Guvernul îşi asumă răspunderea pe pachetul de măsuri fiscale

F.D.
Politică / 26 - 27 septembrie 2023

Guvernul îşi asumă răspunderea pe pachetul de măsuri fiscale

Actualizare - Guvernul a publicat forma finală a pachetului de măsuri fiscal-bugetare

Guvernul a publicat forma finală a pachetului de măsuri fiscal-bugetare, cu amendamente, pentru care şi-a asumat răspunderea în Parlament, relatează Digi24.

Documentul cu "Legea privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung" poate fi consultat aici.

Printre ultimele modificări, s-au introdus impozite speciale pentru persoanele care deţin case mai scumpe de 500.000 de euro şi maşini a căror valoare depăşeşte 75.000 de euro. De asemenea, forma finală prevede accize noi pentru produsele din tutun.

---

Actualizare - Dan Barna: "Deciziile de astăzi vor mări fiecare preţ din această ţară"

Vicepreşedintele USR Dan Barna a declarat în plenul Parlamentului că deciziile de astăzi vor mări fiecare preţ din această ţară, relatează Digi24.

"Toate taxele şi impozitele puse pe agenţii economici, pe sistemul financiar, toate acestea se vor duce către cetăţeni. Nu cred că-şi imaginează cineva că preţurile vor rămâne la fel. Se va scumpi totul, de la brânză la bicicletă, toate lucrurile vor deveni mai scumpe prin aceste măsuri de stabilitate economică pe care le-a anunţat astăzi premierul Ciolacu", a afirmat Dan Barna.

---

Actualizare - Simonis: "Începând de marţi, curge termenul de 3 zile în care poate fi depusă o moţiune de cenzură"

Preşedintele interimar al Camerei Deputaţilor, Alfred Simonis, a anunţat, în plenul Parlamentului, că începând de marţi curge termenul de trei zile în care poate fi depusă o moţiune de cenzură, în urma angajării răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare, conform Agerpres.

"Urmare a prezentării în faţa Parlamentului a proiectului de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare pentru care Guvernul şi-a angajat răspunderea, vă informez că începând cu data de astăzi curge termenul de 3 zile în care poate fi depusă o moţiune de cenzură, potrivit art. 114 alin. 2 din Constituţie. Totodată, reamintesc că, în situaţia în care nu se depune o moţiune de cenzură, legea privind unele măsuri fiscal-bugetare se va considera adoptată în forma în care Guvernul şi-a angajat răspunderea în această şedinţă comună'', a precizat Simonis.

El a mai spus că, în acest caz, legea se va depune la secretariatele generale ale celor două Camere în vederea exercitării de către deputaţi şi senatori a dreptului de sesizare a Curţii Constituţionale.

"Termenul pentru sesizare va fi de două zile de la data depunerii potrivit dispoziţiilor legale şi regulamentare referitoare la procedura de urgenţă", a adăugat Simonis.

Premierul Marcel Ciolacu a prezentat, în şedinţă comună a Parlamentului, proiectul pentru care îşi angajează Guvernul răspunderea, menţionând că actul normativ are ca obiectiv să reducă "risipa bugetară" şi să pună punct modului în care "cei puternici şi cu foarte mulţi bani se credeau de neatins.

---

Actualizare - Ciolacu: "Această guvernare e despre reforme şi economie, despre binele românilor şi dezvoltarea ţării"

Premierul Marcel Ciolacu a afirmat, în plenul reunit de marţi în care Guvernul îşi asumă răspunderea pe proiectul de lege privind măsurile fiscale, a precizat că Guvernul pe care îl conduce este axat pe reforme şi economie, pe binele românilor şi al ţării, însă nu va fi niciodată solidar "cu cei care confundă funcţia publică cu moşia proprie", potrivit News.ro.

"De trei luni de zile, nu a fost zi în care pachetul propus astăzi să nu fie discutat, iar fiecare măsură analizată, chiar de mai multe ori, cu toţi partenerii sociali - sindicate, patronate, orgnizaţii neguvernamentale, administraţie locală. Pentru că eu cred că atunci când vrei reaşezarea întregului sistem fiscal trebuie să discuţi înainte cu toată lumea. Modelul economic bazat pe privilegii şi facilităţi fiscale pe care s-a mers până acum nu mai poate continua! România nu-şi mai permite facilităţi şi privilegii de 75 de miliarde de lei şi o evaziune fiscală de 150 de miliarde de lei pe an. Adunate înseamnă 15% din PIB, exact cât ne-ar trebui ca să ajungem în media europeană la venituri. Astăzi avem printre cele mai mici taxe şi impozite din Europa pe capital, dar încasăm cel mai puţin TVA. Practic, mai mult de o treime Nu încasăm! La impozitul pe profit încasăm doar un sfert din ce ar trebui, iar la impozitul pe venit - doar 80%. Nu încasăm taxe, în schimb ne împrumutăm la nesfârşit, riscând blocarea banilor de la Uniunea Europeană. Aşa nu vom ajunge nicăieri!", a afirmat Marcel Ciolacu, în plenul reunit din Parlament.

Premierul a adăugat că în ultimii ani s-au dat facilităţi fiscale imense pentru firme şi diverse categorii de angajaţi.

"Logic, ca urmare a creşterii economice, ar fi trebuit ca şi veniturile statului să crească. Cu toate astea, încasările au stagnat. Suntem la doar 27% din PIB. Mai mult, bugetul României astăzi se bazează pe taxele plătite de salariaţi, pe consumul acestora şi pe investiţiile publice. Ca premier, sunt obligat să pun interesul României mai presus decât interesele unor grupuri nemulţumite că fac profituri nu de miliarde, ci "doar" de sute de milioane. Iar interesul suprem al României este să nu ni se oprească fondurile europene şi PNRR-ul, peste 70 de miliarde de euro. Şi să nu fim penalizaţi cu o amendă de 0.5% din PIB pentru depăşirea deficitului bugetar. De asemenea, interesul suprem al României este să adere la OECD, pentru că asta ar însemna investiţii de miliarde de euro în ţara noastră. Dacă nu vom face acum nimic, ar însemna să oprim dezvoltarea României şi finanţările pentru construcţia de autostrăzi, şcoli şi spitale! Eu nu vreau şi nu pot accepta riscul stopării fondurilor europene şi a PNRR, doar pentru că unii nu înţeleg că trebuie să fie corecţi!", a completat Ciolacu.

El a mai spus că a văzut multe interpretări şi mai ales că a fost vehiculat în spaţiul public că aceste măsuri fiscale aduc austeritate, însă austeritate cu adevărat a fost în anul 2010, atunci când au fost tăiat pensii şi salarii, iar TVA majorată de la 19 la 24%.

"Am văzut tot felul de interpretări... cum că aceste decizii aduc austeritatea. Adevărul este că AUSTERITATE a fost în 2010, când s-au tăiat salarii şi pensii şi s-a majorat TVA de la 19 la 24 la sută. Atunci românii au fost sărăciţi şi s-a prăbuşit puterea de cumpărare! Acest Guvern nu creşte TVA general. Acest Guvern păstrează la 9% TVA pentru alimente şi medicamente, cărţi şi spectacole culturale. La fel cum păstrăm TVA cel mai mic, de 5%, la lemne de foc, energie, gaze. În plus, cum poţi vorbi de austeritate când una dintre principalele măsuri este creşterea salariului minim cu 10% de la 3.000 la 3.300 de lei, iar în construcţii cu 12.5%, până la 4.500 de lei? Să creşti salariul minim pentru 2 milioane de oameni este austeritate?", a mai declarat liderul PSD.

El a mai spus că este corect şi echitabil să plătim cu toţii corect taxele, aici în ţara noastră şi trebuie făcut un mediu de afaceri concurenţial dar şi corect.

"Ştiu, este dureros pentru anumite interese economice! Însă toţi trebuie să plătim corect taxele aici, în România. Corect şi echitabil! Trebuie să facem un mediu concurenţial corect, în care fiecare plăteşte în funcţie de cât câştigă. Nici mai mult, nici mai puţin! Taxăm suplimentar profitul băncilor şi, mai ales, venim cu o nouă abordare în cazul companiilor mari, care vor plăti un impozit de minim 1% din cifra de afaceri. Este o măsură de echitate, pe care o propun de doi ani, de când eram în Opoziţie. Marile companii să plătească măcar la nivelul minim al unei companii româneşti. Avem însă grijă ca investiţiile acestor mari firme să fie protejate, fiind eliminate din calculul acestui impozit", a mai spus Ciolacu.

Acesta a reiterat că prin noile măsuri fiscale va fi asigurată "echitatea fiscală între contribuabili prin eliminarea graduală a excepţiilor şi privilegiilor fiscale".

"Sigur că vor fi întotdeauna unii care vor spune că nu este bine. Aşa au spus şi când am reglementat piaţa energiei, iar românii au plătit preţuri normale la facturile de curent şi gaze. Aşa au spus şi când am plafonat preţurile la alimentele de bază. De aceea, vă spun şi acum: măsurile fiscale propuse nu vor distruge nimic! Din contră, vor stimula dezvoltarea României! Repet, ca să fie clar: oamenii obişnuiţi nu vor plăti niciun fel de taxe în plus! Vor fi supraimpozitate însă profitul excesiv, luxul şi viciile! Cine are proprietăţi scumpe, de peste 500 de mii de euro, sau iahturi ori maşini scumpe, este normal să plătească mai mult! De asemenea, alcoolul, tutunul, băuturile cu zahăr şi, ulterior, jocurile de noroc trebuie taxate mai mult! Pentru că efectele lor devin probleme majore de sănătate publică! Iar eu nu pot asista nepăsător la distrugerea unor generaţii întregi! Ştiu că, în aceste zile, românii de bună-credinţă se întreabă ce se va întâmpla cu taxele şi impozitele lor, dacă aceşti bani vor fi bine cheltuiţi sau vor ajunge prin vreun portbagaj. Înţeleg aceste îngrijorări ale românilor şi tocmai de aceea, astăzi, de la tribuna Parlamentului vreau să transmit un mesaj foarte clar pentru toţi cei care sunt în serviciul public, politicieni sau nu. Această guvernare este despre reforme şi economie, despre binele românilor şi dezvoltarea României. Cei care vor să folosească funcţia publică sau politică pentru beneficii personale nu vor fi toleraţi în această guvernare şi nu se vor putea ascunde după carnetele de partid", a completat el.

Premierul a făcut referire şi la USR care clama "fără penali", însă acum fac scut în jurul penalilor din partid.

"Am văzut că, cei care clamau «fără penali», acum fac scut în jurul penalilor din propriul partid. Spre deosebire de ei - eu şi acest Guvern vom avea toleranţă zero faţă de corupţie! Solidaritatea noastră este doar cu românii, în special cu cei care îşi numără banii de la un salariu la altul. Solidaritatea noastră este cu pensionarii, cărora le vom creşte pensiile. Solidaritatea noastră este cu firmele care fac profit, dau locuri de muncă pentru români şi îşi plătesc corect taxele în România. Dar nu voi fi niciodată solidar cu cei care confundă funcţia publică cu moşia proprie! Nu voi tolera niciun exces! Şi le cer tuturor celor care sunt în slujba românilor să se gândească de două ori înainte de a aviza vreo achiziţie. Ne putem face treaba şi fără cele mai noi maşini, telefoane sau deplasări externe al căror singur scop e plimbarea. Reţineţi, dragi colegi: noi putem legifera foarte multe, dar nu putem legifera bunul-simţ şi responsabilitatea! Asta depinde de fiecare dintre noi!", a mai afirmat Marcel Ciolacu.

Şeful Executivului şi-a încheiat discursul spunând că Româna are nevoie de această reformă majoră şi este gata să şi-o asume, fiind singura şansă ca ţara noastră să se dezvolte.

"România are nevoie de această reformă majoră, iar eu sunt pregătit să mi-o asum! Este singura şansă pentru a continua dezvoltarea acestei ţări, singura şansă pentru a creşte nivelul de trai al generaţiilor actuale şi viitoare! Prin urmare, doamnelor şi domnilor, având în vedere toate argumentele expuse mai sus, în temeiul articolului 114 din Constituţia României, Guvernul îşi angajează răspunderea asupra Proiectului de Lege privind unele măsuri fiscal bugetare pentru asigurarea sustenabilităţii financiare a României pe termen lung", a conchis premierul Ciolacu.

---

Actualizare - Ciolacu: "Nu sunt adeptul modificărilor fiscale, atunci când nu este cazul, dar a nu face nimic nu este o opţiune pentru mine"

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marţi în plenul reunit, la începutul discursului prin care îşi asumă răspunderea în Parlament pentru pachetul de măsuri fiscale, că nu este adeptul modificărilor fiscale, atunci când nu este cazul şi nu crede în varianta "inventării de noi biruri" pentru mediul de afaceri corect, care îşi achită impozitele şi taxele la stat. "Cred că singura cale prin care această ţară se poate dezvolta este un paerteneriat cinstit şi real între guvern şi mediul de afaceri", a adăugat şeful Executivului, relatează News.ro.

"Nu sunt adeptul modificărilor fiscale, atunci când nu este cazul. Nu am susţinut niciodată măsuri luate peste noapte, fără nicio analiză. Nu cred în varianta inventării de noi biruri pentru mediul de afaceri corect, care îşi achită impozitele şi taxele la stat. Cred, însă, că măsurile dure trebuie luate acolo unde există fraudă, acolo unde există evaziune, acolo unde există risipă în cheltuielile statului. Cred că singura cale prin care această ţară se poate dezvolta este un paerteneriat cinstit şi real între guvern şi mediul de afaceri! Vă spun sincer că, în ultimele luni de zile, foarte multe persoane mi-au sugerat că nu este momentul acum să luăm aceste măsuri. Înaintea unui an electoral fără precedent, cu patru rânduri de alegeri. Că ar fi mai bine să ascundem problemele sub preş şi să amânăm toate aceste măsuri după alegeri. După alegeri, când românii nu mai pot sancţiona prin vot pe nimeni", a afirmat Marcel Ciolacu, marţi în plenul reunit al Parlamentului.

El a mai spus că "a nu face nimic pentru că vin alegerile şi nu trebuie deranjat nimeni, nici măcar cei incorecţi".

"Nu este o opţiune pentru mine! A nu face nimic şi doar a da din gură din opoziţie, după ce ai nenorocit bugetul României, iarăşi nu poate fi o opţiune. Eu nu pot şi nu vreau să las o ţară fără opţiuni! De aceea, nu am adoptat varianta comodă în care să nu fac nimic! Eu am multe defecte, dar cu siguranţă nu pot să mint. Nu pot să vin în faţa dumneavoastră şi să vă mint aşa cum aţi fost minţiţi înainte de alegerile din 2009, când vi s-a promis raiul pe Pământ, şi apoi v-au fost tăiate salariile şi pensiile! Sunt un om responsabil şi cred că măsurile trebuie luate atunci când sunt necesare. Chiar dacă ele Nu sunt pe placul unora! Chiar dacă cei care au crezut că şmecheria va putea continua la nesfârşit ţipă acum cât pot de tare!", a completat liderul social-democraţilor.

Premierul a mai spus că "astăzi, se termină cu şmecheria".

"Nu, dragi români! Astăzi, se va încheia o etapă din istoria României! Astăzi, se termină cu şmecheria! Astăzi, Guvernul pe care îl conduc îşi asumă răspunderea tocmai pentru că România nu-şi mai poate permite să se bazeze doar pe munca celor cinstiţi, a celor care îşi plătesc corect taxele şi impozitele la stat. Iar, pe ceilalţi să nu-i deranjeze nimeni! România nu-şi poate permite ca doar cei cu salarii mici să plătească corect taxele, iar cei cu venituri mari să le tot optimizeze! De astăzi toată lumea va plăti în funcţie de cât câştigă! Nu poţi fi milionar, dar să plăteşti taxele la echivalentul salariului minim pe economie! Nu poţi obţine profituri excesive, dar în ţara în care le-ai obţinut să nu plăteşti nimic! La fel cum, nu se poate ca simpla prezenţă la serviciu să-ţi dea dreptul automat la sporuri de zeci de mii de lei. Fără nicio performanţă! Şi, din acest motiv, tot astăzi Guvernul pe care îl conduc îşi asumă şi răspunderea pe măsurile de reducere a risipei bugetare. Pentru că nu este corect ca statul român să se lăfăie, cu cheltuieli care cresc de la an la an, rezultatul fiind doar un act administrativ total ineficient şi fără legătură cu nevoile reale ale cetăţenilor", a mai precizat Ciolacu.

El a mai afirmat că oprirea risipei bugetare a fost primul obiectiv de la care s-a plecat atunci când am pornit această reformă fiscală.

"Şi, iată, astăzi, vin în faţa dumneavoastră cu cea mai ambiţioasă reformă a aparatului bugetar de după Revoluţie! O reformă promisă de atâtea ori, dar pe care o face acum un premier social - democrat! E clar pentru toată lumea că, ce a fost până acum, nu a funcţionat. În timp ce calitatea serviciilor publice a stagnat, cheltuielile cu personalul bugetar au explodat. În ultimii 10 ani, cheltuielile cu salariile bugetarilor au crescut cu 160%, de 2,6 ori. Însă performanţa şi eficienţa actului public, nu! De aceea, prin legea prezentată astăzi va fi mai multă cumpătare pentru bugetarii cu venituri mari. În acelaşi timp, angajaţii cu salarii mici vor primi în continuare vouchere şi alte măsuri de susţinere a veniturilor. Totodată, vor fi mai puţini şefi! Se vor desfiinţa mii de posturi de şefi, cu toată salba de consilieri, şoferi şi secretare. Vor dispărea şi un sfert din funcţiile de secretari de stat, vicepreşedinţi şi celelalte funcţii de demnitate publică asimilate acestora", a explicat Marcel Ciolacu.

Prim-ministrul României a adăugat că GUvernul va implementa un plan de reducere a risipei în aparatul bugetar, atât pentru administraţia centrală, cât şi în cea locală, companii de stat şi instituţii autonome.

"Vor fi limitate cheltuielile cu achiziţiile şi vor fi controale mult mai stricte pentru depăşirea acestor limite. Indemnizaţiile vor fi plafonate, iar acordarea acestora se va face doar în funcţie de performanţă. Suplimentar, vom comasa şi descentraliza o serie de instituţii, tocmai pentru a reduce, cu cel puţin 15%, cheltuielile de funcţionare şi cele cu materialele şi serviciile. Prin toate aceste măsuri avem un singur scop. Acela de a însănătoşi finanţele publice şi de a reduce îndatorarea României pentru a putea aloca mai mulţi bani acolo unde este într-adevăr nevoie: în investiţii, în Educaţie, Sănătate şi Infrastructură, în producţie şi creare de locuri de muncă aici, în România", a mai spus el.

Acesta a reamintit că proiectul de lege al Guvernului prevede măsuri pentru combaterea fraudei şi evaziunii fiscale.

"Am început prin a vă spune că nu sunt adeptul inventării de noi biruri pentru mediul de afaceri corect, care îşi achită impozitele şi taxele la stat. Şi că, în opinia mea, măsurile dure trebuie luate acolo unde există fraudă, acolo unde există evaziune. Din acest motiv, legea propusă astăzi prevede măsuri clare pentru reducerea fraudei şi a evaziunii fiscale. Nu mai putem continua să ne bazăm doar pe taxele plătite corect de românii cinstiţ, fie simpli cetăţeni, fie antreprenori. Nu este corect ca doar unii să plătească, iar toţi ceilalţi să aibă doar pretenţii", a mai precizat liderul PSD.

"Cu toţii vrem un sistem de sănătate puternic şi accesibil tuturor!", a continuat premierul.

"Cu toţii vrem un sistem de învăţământ care să ne educe într-adevăr copiii! Cu toţii vrem servicii sociale, unde părinţii şi bunicii noştri să fie îngrijiţi corespunzător! Dar toate acestea costă bani! Şi nu pot fi construite când România are o evaziune fiscală de 10% din PIB. 160 miliarde lei. 32 miliarde euro. De aceea, vom creşte masiv amenzile şi vom confisca pe scară largă bunurile provenite din evaziune. Vom impozita cu 70% tot ce înseamnă avere ilicită. Însă impozitarea cu 70% a sumelor nejustificate NU înseamnă taxarea banilor de la nuntă sau de la botez. Nu! Cu 70% va fi taxat cel care nu şi-a plătit corect taxele şi impozitele, cel care a făcut evaziune, cel care a furat din banii pentru sănătate, pensii, educaţie", a completat Ciolacu.

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit într-un plen în care Cabinetul Ciolacu îşi asumă răspunderea pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare.

---

Actualizare - Ciolacu: "De astăzi, s-a terminat cu dubla măsură! S-a terminat cu privilegiile la stat! S-a terminat cu excepţiile din mediul privat"

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, în plenul reunit al Parlamentului în care Guvernul îşi asumă răspunderea pe proiectul privind măsurile fiscale că "de astăzi, s-a terminat cu dubla măsură! S-a terminat cu privilegiile la stat! S-a terminat cu excepţiile peste excepţii din mediul privat! Şi mai ales - s-a terminat cu banii făcuţi uşor din evaziune fiscală!".

"Vin astăzi în faţa dumneavoastră pentru a angaja răspunderea Guvernului pe care îl conduc pe un pachet de măsuri care să reducă risipa bugetară şi să pună punct modului în care cei puternici şi cu foarte mulţi bani se credeau de neatins! Vă spun cu toată responsabilitatea - de astăzi, s-a terminat cu dubla măsură! S-a terminat cu privilegiile la stat! S-a terminat cu excepţiile peste excepţii din mediul privat! Şi mai ales - s-a terminat cu banii făcuţi uşor din evaziune fiscală! La fel ca toţi românii, şi eu m-am săturat de ipocrizie! M-am săturat să aud că dacă nu ai privilegii, dacă nu eşti şef la stat, atunci nu mai poţi munci. Sau că, dacă nu ai ajutoare de stat, subvenţii ori facilităţi fiscale atunci dai faliment sau ai voie să încalci legea!", a afirmat Marcel Ciolacu, în plenul reunit al Parlamentului de marţi, în care Executivul îşi asumă răspunderea pe proiectul privind măsurile fiscale.

Premierul a adăugat că s-a săturat să vadă cu unii încasează lună de lună salariul, însă nu au nicio performanţă, iar alţii muncesc "pe rupte" pentru acel salariu.

"M-am săturat să văd că unii îşi încasează lună de lună salariul, fără să aibă vreo performanţă, în vreme ce alţii trebuie să muncească pe rupte pentru acel salariu! M-am săturat să văd cum unii îşi pot plăti corect toate taxele, contribuţiile şi impozitele, iar alţii urlă ca din gură de şarpe că nu se poate să fii corect! Trebuie să înţelegem cu toţii că, aşa cum a fost până acum, statul român nu poate merge mai departe! Nu mai putem să ne minţim unii pe alţii, nu mai putem să ne facem că facem, nu mai putem să cerem mereu... fără să dăm nimic în schimb! Trebuie să punem tot sistemul pe baze corecte şiechitabile pentru toţi cei care muncesc, indiferent unde muncesc - la stat sau la privat!", a completat Ciolacu.

"Măsurile cu care vin astăzi în faţa Parlamentului au fost dezbătute îndelung", a continuat prim-ministrul.

"Ele nu sunt o simplă reacţie la nevoile de acum ale statului. În ultimele lui, am avut un dialog public consistent şi ne-am întâlnit cu toţi cei care au avut ceva de spus pe această temă. Astăzi îmi asum răspunderea pentru un set de măsuri, dar suntem abia la începutul unei reforme mai ample care înseamnă de fapt o reaşezare a statului pe baze mult mai corecte şi echitabile. Este un efort naţional al României din 2023, pentru a avea o economie mai puternică şi a trăi mai bine şi în 2025 şi în 2030. A fost o dezbatere pe care nu o mai puteam amâna. De aceea, am mers înainte cu mult curaj, curaj care - din păcate! - a lipsit în ultimii ani în materie de reforme. Pentru că timpul nu are răbdare cu noi. Eu nu vreau să văd o nouă generaţie îndatorată, doar pentru că noi pierdem aceşti ani fără să facem nimic!", a mai spus Ciolacu.

Liderul PSD a mai precizat că "ştim că românii vor un stat mai implicat şi mai eficient, cu servicii publice mai bune, susţinute de o economie dinamică".

"În următoarele săptămâni vom demara un proces de simplificare a legilor ţării, astfel încât toate eforturile făcute de românii care muncesc, de sectorul privat şi de statul român să poată fi valorificate la justa valoare şi aşteptare a tuturor românilor. Echilibrarea sistemului fiscal şi legi mai bune înseamnă apropierea de ceea ce numeam, acum câţiva ani, o ţară ca afară. Dar aceste obiective nu pot fi atinse fără organizare, fără simplificare sau fără un buget mai puternic al statului, care să-i ajute pe toţi românii să treacă cu bine peste crizele cu care ne confruntăm şi noi, dar şi celelalte state din Europa şi din restul lumii", a mai declarat liderul PSD.

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit într-un plen în care Cabinetul Ciolacu îşi asumă răspunderea pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare.

---

Actualizare - Boloş, despre amendamentul privind o "naţionalizare" a Pilonului II de pensii: "Avem suficiente probleme de rezolvat decât să ne uităm după aceste fiţuici care sunt neoficiale şi nu au produs niciun efect"

Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a declarat, referitor la amendamentul la proiectul de lege privind măsurile fiscale care prevede o naţionalizare a Pilonului doi de pensii şi care a creat tensiuni în coaliţia de guvernare, liberalii nefiind de acord cu el, că este un amendament neoficial şi a adăugat că au fost discutate multe variante ale proiectului de lege în spaţiul publice, iar unele dintre ele au fost "bazaconizată", altele fiind duse în ridicol. Prin urmare, a mai precizat ministrul PNL nu ar trebui să ne luăm după un document care nu este oficial. "Credeţi-mă că am suficiente probleme de rezolvat decât să ne uităm după aceste fiţuici care sunt neoficiale şi nu au produs niciun efect", a mai spus Boloş, care a adăugat că nu are motive să demisioneze din funcţie pentru că nu este parlamentar şi nu el face amendamente, conform News.ro.

"Cum să se întâmple aşa ceva cu un act legal? Cum să fie afectate persoanele, de vreme ce este un amendament neoficial? Cum să vă spun, dacă în această perioadă de timp în care am discutat nenumărate variate de acoperire şi de rezolvare a problemei de sustenabilitate financiară a României, fiecare dintre aceste variante a fost bazaconizată sau, unele dintre ele, chiar au fost duse în ridicol, cum să ne luăm după un document care nu este oficial?", a afirmat Marcel Boloş, întrebat marţi la Parlament dacă a fost o încercare mascată de a introduce acest amendament în textul legii.

Chestionat de unde a apărut acest amendament, ministrul de Finanţe a răspuns: "Dacă nu este oficial, de ce să ne mai intereseze asta?".

"Credeţi-mă că am suficiente probleme de rezolvat decât să ne uităm după aceste fiţuici care sunt neoficiale şi nu au produs niciun efect", a completat Boloş.

Întrebat dacă ia în calcul să îşi dea demisia, Marcel Boloş a replicat scurt: "Pentru ce?".

Chestionat mai departe dacă va demisiona, în cazul în care colegii îi cer acest lucru, pentru că amendamentul este de la Ministerul de Finanţe, ministrul liberal a spus: "Încă o dată, Boloş Marcel nu este parlamentar. Nu face amendamente la proiectele de legi. Nu am treabă cu aşa ceva. Ce ar trebui să fac eu?".

Liderii coaliţiei s-au reunit marţi, la Palatul Victoria, înainte de şedinţa de Guvern, pentru a stabili ce amendamente aprobă în proiectul de lege privind asumarea răspunderii Guvernului pe măsurile fiscale. Apariţia unui articol nou, care practic prevede o naţionalizare a Pilonului doi de pensii, potrivit unor surse politice, a provocat scandal în interiorul şedinţei, liberalii nefiind de acord cu acesta. În plus, taxarea băncilor se modifică în sensul în care acestea ar trebui să plătească un impozit de 2% pe cifra de afaceri în 2024 şi 2025, dublu faţă de prevederea iniţială de 1%.

În cursul serii, de la ora 18.00, este programată şedinţa de plen reunit a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru asumarea răspunderii.

---

Actualizare - A început şedinţa pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare

Camera Deputaţilor şi Senatul s-au reunit, marţi, în şedinţă comună, pentru angajarea răspunderii Guvernului pe proiectul de lege privind măsurile fiscal-bugetare, relatează Agerpres.

Şedinţa este condusă de preşedintele interimar al Camerei, Alfred Simonis, care a anunţat că şi-au înregistrat prezenţa 397 de parlamentari din totalul de 466.

La începutul şedinţei, mai mulţi parlamentari ai USR au afişat în plen pancarte cu mesaje: "PSD şi PNL - taxe mai mari, baroni mai bogaţi", "Ciolacu, ai închis 15.000 de firme româneşti. Câte mai vrei să închizi?", precum şi poze cu banii care se presupune că Dumitru Buzatu i-ar fi primit drept şpagă.

Premierul Marcel Ciolacu va prezenta, în plenul reunit, proiectul de lege pentru care îşi angajează răspunderea.

Potrivit art.114 din Constituţie, dacă în termen de 3 zile de la prezentarea proiectului de lege va fi depusă o moţiune de cenzură, care va fi adoptată de Parlament, Guvernul va fi considerat demis.

În cazul în care nu a fost depusă în acest termen sau adoptată o moţiune de cenzură, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, va fi considerat adoptat.

Pentru iniţierea moţiunii de cenzură este nevoie de semnăturile a cel puţin o pătrime din numărul total al deputaţilor şi senatorilor, adică 117 semnături. Acestea vor fi greu de adunat, având în vedere că USR a anunţat că nu doreşte să se asocieze cu AUR în acest demers. Aceeaşi situaţie este şi în privinţa adoptării moţiunii de cenzură. Pentru ca acesta să treacă sunt necesare 234 voturi favorabile.

Guvernul a adoptat luni, în şedinţă, proiectul privind măsurile fiscal-bugetare.

Senatorii şi deputaţii au avut ca termen ora 13,00 pentru depunerea de amendamente la proiectul adoptat de Executiv.

Guvernul s-a reunit, ulterior, în şedinţă, la ora 15,00 pentru a discuta amendamentele.

---

Actualizare - Ionuţ Stroe: "PNL este un susţinător categoric al sistemului de pensii private"

Purtătorul de cuvânt al PNL, Ionuţ Stroe, a transmis marţi, în contextul scandalului legat de naţionalizarea Pilonului 2 de pensii, că PNL este un susţinător categoric al sistemului de pensii private şi nici nu a propus şi nici nu susţine vreun amendament care prevede desfiinţarea pilonului II, eliminarea obligativităţii contribuţiei sau reducerea acesteia...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Marcel Ciolacu: "În coaliţie nu s-a discutat vreun amendament privind modificarea Pilonului II de pensii"

Premierul Marcel Ciolacu a precizat, marţi, înainte de şedinţa de Guvern, că în cadrul coaliţiei de guvernare nu s-a discutat vreun amendament care să vizeze modificarea Pilonului II de pensii...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - Naţionalizarea Pilonului 2 de Pensii, apărută pe lista amendamentelor depuse de coaliţie

Liderii coaliţiei s-au reunit marţi, la Palatul Victoria, înainte de şedinţa de Guvern, pentru a stabili ce amendamente aprobă în proiectul de lege privind asumarea răspunderii Guvernului pe măsurile fiscale. Apariţia unui articol nou, care practic prevede o naţionalizare a Pilonului doi de pensii, potrivit unor surse politice, a provocat scandal în interiorul şedinţei, liberalii nefiind de acord cu acesta. În plus, taxarea băncilor se modifică în sensul în care acestea ar trebui să plătească un impozit de 2% pe cifra de afaceri în 2024 şi 2025, dublu faţă de prevederea iniţială de 1%...Citeşte mai mult...

---

Actualizare - PSD şi PNL dublează impozitul aplicat băncilor, pe ultima sută de metri

Coaliţia de guvernare modifică din mers pachetul de măsuri fiscale pe care Guvernul urmează să-şi asume răspunderea în Parlament marţi, la ora 18:00. Pe parcursul zilei au fost depuse mai multe amendamente, iar unele prevederi au fost modificate. Spre exemplu, impozitul pe cifra de afaceri a băncilor a fost dublat - noua cotă e de 2%, potrivit News.ro.

Liderii coaliţiei s-au reunit marţi la Palatul Victoria pentru a definitiva forma finală a proiectului de măsuri fiscale. Pe parcursul zilei au stabilit şi ce amendamente acceptă înainte ca Guvernul să meargă în Parlament pentru a-şi asuma răspunderea pe acest pachet.

În acest context, multe dintre prevederi sunt schimbate din mers. Una dintre noile prevederi se referă la taxarea băncilor, care ar trebui să plătească un impozit de 2% pe cifra de afaceri în 2024 şi 2025. În varianta iniţială a proiectului de asumare, impozitul pentru bănci era de 1%. Guvernul se reuneşte marţi, de la ora 15.00, în şedinţă pentru a aproba varianta finală a proiectul de lege privind asumarea răspunderii, cu amendamentele acceptate. În cursul serii, de la ora 18.00, este programată şedinţa de plen reunit pentru asumarea răspunderii.

Actualizare - Liderii UDMR, discuţii la Guvern pe tema amendamentelor la proiectul de măsuri fiscal-bugetare

Liderii coaliţiei de guvernare, premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, s-au întâlnit, marţi, la Palatul Victoria, cu preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, pentru a discuta despre proiectul de lege privind unele măsuri fiscal-bugetare, înainte de şedinţa de Guvern în care va fi luată o decizie cu privire la amendamentele depuse de parlamentari...Citeşte mai mult...

---

Parlamentul se reuneşte marţi, de la ora 18.00 , în şedinţă comună pentru asumarea răspunderii Guvernul pe pachetul de măsuri fiscale, au stabilit Birourile permanente reunite, informează news.ro.

Amendamentele parlamentarilor la proiectul Executivului pot fi depuse până la ora 13.00, a mai stabilit conducerea Parlamentului.

Guvernul Ciolacu urmează să îşi asume răspunderea marţi, în Parlament, pe un proiect de lege care cuprinde mai multe măsuri fiscale. Parlamentarii pot depune amendamente până la ora 13.00, a decis marţi dimineaţa conducerea reunită a celor două Camere.

Executivul a aprobat, luni, proiectul de lege privind oprirea risipei bugetare, combaterea evaziunii şi asigurarea echităţii fiscale în România, însă va fi emisă separat o ordonanţă de urgenţă pentru reglementarea salariului minim în construcţii şi în agricultură, "pentru a ne asigura că aceste salarii vor creşte cât mai repede cu putinţă", anunţa purtătorul de cuvânt al Guvernului, Mihai Constantin, după şedinţa de guvern. El precizat căl va fi o hotărâre de Guvern separată care va reglementa creşterea salariului minim pe economie cu 10 procente şi anume la 3.300 lei.

"Acesta este actul pe care am decis să îmi asum răspunderea în Parlament", a spus şeful Executivului, Marcel Ciolacu, în şedinţă.

El a dat asigurări că nu se poate vorbi de austeritate când o măsură cheie este creşterea salariului minim cu 10% de la 3.000 la 3.300 de lei, iar în construcţii, prin ordonanţă de urgenţă, măresc salariul minim cu 12.5% până la 4.500 de lei. "Acest Guvern nu creşte însă TVA-ul general. Şi păstrăm la 9% TVA-ul pentru alimente şi medicamente. La fel cum păstrăm TVA-ul cel mai mic, de 5% la lemne de foc, energie, gaze şi cărţi. Deci nu există niciun risc pentru ca preţurile să crească", a mai spus Ciolacu.

Potrivit articolului 114 din Constituţie, Guvernul îşi poate angaja răspunderea în faţa Camerei Deputaţilor şi a Senatului, în şedinţă comună, asupra unui program, a unei declaraţii de politică generală sau a unui proiect de lege.

Guvernul este demis dacă o moţiune de cenzură, depusă în termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaraţiei de politică generală sau a proiectului de lege, este adoptată.

Dacă Guvernul nu a fost demis, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, după caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se consideră adoptat, iar aplicarea programului sau a declaraţiei de politică generală devine obligatorie pentru Guvern.

În cazul în care preşedintele României cere reexaminarea legii adoptate, dezbaterea acesteia se va face în şedinţa comună a celor două Camere.

Opinia Cititorului ( 23 )

  1. vai ce freamat

    1. Daca jumate din afirmatiilea astea ar avea urmari, am trece pe excedent bugetar pana la sf anului!

      Din pacate sunt doar vorbe in vant

      Iar exceptiile, sinecurile si specialele au ramas tot la mafioti - parlamentari, primari, curte conturi, banca nationala, avocat popor, justitie, armata, asf, etc, exact grosul care produce deficitul si pentru care ne imprumutam luna de luna miliarde de lei. 

      tot ce a zis ciolacu e praf in ochi, e vrajeala ultraieftina pentru fraierii cu ghidon din Romania

      ciolacu e din partidul ala special psd care lucra cot la cot cu clanuri mafiote (clanul sportivilor si altele)... sa inteleg ca i-a pocnit o criza de responsabilitate? mda, bine.

      responsabilitate in a jecmani mai bine banul indivizilor si companiilor private... de la stat au taiat fin sau deloc 

      Guvernantii nostri se lupta cu companiile si cu privatii si isi asuma suprataxarea lor in timp ce ungurii aduc companii germane in tara lor.

      Cu investiţiile nemţilor, Ungaria nu numai că va avea una dintre cele mai moderne armate din regiune, dar ar putea deveni şi un exportator major de arme, in timp ce la noi fabricile de avioane si elicoptere (IAR, Avioane Craiova, Romaero), nave (toate santierele navale), tancuri, camioane sunt pe butuci. Nu avem bani la buget, dar nici nu facem nimic ca sa marim baza de impozitare prin cresterea numarului de fabrici de la noi . Mai bine cultivam canabis si speculam pe imobiliare si pe bitcoin ca atat ne duce mintea. 

      Lucrările de construcţii la o nouă fabrică de muniţie în apropiere de Varpalota, aproape de Budapesta, merg conform planului, relatează Hungary Today. 

      Fabrica este construită în parte­neriat cu gigantul german din secto­rul apărării Rheinmetall. Acesta este implicat în construcţia şi operarea primelor patru din şase noi fabrici de arme din Ungaria. 

      Ministrul ungar al apărării Kris­tof Szalay-Bobrovnickzy a declarat că Ungaria a avut visuri mari în 2016, când a recunoscut provocările pe care le are în faţă, atât din punct de vedere militar, cât şi al securităţii. „Ungaria a îndrăznit să acţioneze şi a creat condiţiile necesare, iar acum ne aflăm în mijlocul acestui şantier unde se construieşte cel mai modern com­plex de producţie de muniţie din în­treaga Europă, îndrăznesc să spun“, a declarat oficialul ungar. 

      O altă companie germană ar trebui să construiască la Nyirtelek o fabrică de radare militare. Astfel, cu ajutorul nemţilor, Ungaria va deveni un centru european major de pro­duc­ţie de armament şi tehnică milita­ră, după modelul industriei auto, un­de toţi cei trei mari constructori auto germani deţin fabrici pe plan local. 

      Economia ungară devine astfel tot mai dependentă de companiile germane, care le rândul lor depind tot mai mult de fabricile maghiare. 

      În ultimele decenii, Ungaria a in­vestit puţini bani şi energie în dezvol­tarea armatei sale, iar industria locală a apărării aproape a dispărut, no­tează Telex. 

      Din anii 2010 însă, ţara îşi dez­voltă în forţă armata şi de atunci a cres­cut numărul fabricilor de arma­ment. Guvernele conduse de premie­rul Viktor Orban au decis să achizi­ţioneze arme de mii de miliarde de forinţi, în paralel cu eforturi de întă­rire a industriei locale a apărării. 

      În condiţiile în care dezvoltarea unei arme moderne necesită foarte mult timp şi kn ow-how considerabil, statul maghiar nu construieşte fabrici locale pe cont propriu, ci a inclus Rheinmetall în proces. Iar guvernul maghiar speră la ce­rere din afară. 

      Strategii maghiari au declarat în mod repetat că pe lângă acoperirea nevoilor interne, se do­reşte exportul de vehicule blindate, radare, arme mici şi muniţie produse în Ungaria şi au menţionat ocazional că există interes din afară, însă niciun acord concret nu a fost încheiat. 

      „Înfiinţăm joint venture-uri cu jucători majori de pe piaţă pentru că ne aşteptăm la un profit, la rezultate comerciale legate de investiţiile noastre. Toate fondurile publice alocate dezvoltării industriei apărării au fost investite în scopul obţinerii de profit“, declara recent Gaspar Maroth, care a coordonat vreme îndelungată dezvoltarea sectorului maghiar al apărării.

      De ce guvernul maghiar îşi modernizează armata şi cheltuie enorm pe arme deşi are probleme financiare este însă un mister. Documentele relevante, în special planul strategic de dezvoltare a forţelor pe termen lung şi programul de politică de apărare pe termen mediu, nu sunt publice. În 2011, guvernul Orban a decis să păstreze aceste date secrete timp de 30 de ani. 

      Ce mai freamat,ce mai zbucium,inainte ca premierul sa se pronunte in parlamemt pe noile masuri fiscale,menite sa scoata romania din mocirla adusa pe capul romanilor de guvernarea PNL-USR. Primi care au dat in clocot,au fost asazisii jurnalisti de la unele posturi TV,care prin aceasta asumare isi vad periclitate veniturile obtinute din MANIPULAREA romanilor de rana cum ca peste ei va veni apocalipsa. Inainte de asumarea raspunderii,o jurnalista de la un post TV,. mai avea putin si LESINA intrucat ciolacu nu ia prezentat ei pachetul de masuri pe care le va lua guvernul odata cu asumarea. Atotstiutoarea,care scoate zilnic atatia porumbei pe gura de a umplut de ganieti trustul la care lucreaza,avea nevoie de un medic care sa fie langa ea inainte de LESIN.Apoi,am vazut toata PELAGRA romaniei din parlament,care cu niste fituici in maini,se opuneau din rasputeri ca ciolacu sa nu poata sa anunte masurile fiscale. Unii,purtatori de rangi,alti violatori,pompos numiti SPARLAMENTARI,nu doreau binele romaniei si al romanilor de rand si se gandeau ca daca masurile anuntate vor fi aplicate,averile lor,vor fi luate la puricat.Cu toata opozitia lor(noroc ca sunt putini) si la viitoarele alegeri romani trebuia sa ii trimita la munca nu in parlament.Dale doamne romanilor,mitea cea de pe urma romanilor la viitoarele alegeri,astfel cu astfel de SPARLAMENTARI,tara se va duce de rapa.!

      In calitate de actionar TLV, BRD si PETROM astept urmatoarele masuri din partea acestor societati:

      1. Marirea comisioanelor bancare si dobanzilor la credite, marirea la pompa a pretului carburantilor

      2. Amanarea platii impozitelor, accizelor si ce alte taxe mai au pana in ultima zi de plata 

      In timp ce noi ne luptam cu companiile, cu ospatarii, cu toata lumea si cu nimeni in acelasi timp, ungurii au un program de tara foarte clar - AUTONOMIA TERITORIALA a ungurilor din tarile vecine. Noi ce avem? Ne prinde din urma mostenirea clasei politice de dupa revolutie.

      Consiliera premierului Viktor Orban, declarații la Sfântu Gheorghe:  

      Katalin Szili, consilierul principal al premierului ungar Viktor Orban, a susținut că stabilitatea Europei poate fi asigurată atunci când comunitățile naționale pot trăi în siguranță și pot exercita autoguvernarea, respectând principiul subsidiarității europene.  

      Ea a subliniat importanța protejării comunităților naționale autohtone, inclusiv a comunității maghiare din afara granițelor Ungariei, pentru a le asigura siguranța și pentru a evita orice discriminare sau abuzuri.  

      „Sarcina noastră este să ne apărăm reciproc acolo unde se fac acuzaţii nefondate şi ilegale”, a declarat Katalin Szili la Sfântu Gheorghe. 

      Identitatea europeană este construită pe baza identităților naționale, iar Europa prosperă prin diversitatea și identitatea culturală a acestor națiuni, a mai spus ea. Consiliera a subliniat că maghiarii din Ţinutul Secuiesc nu doresc autonomie etnică, ci autonomie teritorială, pentru care există numeroase exemple.  

    Ciolacu va avea soarta lui Dragnea . Nu mai durează mult.

    1. Sa nu uitam si de PNL

      NU

      Ban.Cher.Vali 

      Sa nu uitam nici de marele DULAP

      S-o crezi tu!

      Nu poti compara un excroc ordinar ca Dragnea cu Ciolacu. 

      Ciolacu, cu toate limitele lui, este cel mai bun presedinte pe care l-a avut PSDul vreodata (si asta o spune unul care nu a votat vreodata cu PSDul si nici nu o sa voteze pana cand nu dispar baronii din partid).

      La ora actuala Ciolacu este cel mai bine pozitionat politician si este departe de a avea soarta lui Dragnea (daca trecutul ii este curat). Da semnale puternice ca intentioneaza sa faca curatenie in partid si in sistemul bugetar (ceea ce PNL-ul nu a facut desi a avut ocazia). 

      A pornit pe un drum bun, dar e departe de a fi finalizata treaba. si e sef la baronii -mafia-hotii PSD. cum poate fi seful hotilor om cinstit?

      pn acum a dat-o afara pe firea, cea cu legaturi cu azilele groazei, pe cel din caracal cu explozia gpl si pe acel buzatu prins cu spaga in masina reclamat de un nemultumit, ca nu si-a luat banii la timp. 

      bun, dar restul? adica chiar i-a dat afara doar pe cei din gura presei.

      dar mai sunt ohoho. cel cu mama mea sunt eu s-a dat de gol singur de exemplu si? nimic.  

    ...

    nu isi asuma... caci vor migra la AUR!

    Asta cu "asumatul" e prectie la picior de lemn. 

    Nu isi asuma nimeni nimic! 

    Sunt curios care sunt consecintele "Asumarii"? 

    Iesit la pensieonare fortata cu pachete si bonificatii babane? 

    Vreau si eu asa asumari! 

    s c c r e t 

    In sfarsit sunt impozitati si manelistii

    Ce fac mai exact Fondurile din Pilonul 2?

    Asteapta niste bani si apoi ii duc cam pe unde vor ei dupa ce isi opresc salarii babane, conferinte si sesiuni dichisite.  

    Pe deasupra mai si influenteaza piata bursiera prin limitarea numarului de actiuni disponibile la tranzactionare, impovareaza statul cu dobanzi pentru banii pe care ii imprumuta. Macar plasamentele catre stat sa fie remunerate prost asa cum BNR remunereaza depozitele plasate de banci la ei pentru sumele pe care nu le plaseaza in piata reala in credite.  

    Va urma si o limitare a retragerii integrale a sumelor cuvenite de catre beneficiari astfel sa le ramana banii cat mai mult pe mana. 

    Daca piata creste sunt ei buni si mari investitori iar cand scade de vina sunt pietele externe, rusii, petrolul in general toata lumea in afara de ei.  

    1. Analfabeti functiunili in actiune! Iti zic diar atat- cand vei muri vei avea ce sa le laci copiilor. La stat nu le lasi nimic. Acum e clar pt toti hauristii?

    Interesant de urmărit de acum în colo situația investițiilor și a repatrierilor în/din RO. Și fără aceasta distrugere a acumulării de capital prin suprataxare, investițiile directe sunt cu vreo 40% pe minus vs 2022. Nu, nu e din cauza lui Putin, ci a dezinteresului funcționărimii să-și facă treaba conform fisei postului pt ca ei oricum sunt bine plătiți fără criterii de performanta. Legea aceasta NU schimba status-quo-ul economic!

    dragii mei,

    revin cu o postare in atentia tuturor care comenteaza aici sau aiurea!  

    Ia fiti voi atenti: D-nul Presedinte Klaus Werner Iohannis (m-am exprimat frumos pana acum?) a promulgat anumite modificari legislative azi, miercuri, 27 Septembrie 2023.  

    Printre modificari amintesc: art. 369 din Codul Penal.  

    In conformitate cu modificarea deja promulgata SE FACE INCHISOARE DE LA 6 LUNI LA 3 ANI (SAU AMENDA PENALA, NU ADMINISTRATIVA) PENTRU INCITARE LA URA SAU VIOLENTA IMPOTRIVA POLITICIENILOR !  

    Ati retinut, da? Nu e postare la misto asta, e ultra-serioasa. Verificati Monitorul Oficial (actualizari zilnice).  

    Deci eu sau voi ... nu mai avem voie sa zicem ca sa .... sau sa..... impotriva lui..... sau lui .... (mari personalitati politice contemporane) pentru ca facem parnaie sau ni se goleste contul bancar, da?  

    Si sa nu care cumva sa va puna dracu sa credeti ca sunteti anonimi pe net ca imediat sunteti detectabili dupa ip (indiferent cu cate proxy ip-uri incercati sa va ecranati prezenta pe net... asta daca va duce capul) si imediat detectabili geografic. Deci identitar. :)  

    M-ati inteles da?  

    De acum bagati doar Ode Maiestrilor Conducatori, da?  

    Ban.Cher.Vali 

    Niste mascarici de nota cel mult 7 au ajuns sa conduca tara. rezultatele le vom vedea curand.

    ce au facut acestia acum nu e cu nimic diferit de ce s-a facut in 2008: 

    deficit bugetar foarte mare , apoi incetinire economica, si la cererea fmi reduceri de cheltuieli 

    acum exact acelasi lucru: 

    risipa si deficit foarte mare, incetinirea economiei, incetinirea consumului si a productiei industriale=incasari mai mici la buget. si la cererea eu, pnrr , reduceri de cheltuieli plus mariri de taxe. 

    definitia nebuniei: 

    sa faci acelasi lucru de mai mul;te ori, dar sa astepti rezultate diferite.

    acum avem in plus cireasca de pe tort: inflatie de 10%. 

    1. maxim nota 4

      stai sa vezi AUR unde e maxim nota 1 

      Ban.Cher.Vali 

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

23 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9763
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7792
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2704
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8884
Gram de aur (XAU)Gram de aur422.7614

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb