Guvernul emite ordonanţe de urgenţă ca să poată gestiona inundaţiile după demisie!

Romana Puiuleţ
Ziarul BURSA #Politică / 13 iulie 2005

Executivul a aprobat ieri o ordonanţă de urgenţă ca să poată aproba... ordonanţe de urgenţă pe perioada interimatului

Urgenţa măsurii a fost motivată de calamităţile naturale şi de integrarea europeană, exact motivele pentru care Guvernul nu ar fi trebuit să demisioneze acum

Cabinetul Tăriceanu recunoaşte singur că şi-a ales prost momentul demisiei, în plin sezon de calamităţi. Astfel, ieri, Guvernul a adoptat o ordonanţă de urgenţă care să-i permită ca pe perioada interimatului să poată aproba ordonanţe de urgenţă. Modul în care a fost motivată urgenţa măsurii îl umple de penibil: calamităţile naturale şi integrarea europeană. Adică exact motivele pentru care Guvernul ar fi trebuit să nu demisioneze. Să fi conştientizat abia acum Cabinetul Tăriceanu că afară plouă pe rupte?!

Actualul Guvern îşi pre-găteşte interimatul printr-un maraton legislativ care forţează pînă şi Constituţia. În şedinţa de ieri, Executivul a stabilit, prin modificarea legii 90/2001 privind organizarea Guvernului şi funcţionarea ministerelor, ca Guvernul să poată emite acte normative: proiecte de lege şi ordonanţe de urgenţă pentru situaţii excepţionale pe perioada ineterimatului. Legea fundamentală, însă, stabileşte că Guvernul interimar are abilităţi legislative doar în domeniul administrării şi fun-cţionării ministerelor. Executivul şi-a luat libertatea de a emite acte normative pentru reglementarea unor măsuri necesare pentru respectarea angajamentelor asumate faţă de Uniunea Europeană în vederea integrării, pentru a remedia efectele produse de evenimentele speciale (calamităţi) şi pentru cazurile care necesită măsuri bugetare speciale.

Legea iniţială permitea Executivului să emită acte normative ce ţin, printre altele, de numirea sau revocarea din funcţii a unor demnitari, stabilirea unor date şi programarea unor termene, aprobarea de indicatori tehnico-economici de investiţii pentru obiective aprobate anterior sau aprobarea de venituri şi cheltuieli ale operatorilor economici şi ale instituţiilor publice.

Noile prevederi de care beneficiază cabinetul demisionar pe perioada interimatului întăresc puterea Executivului chiar dacă atribuţiile acestuia rămîn limitate. În acest fel, Executivul ar putea sa se folosească de oricare din cazurile excepţionale menţionate în lege, pentru a forţa aprobarea unor acte normative ce nu ar face obiectul interesului naţional. În plus, problema constituţionalităţii acestei modificări legislative ar putea naşte alte dispute pe marginea iniţiativelor Cabinetului Tăriceanu.

Purtătorul de cuvînt al Guvernului, Oana Marinescu a declarat, ieri că decizia premierului privind demisia Cabinetului este irevocabilă, urmând ca data exactă la care ea se va produce să fie comunicată ulterior.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb