Guvernul intenţionează să introducă un sistem de pensii ocupaţionale la care va adera, facultativ, orice grup de profesii, a declarat, ieri, consilierul premierului pe probleme sociale, Mihai Şeitan.
"Guvernul gândeşte introducerea unui sistem nediscriminatoriu pentru orice breaslă, ramură, pentru orice grup de profesii, care urmează să fie stabilit şi elaborat în viitorul apropiat", a declarat Şeitan la un post de televiziune, informează NewsIn.
Consilierul premierului a apreciat că, prin înfiinţarea viitorului sistem de pensii ocupaţionale, sistemul de pensii facultative (pilonul III) nu va deveni inutil, la acesta din urmă putând adera spre exemplu persoanele care practică meserii liberale.
Mihai Şeitan a declarat: "Nu toate persoanele care realizează venituri se încadrează într-o anumită ramură de profesie. Sunt atâtea meserii liberale, sunt atâţia oameni care lucrează pe cont propriu, sunt atâtea situaţii în care oamenii nu sunt susţinuţi de patronate să participe la un sistem individual şi participă singuri. Ca urmare, un sistem facultativ este foarte util pentru a completa, împreună cu un sistem ocupaţional, toată zona facultativă a sistemelor de pensii private".
Guvernul a adoptat, miercuri, şapte din cele opt principii ale Legii unice a pensiilor. Principiul ocupaţional, care permitea unei categorii socio-profesionale să structureze un sistem suplimentar de pensii,a fost eliminat pentru a nu se crea o "breşă" pentru reintroducerea pensiilor speciale, de care beneficiază în prezent categorii socio-profesionale, precum magistraţii sau militarii. Premierul Emil Boc a precizat că obiectivul Guvernului este ca, până la sfârşitul acestui an, proiectul Legii unice a pensiilor să fie finalizat, astfel încât să intre în vigoare începând cu 1 ianuarie 2010.