Guvernul lasă companiile de stat fără profit

CĂTĂLIN DEACU
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 24 iunie 2010

Societăţile de stat vor livra bugetului public 90% din profit, aproape dublu faţă de cât sunt obligate în prezent

90% din profitul companiilor controlate de stat va fi virat la bugetul public, a anunţat, ieri, premierul Emil Boc.

Până în prezent, companiile cu capital majoritar sau integral de stat erau obligate să vireze la bugetul public doar 50% din profit, a precizat primul-ministru.

Ceea ce arată că societăţile de stat vor fi obligate să livreze din profitul anual aproape de două ori mai mult decât o fac la momentul actual.

De asemenea, premierul Emil Boc a subliniat că şi în cazul acestor societăţi, precum în cel al instituţiilor publice, se va aplica reducerea cu 20% a cheltuielilor cu bunurile şi serviciile şi totodată vor fi interzise achiziţiile de autoturisme şi mobilier.

Planurile Guvernului până la finele anului

Premierul Emil Boc a mai anunţat, ieri, la finalul şedinţei de Guvern, care sunt priorităţile Cabinetului pe care îl conduce pentru anul acesta.

Conform premierului, acestea sunt reducerea personalului bugetar, susţinerea activităţii economice şi a investiţiilor, combaterea evaziunii fiscale şi creşterea absorbţiei fondurilor europene.

Trei măsuri de relansare a economiei

Pentru susţinerea mediului de afaceri, Emil Boc a evidenţiat trei măsuri de sprijin care urmează să fie aplicate în perioada următoare.

Una dintre acestea presupune alocarea a 200 de milioane euro pentru ajutoarele de stat destinate companiilor private.

Boc a precizat că beneficiarii acestor ajutoare de stat vor fi societăţile care vor investi minim 10 milioane euro şi care vor crea cel puţin 100 de locuri de muncă. Asfel a fost coborât plafonul care stabilea că beneficiarii de ajutoare de stat sunt societăţile care trebuie să investească minim 30 milioane euro şi să creeze minim 300 de locuri de muncă. Premierul estimează că prin această măsură vor fi înfiinţate 5.000 de locuri de muncă.

O altă măsură anunţată de premier presupune capitalizarea suplimentară a Fondului de garantare pentru IMM-uri cu 46 milioane euro.

Boc susţine că de acestă măsură vor beneficia 7.000 de IMM-uri care vor înfiinţa circa 75.000 locuri de muncă şi care vor putea să ia credite în valoare de 2 miliarde euro.

Nu în ultimul rând, premierul a mai precizat că a fost adoptată o Ordonanţă de Urgenţă prin care firmele private care au accesat proiecte europene vor putea să-şi gireze creditele bancare cu bunurile care fac obiectul contractului.

Guvernul a lărgit baza de impozitare

Cei care primesc drepturi de autor vor beneficia de deductibilitate de numai 20% pentru acestea, iar restul de 80% din această remuneraţie va fi impozitat cu 16%, potrivit modificărilor aduse, ieri, de Guvern, Codului Fiscal, a declarat ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, citat de Agerpres.

În legislaţia încă în vigoare, drepturile de autor sunt deductibile cu 40%.

Sebastian Vlădescu a explicat: "Drepturile de autor: 20% deductibilitate, deci nu mai aveţi 40%, ca până acum. Poate pentru un sculptor, deductibilitatea de 40% avea sens pentru că discutam despre achiziţionarea unei piese de marmură şi de prelucrarea ei. Mă întreb, pentru un maşinist, ce achiziţionează cu 40%, ca să aibă deducere la salariu, sau, pentru diverşi alţi angajaţi din diverse alte societăţi comerciale din diverse zone de activitate, unde foarte mulţi salariaţi care nu aveau niciun fel de legătură cu actul de creaţie în sine erau plătiţi în acest sistem".

Ministrul a arătat că noua ordonanţă de urgenţă instituie obligaţii de plată individuale.

Sebastian Vlădescu a explicat: "Se plăteşte 16% impozit pe venit, la această sumă rămasă. Deci de la 10%, cât se plătea până acum, o să fie circa 12,8. După care există o obligaţie de plată a contribuţiilor individuale, deci numai acele plăţi plătite de individ, nu şi cele de societate, o obligaţie de plată a contribuţiilor individuale care se aplică la o sumă care se limitează la cinci salarii medii pe an, aşa cum sunt ele definite prin Legea bugetului, deci nu la întreaga sumă primită, ci numai la o parte limitată din această sumă, în aşa fel încât pe de-o parte taxarea să nu fie excesivă, pe de altă parte fiecare să contribuie atât la sistemul de sănătate, cât şi la cel de pensii sau la fondul de şomaj, şi, bineînţeles, aceste sisteme la care mai devreme sau mai târziu fiecare dintre noi apelează să fie funcţionale".

Ministrul a justificat noile prevederi şi prin necesitatea ca beneficiarul drepturilor de autor să poată primi pensie publică şi să apeleze la serviciile publice de sănătate, pe lângă necesitatea combaterii evaziunii fiscale.

Alte impuneri prevăzute de actul normativ se referă la tichetele de masă şi cele de vacanţă, care vor fi "taxate doar cu 16%, nu şi cu contribuţii, plătite de către angajat", a menţionat ministrul.

De asemenea, dobânzile bancare vor fi impozitate cu 16%, fie că este vorba despre depozite, fie despre conturi curente.

Şi veniturile din operaţiuni pe piaţa valutară sau monetară vor fi impozitate cu 16%, însă ţinându-se cont de sistemul venituri-pierderi, de diferenţa dintre pierdere şi câştig, cu raportare şi plată trimestriale, cu decont la finalul anului şi cu posibilitatea recuperării pierderii în următorii şapte ani fiscali, a încheiat Sebastian Vlădescu. (A.G.)

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Se stie ca BNR are un regim special. Daca nu ma insel, 80% din profit revine statului. In cazul aplicarii noilor reglementari ale guvernului, BNR va avea acelas regim ca intreprinderile de stat?Adica in loc de 80% din profitul BNR statul va primi 90%? In rest, experimentul Basescu-Boc este lipsit de idei ,ca broasca de par....

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb