Guvernul francez se pregăteşte pentru o întrerupere totală a aprovizionării cu gaze ruseşti, acesta fiind considerat cel mai probabil scenariu avut în vedere, a declarat astăzi ministrul francez de Finanţe Bruno Le Maire, citat de Reuters, conform News.ro.
Cu aproximativ 17% din livrările sale provenite din Rusia, Franţa este mai puţin dependentă de gazele ruseşti decât unii dintre vecinii săi, dar guvernul a pregătit planuri de urgenţă.
O întrerupere este deosebit de problematică acum, deoarece producţia de energie nucleară a Franţei ar avea dificultăţi să acopere necesarul, deoarece multe reactoare sunt în prezent oprite pentru întreţinere.
"Cred că o întrerupere totală a aprovizionării cu gaze ruseşti este o posibilitate reală... şi trebuie să ne pregătim pentru acest scenariu. Ar fi total iresponsabil să ignorăm acest scenariu", a spus ministrul în marginea unei conferinţe de afaceri şi economie din sudul Franţei.
Mai devreme, în cadrul conferinţei, el a descris o astfel de întrerupere a livrărilor de gaze ruseşti drept "cel mai probabil scenariu".
Le Maire a spus că prima linie de apărare este ca gospodăriile şi întreprinderile să reducă consumul de energie, apoi construirea unei noi infrastructuri, precum o centrală plutitoare, care va fi capabilă să regazifice transporturile de gaze naturale lichefiate din străinătate.
Mai drastic, guvernul evaluează, de asemenea, companie cu companie, pentru a vedea care poate fi forţată să reducă producţia pentru a economisi energie, dacă va fi necesar, a spus Le Maire.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 10.07.2022, 19:37)
Criza.
2. Gaze rusesti via OPL
(mesaj trimis de Unu de pe mare în data de 10.07.2022, 22:53)
In largul Norvegiei, in afara limitelor porturilor (adica Outside Port Limits, cum se zice pe mare), se face ship-to-ship (STS) de LNG, adica marfa se transfera de la gazierul care vine din N Rusiei la alta nava, care apartine de cine vreti voi. Numele propietarului marfii se schimba, originea marfii se schimba (nu mai e din Rusia), si apoi noul propietar o vinde Frantei (lui Total, mai precis). Si uite-asa, doua LNGuri mari ajung saptamanal la Donges, in Franta.
Deci asta cu taiem, nu mai importam, etc...e fix vrajeala. Stiu si ei de unde vine nava si de unde provine gazul!
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 11.07.2022, 12:44)
Europa ia LNG rusesc nu american, Rusia e cea mai tare. Sa le spui si la aia care scriau ca americanii profita sa isi vanda LNG la preturi exorbitante in Europa. Rusii e destepti nu mai trimit ieftin pe conducta ci scump pe vapor.