Guvernul de la Chişinău încearcă să stabilizeze piaţa valutară

Ziarul BURSA #Internaţional / 20 februarie 2015

Actualizare 07:50 Iohannis: "Noul Executiv al Republicii Moldova, o soluţie de compromis"

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, ieri seară, la un post TV, că noul guvern moldovean reprezintă "o soluţie de compromis", adăugând că ţara noastră nu trebuie să-i dicteze Republicii Moldova ce are de făcut, ci doar să exprime o opţiune.

Întrebat dacă guvernul Chiril Gaburici, votat cu sprijinul Partidului Comuniştilor din Republica Moldova (PCRM), reprezintă o soluţie bună, Iohannis a replicat că "este bine că există un guvern, fiindcă această tranziţie a durat mult".

"Am spus-o şi rămân la părerea mea: varianta pe care am văzut-o noi cea mai bună ar fi fost ca partidele proeuropene care au fost votate de o majoritate să formeze acest guven. Nu a fost, şi s-a ajuns la această soluţie de compromis", a comentat şeful statului, exprimându-şi speranţa că noul executiv de la Chişinău va continua parcursul pro-european al ţării vecine.

Rugat să comenteze afirmaţiile fostului preşedinte Traian Băsescu, care a declarat recent că România putea face mai mult pentru ca la Chişinău să acceadă la putere un guvern proeuropean, Klaus Iohannis a afirmat că nu ştie ce a declarat Băsescu.

La insistenţele moderatorului, care a precizat că fostul şef de stat a vorbit despre "cheile" pe care le avea ţara noastră şi nu le-a folosit, Iohannis a răspuns că are "altă evaluare".

Domnia sa a detaliat: "Noi am folosit toate instrumentele corecte democratice pentru a-i încuraja. E destul de simplu. Trebuie să fim conştienţi de faptul că există două curente poltice în România. Unii au impresia că noi trebuie să dictăm moldovenilor ce să facă (şi nu mă număr printre ei) şi alţii sunt de părere că Moldova este un stat suveran, care are partide, instituţii ale statului şi noi putem să ne exprimăm o opţiune, dar nu cred că putem noi să mergem acolo să le dictăm ce să facă. Această chestiune nu aş agrea-o, ca să fiu foarte clar".

Programul şi echipa guvernamentală prezentate ieri de noul premier Chiril Gaburici au primit votul a 60 de deputaţi, având nevoie de votul majorităţii simple de 51 de voturi din partea celor 100 de la Chişinău.

Preşedintele moldovean, Nicolae Timofti, a semnat decretul de numire a noului cabinet, imediat după ce echipa a primit votul de încredere în Parlament.

Pe 14 februarie, Timofti l-a desemnat, printr-un decret, pe Chiril Gaburici să formeze Guvernul, după ce, două zile mai devreme, programul şi cabinetul propuse de premierul în exerciţiu Iurie Leancă nu obţinuseră numărul de voturi necesar în Parlament. Gaburici a fost propus de către Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM),

(Valentin Busuioc)

---

Noul Cabinet de la Chişinău, condus de premierul Chiril Gaburici, s-a întrunit ieri, în prima sa şedinţă, pentru analiza situaţiei create pe piaţa valutară ca urmare a deprecierii accentuate, în ultimele săptămâni, a leului moldovenesc, informează mass-media locală, conform Agerpres.

În cadrul şedinţei, premierul Gaburici a cerut să fie luate măsuri pentru depăşirea consecinţelor instabilităţii politice şi economice din ultimul timp, în contextul în care formaţiunile politice parlamentare au reuşit cu greu să formeze un guvern după alegerile din 30 noiembrie, iar bugetul pe acest an este încă în fază de proiect.

Totodată, şeful guvernului de la Chişinău a anunţat că săptămâna viitoare vor fi reluate discuţiile cu Fondul Monetar Internaţional şi Banca Mondială, pentru analiza posibilităţilor de colaborare pe viitor.

Tot ieri, guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei, Dorin Drăguţanu, şi premierul Chiril Gaburici au dat asigurări în Parlament că primele măsuri pentru stabilizarea pieţei valutare au fost luate şi aduc deja rezultate.

Leul moldovenesc s-a depreciat puternic în ultimele zile, ajungând la cea mai joasă cotaţie de la lansarea sa pe piaţă, depreciindu-se cu peste 30% faţă de dolar şi euro de la începutul acestui an.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Care va fi alternativa acestui guvern? a fortelor politice a actualei guvernbari?

    Timpul trece repede iar actuala majoritate se va eroda, mai ales ca au existat destule precendente si in Modova de coruptie si vanzari de companii/ institutii de stat catre companii rusesti de catre ministri ale unor partide asa zis pro UE. 

    Decat o opozitie pro ruseasca 100% ar fi de proferat sa existe si cel putin un partid proUE in opozitie. 

    Moldovenii vor avea o alternativa pro UE in situatia in care actuala colaitie asazis proUE se va eroda sau se va destrama din cauza coruptiei...

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8238
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2821
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8800
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.2344

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb