GUVERNUL ÎŞI ASUMĂ RĂSPUNDEREA PE LEGEA RETROCEDĂRILOR Foştii proprietari vor să dea statul în judecată

ALEXANDRA CRĂCIUN
Ziarul BURSA #Politică / 10 aprilie 2013

Foştii proprietari vor să dea statul în judecată

Update 19:43 Guvernul îşi va asuma răspunderea săptămâna viitoare pe legea retrocedărilor

Guvernul a aprobat proiectul de lege privind măsurile pentru finalizarea procesului de restituire, în natură sau prin echivalent, a imobilelor preluate abuziv în perioada regimului comunist în ţata noastră.

Acest proiect de lege, pentru care Guvernul îşi va asuma răspunderea săptămâna viitoare, va fi trimis spre Parlament.

-----

UPDATE 17:20: Ponta: "Mai pot fi încorporate amendamente în legea retrocedărilor"

Premierul Victor Ponta a declarat, astăzi, în debutul şedinţei de Guvern, că săptămâna viitoare ar putea exista o nouă şedinţă a Cabinetului, când e posibil să fie incluse amendamente la proiectul de lege referitor la retrocedări, inclusiv vizând dreptul cultelor, relatează sursele de presă.

"Oricum o să avem o nouă şedinţă probabil marţea viitoare în care să vedem ce amendamente vin şi practic, dacă ne-a scăpat ceva, fie că e vorba despre dreptul cultelor, fie că e vorba de alte situaţii speciale, să le putem încorpora. În momentul în care avem acordul CEDO, în momentul în care avem toate procedurile făcute, vor mai rămâne câţiva populişti şi prieteni ai samsarilor din Parlament care vor ţipa că nu sunt de acord, însă cred că ceea ce s-a întâmplat în urmă cu şaptezeci de ani am plătit şi plătim destul noi cei de acum, însă trebuie să punem la un moment dat o stavilă", a declarat premierul.

---

UPDATE 08:45: Liderul Bisericii Greco-Catolice îi cere premierului să amâne asumarea răspunderii în privinţa legii proprietăţilor

Cardinalul Lucian Mureşan, liderul Bisericii Greco-Catolice din România, îi cere premierului Victor Ponta să amâne asumarea răspunderii în privinţa legii proprietăţilor, pe motiv că Bisericile Romano-Catolică şi Greco-Catolică nu a fost consultate la elaborarea proiectului de act normativ, informează sursele de presă.

"Considerând că acest proiect de lege ne afectează direct, vă solicităm să amânaţi asumarea răspunderii pe acest proiect de lege până la sfârşitul lunii aprilie, dându-ne astfel timp să aducem amendamente la articolele proiectului de lege care ne privesc. (...) Dacă proprietăţile Bisericilor noastre, la fel ca ale atâtor cetăţeni români, au fost confiscate de către comunişti fără să fim consultaţi, ni se pare firesc să fim consultaţi şi implicaţi în elaborarea proiectului de lege propus să rezolve această problemă", se precizează într-o scrisoare trimisă, ieri, premierului României.

---

George Băeşu, ANRP: "Legea restituirii nu se modifică în mod esenţial"

Marius Murgu: "O lege ticăloasă, un simulacru şi o mascaradă ale cărei mize sunt terenurile ADS"

Foştii proprietari deposedaţi de regimul comunist ameninţă că vor da în judecată statul, dacă Guvernul îşi va asuma, astăzi, răspunderea pe legea restituirii proprietăţilor, aşa cum a anunţat premierul Victor Ponta.

După ce a fost asaltată de procese pe această temă, CEDO a cerut României să revizuiască legea retrocedărilor, termenul limită fiind în luna mai 2013.

Proiectul propus acum introduce un sistem de despăgubiri prin punc-te, iar autorităţile au fost cu el la Stras-bourg, ca să se asigure că CEDO îl va agrea.

Victor Ponta a spus, luni, că secretarul de stat de la Justiţie şi preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor au revenit în ţară cu textul final al proiectului, convenit cu CEDO, în aşa fel încât, acum, nu va mai exista niciun fel de argument "că vom fi condamnaţi la CEDO sau că textul este neconstituţional".

CEDO a fost consultat, nu şi foştii proprietari

Dacă CEDO pare să fi agreat proiectul de lege, foştii proprietari i se împotrivesc din toate puterile.

Marius Murgu, preşedintele Asociaţiei Proprietarilor de Imobile Naţionalizate Banat, ne-a declarat ieri, că, noua lege va fi atacată de foştii proprietari prin trimiterea în judecată a statului român şi a tuturor instituţiilor implicate în procesul retrocedărilor: "Acest proiect de lege a fost pus la cale fără a se ţine cont de interesele proprietarilor, printr-o lipsă totală de consultare publică, motiv pentru care, nu numai că o vom ataca, dar, pe deasupra, îi vom îndemna pe proprietari să dea în judecată statul şi organizaţiile implicate în procesul retrocedărilor precum Autoritatea Naţională pentru Restituirea Proprietăţilor (ANRP)".

Domnia sa a afirmat că avem de-a face cu o "lege ticăloasă, creată în laboratoarele ascunse ale actualei guvernări, menită să-i favorizeze pe aşa zişii baroni locali, doar pe ei".

Marius Murgu s-a declarat surprins de faptul că premierul, deşi are experienţa vechilor legi ale retrocedării, care au fost un eşec, cade în capcana aceloraşi greşeli, şi urmeză să îşi asume răspunderea pentru un "text de lege atât de prost care ignoră sistematic impactul negativ pe care îl va avea".

În opinia domnului Murgu, adevărata miză a acestui proiect de lege o reprezintă terenurile Agenţiei Domeniilor Statului (ADS), care "vor ajunge în mâinile latifundiarilor care oricum le deţin sub forma de concesiune, în prezent".

Domnul Murgu acuză şi faptul că legea retrocedărilor nu a beneficiat de un studiu de impact şi, ca urmare, au fost pierdute din vedere anumite aspecte care vor influenţa negativ economia: "Dacă legea va fi implementată în forma actuală, piaţa imobiliară va fi puternic afectată, scăzând valoarea imobilelor cu aproape 10-20%"

George Băeşu, ANRP: "Vor fi căutate soluţii alternative pentru institutele de cercetare şi islazurile funcţionale"

Trebuie precizat că Marius Murgu critică proiectul de lege, în condiţiile în care forma finală, pe care Guvenul îşi va asuma răspunderea şi agreată cu CEDO, nu a fost făcută publică.

Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, George Băeşu, ne-a declarat ieri că textul legii a fost modificat doar în câteva puncte esenţiale, şi nu în totalitate.

Preşedintele ANRP a menţionat: "Am fost la Strasbourg cu textul de lege propus iniţial, plus câteva propuneri formulate în mod majoritar de reprezentanţi ai prefecturilor, ai primăriilor, asociaţiilor de proprietari. Cei de la CEDO au făcut şi ei unele propuneri, iar noi le-am explicat de ce unele pot fi preluate, iar altele nu. Acum, prin asamblarea ideilor, vom prezenta Guvernului legea."

Referitor la retrocedarea suprafeţelor ocupate de islazuri şi a terenurilor administrate de institute şi staţiuni de cercetare, domnia sa a conchis că dacă acestea sunt vitale şi fructificate la maxim de respectivele instituţii, atunci vor fi căutate soluţii alternative.

George Băeşu ne-a explicat: "Trebuie înţeles că nimeni nu le ia cu forţa, chiar dacă legea retrocedării permite preluarea acestor terenuri unde institutele de cercetare îşi desfăşoară activitatea.

O alternativă pentru a evita acest scenariu constă în achitarea de des-păgubiri proprietarilor, astfel încât terenurile să fie folosite de astfel de instituţii în continuare".

În privinţa plafonului de impozitare de 85%, George Băeşu a subliniat că ideea de limitare a câştigurilor din cumpărarea drepturilor litigioase va fi menţinută, fiind unul din aspectele care nu s-au schimbat la legea retrocedării.

Potrivit variantei anterioare agreate de Guvern pentru noua lege, restituirile se vor fi făcute preponderent în natură.

Cei care nu pot fi despăgubiţi în natură vor primi puncte în valoare nominală de un leu, raportat la valoarea casei, cu care vor putea achiziţiona prin licitaţie alte imobile sau le vor preschimba în bani, dar după 2017 în limita a 14% pe an din suma punctelor, potrivit variantei de proiect agreate de Guvern.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. Un jurnalist, in adevaratul sens al cuvantului, ar fi realizat o documentare complexa intr-un asemenea caz deosebit de important.

    Valoarea articolului: nota 3, pe o scara de la 1-10. 

    1. ESTI ORIENTAT PE DIRECTIA GRESITA ! Multumeste-le jurnalistilor care scriu despre subiect, NU ei ti-ai luat casa ! Ponta e cel vinovat, care e mai comunist decat IIliescu, a carui lege10 era un vis ! O MEGATZEAPA aceasta LEGE PUNCTE-PONTA, o bataie de joc Imobile NU va restitui si NICI bani nu le va da oamenilor, vor fi vesnic amanati> DESCHIDETI URGENT PROCESE pina la promulgarea legii ! vezi de ce, pe restitutio.ro

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
IBC SOLAR
rpia.ro
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9760
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4612
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2832
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9711
Gram de aur (XAU)Gram de aur382.0804

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
energyexpo.ro
cnipmmr.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb