Guvernul Germaniei construieşte centrale pe gaze pentru a ţine luminile aprinse

Călin Rechea
Ziarul BURSA #Internaţional #Energie / 16 februarie

Guvernul Germaniei construieşte centrale pe gaze pentru a ţine luminile aprinse
Călin Rechea

Revelaţiile au început să se ţină lanţ pentru membrii guvernului de la Berlin. În ultimele zile ale anului trecut, Robert Habeck, ministrul economiei, a recunoscut că "suntem înconjuraţi de realitate". Cam târziu, dar mai bine decât niciodată.

"Nu mai suntem competitivi. Devenim tot mai săraci pentru că nu avem creştere economică. Rămânem în urmă", a afirmat mai recent ministrul de finanţe Christian Lindner, în cadrul unei conferinţe organizate de Bloomberg la Frankfurt.

Lindner nu a uitat să amintească de riscul reprezentat de AfD pentru economie, deoarece "partidul extremist ameninţă să descurajeze investiţiile străine". Declaraţia sa arată o rupere completă de realitate, în condiţiile în care şi companiile germane îşi transferă activităţile în alte ţări, pe fondul incertitudinilor majore legate de furnizarea energiei pe termen mediu şi lung.

Agenţia de ştiri americană a scris, în urmă cu câteva zile, că "zilele Germaniei ca superputere economică se apropie de sfârşit", iar în articol este prezentată închiderea unei fabrici de ţevi, a cărei istorie a început în secolul al XIX-lea.

Toate acestea sunt consecinţe ale crizei energetice, care subminează rapid atât baza industrială cât şi puterea de cumpărare a populaţiei, prezentată de autorităţi ca o fatalitate, de multe ori alături de învinovăţirea preşedintelui rus Vladimir Putin.

O decizie guvernamentală recentă arată, însă, o recunoaştere implicită a vinovăţiei autorităţilor de la Berlin. Conform unei ştiri de la Bloomberg, guvernul Germaniei a aprobat planul de finanţare pentru cea mai mare extindere a capacităţii de generare a energiei electrice în centrale pe gaze naturale din Europa.

Capacitatea instalată ar trebui să fie de circa 10 GW repartizată în 15 până la 20 de centrale la un cost de 15 până la 20 de miliarde de euro.

Noile centrale trebuie să fie "pregătite pentru hidrogen", iar dezvoltatorii trebuie să efectueze modernizările necesare pentru a trece la utilizarea hidrogenului între 2035 şi 2040. Guvernul va decide în 2032 când va avea loc trecerea la utilizarea exclusivă a hidrogenului. Planul trebuie aprobat de Comisia Europeană, după cum arată agenţia de ştiri.

"Creşterea capacităţii în centrale pe gaze naturale este necesară deoarece Germania se va confrunta cu un deficit de energie electrică după 2030, pe fondul creşterii cererii, atât pentru transport cât şi pentru încălzire", a declarat un analist de la Aurora Energy Research pentru Bloomberg, unde se mai arată că "noile unităţi vor asigura capacitate de bază, în condiţiile în care centralele solare şi eoliene generează electricitate intermitent".

În lunile de iarnă, Germania înregistrează perioade destul de lungi în care nu bate vântul şi cerul este acoperit de nori. Fenomenul apare frecvent în partea de nord a Europei, iar în Germania este cunoscut sub numele "dunkelflaute".

Economistul Daniel Stelter scrie în Handelsblatt că estimările Ministerului Economiei arată o capacitate necesară de circa 24 GW în centrale pe gaz până în 2030 pentru acoperirea perioadelor "dunkelflaute", în timp ce alte estimări arată un necesar de 68 GW până în 2040.

Ştirile din presa locală şi internaţională referitoare la planurile de construire a centralelor pe gaze naturale în Germania amintesc de reacţia organizaţiilor ecologiste, care subliniază că "planurile deschid o cutie a Pandorei şi prelungesc dependenţa ţării de gazele naturale".

Dependenţa este asociată, de obicei, cu un furnizor. În cazul gazelor naturale necesare pentru alimentarea noilor centrale, sursele de aprovizionare nu sunt amintite.

Oare de unde vor veni gazele naturale, în condiţiile în care principalul furnizor, Statele Unite, tocmai a anunţat că nu se va mai aproba construirea noilor terminale pentru exportul gazelor naturale lichefiate?

Wall Street Journal a scris recent că decizia Casei Albe a venit în urma presiunilor exercitate de organizaţii neguvernamentale finanţate de miliardari renumiţi, cum ar fi Michael Bloomberg sau familia Rockefeller.

Pe marginea deciziei autorităţilor de la Berlin de a construi centrale pe gaze care trebuie să fie "pregătite pentru hidrogen", Bloomberg scrie că "Germania face un pariu riscant în ceea ce priveşte hidrogenul".

De ce? Deoarece "pregătit pentru hidrogen nu înseamnă că instalaţiile vor putea trece imediat la H2", după cum subliniază autoarea, în condiţiile în care "un purtător de cuvânt de la Siemens Energy a explicat că o centrală pregătită pentru hidrogen este proiectată astfel încât o modernizare care să permită utilizarea hidrogenului să poată fi efectuată cu costuri mai mici şi cu mai puţine întreruperi".

Cu alte cuvinte, orice prezentare a soluţiilor de încălzire sau generare a energiei ca fiind "gata pentru hidrogen", fără a se prezenta necesarul de modernizare ulterior instalării, se face vinovată de reclamă mincinoasă.

Dar de ce este nevoie de modificarea centralelor pe gaz declarate "gata pentru hidrogen"? Deoarece "hidrogenul arde la o temperatură mai mare şi cu o viteză de aprindere mult mai mare decât gazul natural", după cum scrie Bloomberg, iar proprietăţile sale fizice şi chimice implică modificarea arzătoarelor, alături de modificări ale conductelor şi adoptarea unor măsuri suplimentare de protecţie împotriva exploziilor.

Mai există şi aspectul poluării. Propaganda oficială prezintă hidrogenul ca soluţie nepoluantă, deoarece prin arderea sa se obţine căldură şi apă. Afirmaţia este adevărată doar dacă arderea se face cu oxigen pur. Cum aerul atmosferic conţine azot (78,1%), oxigen (20,5%), argon (0,92%), dioxid de carbon (0,04%) şi alte gaze, arderea hidrogenului va conduce la apariţia monoxidului şi dioxidului de azot, gaze foarte toxice, care trebuie eliminate cu ajutorul instalaţiilor de catalizare.

Siegfried Russwurm, preşedintele BDI (Federaţia Industriilor din Germania), a declarat recent că nicio altă ţară nu are o agendă climatică mai dogmatică decât a Germaniei, după cum scrie Financial Times. În aceste condiţii, "nimeni nu poate spune cu certitudine cum va arăta aprovizionarea noastră cu energie peste şapte ani şi de aceea nimeni nu poate spune cât de mari vor fi preţurile energiei atunci", adică "o situaţie absolut toxică pentru companiile care trebuie să ia decizii de investiţii".

Ce opţiuni mai are guvernul Germaniei? Odată înconjurat de realitate, în faţa căreia promisiunile goale nu au nicio valoare şi negocierile sunt inutile, mai rămâne doar capitularea necondiţionată.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. Trist este ca se stinge luminile industriei germane,

    adio "motorul economic" al europei 

    1. Un titlu de lângă materialul de propagandă ne amntește că Germania deține a treia economie a lumii.

      Trist e că oricât ar fi de trist, Rusia nu mai există. 

      Trist este ca vestul si SUA au luat-o razna cu tot felul de impuneri si restrictii asupra individului. Tot trist este ca Rusia este singura care ii opreste.

      Aliata Coreei de Nord, care a preluat și sistemul economic autarhic, oprește ce? :

      Lipsa banilor naște monștri, dar cauza e lenea. 

      indexul real german al productiei e in slump din 2008!

      rusia are si ea crash! nu sta prea grozav....se vede in rata de preluare gov rus ca datorie din pib rus! deci nu o duce prea bine nici rusul! 

      Germania a treia economie a lumii la "nominal" nu la volum marfuri sau cantitate marfuri...aici e alta discutie! 

      Unele piburi tre sa stagneze ca sa permita altora sa le ajunga din urma... altfel daca toate cresc la balamuc... nu au cui sa mai vand produsele la noi preturi nominale mai sus...si de alci alte piburi/tari tre sa creeze datorie ca sa isi salte veniturile si ale lor ce vand pe plan international...de aici piburile economiile ce au marfuri relativ ieftine in raport cu indexul international pot face diferente de profit daca fac credite de investitii in etc capacitati si dau drumul al export si import.... 

      Toate se trag una pe alta... asa cum si japonia a stagnat ...ca nu tinea pasul cu ea nimeni... plus bula de datorie ce a trebuit sa o incetineasca cauzat de demografic! 

      Se ia dupa piramida populatiei si se vede periodic cine este in ciclul 0 si in cicmul 4! 

      tarile actual cu piramida ca sageata sunt si cele cu copii foarte multi mortalitate mare la copii cu datorie mare in raport cu ce produc si cu saracie.... ele sunt in fata 0... au nevoie de asistenta IMF / fonduri ca sa nu cada si sa sufere cetatenii si copii de foame -aici se consuma mai mult decat se produce si nu se crediteaza inca destul de mult cat ca productia sa egaleze sau sa ajunga din urma consumul si necesitatiel prezente si viitoare a pietei. 

      In faza 1 piramida populatiei are sageata plecata spre mijloc; -aici sunt alte necesitati de boomuri credite cum ar fii locuinte (vezi Nigeria are Boom Imobiliar si simultan multi nu sii permit case; cauzat de deplasarea sagetii in graficul piramidei populatiei)... 

      In faza 2 piramida populatiei incepe sa creasca la partea de sus si incepe sa mai vina din fata alte valuri de nasteri/populatie! 

      In Faza 3 piramida populatiei incep sa arate ca un PET - STICLA cu botul bombat si cu fundul turtit; ca un submarin; supozitor! 

      In Faza 4 piramida populatiei are multi batrani si in spate putine nasteri! 

      Dupa ce trece aceasta faza in spate se lasa un cordon nou de nasteri mai putine fata de farful /balonul imbatranit.  

      Dupa ce trece balonul imbatranit e o perioada de minime urmat de alt boom de nasteri copii! 

      Perioada de "liniste" pe grafic nu in piata reala! 

      In piata reala cad sisteme vechi si alte etc revolutii si lipsuri ce duc la o si mai abrupta moarte sau disparitie a populatiei batrane... urmeaza o perioada de debalansare si haos economic! 

      Dupa vine un alt "pamant si cer nou". 

      Imperiile economice au reusit sa pacaleasca si sa amane pe cat posibil acest crash demografic prin politici de migratie si expansiune; ce le poate lungi existenta si dominatia pe regiune! 

      s c c r e t 

      Navalnîi a fost omorât de Putler în gulagurile sovietice, deci vestul a luat-o razna cu tot felul de impuneri și restricții asupra individului, Tot trist e că propaganda sovietică ar putea jigni și inteligența unei ameobe, dar voi vă simțiți bine. :

      Cauza nu e lenea!

      Demograficul si capacitatile invechite in raport cu noua generatie si cerintele noii! 

      S c c r e t 

      Lenea îl determină pe cel căruia i-am răspuns să facă propagandă sovietică. Crede că Putler îi va oferi lui personal vreo satisfacție dacă dă o nucleară prin Europa, democratică și eliberatoare. În absența frustrărilor datorate lenei, n-ar mai fi făcut propagandă sovietică.

      scz :)))

      s c c r e t 

    Asa se intampla cand plecam (speculativ ori din coruptie) urecea la Bancheri si Economisti in treburi de "mediu"!

    Normal fiecare cu treaba lui! 

    Dar cand este de facut profit "dasteptii" se baga mereu peste "prosti". 

    s c c r e t 

    Am citit ieri intr un ziar german ca îngrijitorii de vârstnici din Asia nu prea mai doresc sa meargă la lucru in Germania fiindcă rasismul în Germania a explodat și preferă anglia sau Franța în timp ce în Germania sunt sute de mii de locuri de munca libere în acest domeniu deci intr un fel este foarte bine pentru românii care doresc la lucru in Germania, în asistența socială găsești de lucru foarte rapid, evident vei fi platit in funcție cât de bine vorbești limba germana,dar asta este o regula nescrisă in Germania

    Cine seamana vant culege furtuna.era evident ca atingerea acestor tinte ecologice nebunesti duce direct la faliment si saracie.cazul germaniei e exemplar.facem centrale pe gaz,dar nu avem gaz,le trecem pe hidrogen,dar nu avem tehnologie.

    1. Rusia seamănă bombe. Să vedem ce va culege. :

      Gazul sovietic a făcut parte dintre țintele ecologice nebunești. Noroc că Putler și-a găsit alți clienți care cumpără gaz fără să-l plătească. Win-win. : 

      Schizofrenia cu defect si idei fixe,

      boala grea de tot rusofobule 

      Istoria spune ca cine muta primul pierde!

      Istoria multor batalii si jocuri militare arata ca in cele din urma pierde! 

      Fie cauza interna - "decapitat" - fie long game pe care nu il poate sustine unul cu finete game! 

      s c c r e t 

      WWI ne-a arătat că un stat care adună frustrări va fi arat în WWII.

      Rusia nu poartă bătălii, ci drege busuiocul după un bluf și nu se va învăța minte până la ultima brazdă. : 

      D-voastra nu cred ca ati citit articolul acesta.ce ai dumneata cu rusia,pe mine nu ma intereseaza.cred ca nici pe altii.

      a treia dupa ce? nominal?

      volum / cantitate marfuri? 

      preturi exportate? 

      s c c r e t 

      Cine a scris articolul nu s-a documentat că se referă la a treia economie a lumii. Realitatea e relativă. Când sărăcești raportat la un ideal al sărăcanului peren, de fapt, e irelevant.

    De la atâta slava, se alege praful.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb