prezenta, într-o conferinţă de presă, proiectul de buget pe care cabinetul Dăncilă l-a întocmit pentru anul 2020.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Si vrei sa ne spui ca primariile si primarii non psd au refuzat banii repartizati ?Vrajala,toti stau cu mana intinsa si asteapta bani ,pentru ca indiferent de culoare politica si-au marit puternic lefurile lovind si dezechilibrand bugetele locale !

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb