Guvernul mai dă un brînci spre faliment industriei textile

Cătălin Bălan
Ziarul BURSA #Politică / 22 noiembrie 2005

Facilităţile acordate printr-un program al Guvernului de susţinere a industriei de textile trebuie returnate de către companiile falimentare

Facilităţile fiscale pe care statul român le-a dat companiilor care funcţionează în industria textilă trebuie returnate, conform afirmaţiilor făcute de reprezentanţii Federaţiei Patronale din Industria Uşoară - FEPAIUS. Această prevedere vizează firmele falimentare din industria textilă, "aşa cum este prevăzut în Codul Fis-cal, articolul 22, alineat 6", ne-a declarat Mihai Păsculescu, vicepreşedinte al Federaţiei Patronale din Industria Uşoară.

Codul Fiscal prevede că facilităţile fiscale acordate firmelor nu pot fi folosite pentru majorarea capitalului social sau pentru acoperirea pierderilor societăţii. "În momentul în care firma dă faliment, cei de la Ministerul Finanţelor consideră că aceşti bani au fost folosiţi pentru acoperirea pierderilor şi trebuie să îi dăm înapoi", afirmă Mihai Păsculescu. La aceste sume se recalculează însă impozitul pe profit şi se stabilesc dobînzile şi penalităţile de întîrziere de la data aplicării facilităţii respective, conform Codului Fiscal.

Firmele falimentare se află aşadar în situaţia de a "returna nişte facilităţi în condiţiile în care ele au fost acordate printr-un program al Guvernului de susţinere a industriei de textile", consideră Maria Grapini, preşedintele Federaţiei Patronale din Industria Uşoară.

Aplicarea legii se face "retroactiv" în opinia reprezentanţilor indus-triei textile pentru că "atunci cînd a fost scrisă legea nu a fost specificată necesitatea returnării facilităţilor dacă firma falimentează", a afirmat Mihai Păsculescu, considerînd că se comite "un abuz grav de aplicare a legii şi o interpretare tendenţioasă a ei".

Cu toate acestea, "semnalele din partea Ministerului Finanţelor nu sunt încura-jatoare în privinţa amendării Codului Fiscal în vederea corectării acestei nereguli pentru anul viitor", ne-a spus Maria Grapini.

Domnia sa consideră că aceas-tă situaţie este cauzată şi de faptul că "rata unică de impozitare nu colectează suficienţi bani la buget, căci reprezentanţii ministerului au recunos-cut că au o problemă în realizarea bugetului".

Măsura considerată "aberantă" de către reprezentanţii patronatelor din industria uşoară este catalogată de Aurel Şaramet, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM, drept "o problemă de înşelare a aşteptărilor". Aurel Şaramet crede că "cei care au dat informaţii incomplete acestor firme sînt măcar răspunzători morali de situaţia creată".

Anul viitor, circa 3.000 de firme cu profil textil îşi vor închide porţile

Problemele cu care se confruntă firmele din industria textilă au fost cauzate de liberalizarea comerţului cu China începînd cu 1 ianuarie 2005, dar şi de aprecierea leului în raport cu principalele monede străine. Mihai Păsculescu, vicepreşedintele Federaţiei Patrona-le din Industria Uşoară, ne-a spus că "sînt în curs de lichidare cîteva sute de firme cu profil textil şi vor fi închise aproximativ 1.000 pînă la sfîrşitul anului". Deşi din cele 9.000 de firme cu acest profil de activitate a fost preconizată dispariţia a 5.000, "procesul de falimentare este mai lent deoarece contractele se derulează în continuare, deşi cu pierderi". Efectul se va vedea însă anul viitor în opinia lui Mihai Păsculescu, atunci cînd "vor dispărea 3.000 firme". Anul 2005 a adus o scădere a exportului cu 10% în primele nouă luni în comparaţie cu anul precedent cînd au fost încasate din exporturi 6,41 miliarde de dolari. Scăderea exporturilor va atrage şi o diminuare a cifrei de afaceri a acestui sector care a fost în 2004 de 113.700 miliarde lei vechi.

Comanda carte
danescu.ro
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
domeniileostrov.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9749
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7790
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3324
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină6.0430
Gram de aur (XAU)Gram de aur402.9466

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb