Guvernul menţine nivelul cheltuielilor publice şi reduce subvenţiile pentru economie

Andrada Busuioc
Ziarul BURSA #Politică / 12 octombrie 2005

Sume mai mari pentru infrastructură, educaţie, cercetare, sănătate, agricultură şi dezvoltare rurală, mai mici pentru Ministerul Economiei şi Comerţului

Proiectul de buget pentru anul viitor, adoptat, luni, într-o şedinţă de Guvern extraordinară, prevede alocarea unor sume mai mari decît în 2005 pentru infrastructură, educaţie, cercetare, sănatate, agricultură şi dezvoltare rurală. Se vor majora, de asemenea, şi cheltuielile pentru înarmare (continuă să crească sumele acordate Ministerului Apărării Naţionale), în timp ce Ministerul Economiei şi Comerţului va primi mai puţini bani decît în 2005.

Călin Popescu Tăriceanu a declarat că proiectul de buget a fost alcătuit luîndu-se în considerare anumite priorităţi, cel mai important criteriu fiind cel al acoperirii necesarului de cheltuieli pentru integrarea în Uniunea Europeană. La alcătuirea bugetului pe anul 2006 a fost avută în vedere şi o creştere economică sustenabilă. Primul-ministru a declarat că în următorii opt ani ar putea avea loc o dublare a produsului intern brut.

Guvernul a luat în considerare, în momentul stabilirii bugetului, şi menţinerea echilibrelor macroeconomice, prin reducerea deficitului bugetar la 0,5% şi a deficitului de cont curent la 6,9%.

Numărul de salariaţi este prevăzut să crească anul viitor cu 100.000, pînă la 4,875 milioane salariaţi. Veniturile bugetului consolidat vor creşte cu 0,2%, pînă la 100.729,9 milioane RON. Previziunile de creştere a veniturilor se bazează pe măsurile de relaxare fiscală, mărirea bazei de impozitare şi o mai bună colectare a veniturilor.

Vicepremierul George Pogea a precizat că PIB este prognozat ca în 2006 să se ridice la 322.500 milioane RON, mai mare cu 6% decît anul acesta. Veniturile vor ajunge la un nivel de 31,2% din PIB, în timp ce cheltuielile sînt prevăzute la 102.341,9 milioane RON, ceea ce determină un deficit bugetar de 1.612 milioane RON (0,5% din PIB).

Producţia industrială este estimată să crească cu 4,4%, iar formarea brută de capital fix cu 12%.

Deficitul de cont curent, situat anul acesta în jurul valorii de 8% - 8,1%, este prevăzut în proiectul de buget pe 2006 să ajungă la 6,9% din PIB, pe fondul majorării importurilor cu 15,8% şi a exporturilor cu 14,9%. Consumul individual al gospodăriilor va creşte cu o rată inferioară celei din 2005, a anunţat George Pogea.

Cheltuielile cu personalul se menţin la nivelul de 5,5% din PIB, în timp ce cheltuielile de capital cresc de la 3,1% la 3,9%. Se reduc însă cheltuielile pentru bunuri şi servicii la 6,5% de la 6,7%. Vor scădea şi dobînzile aferente datoriei publice la 1,1% comparativ cu 1,3%. Nivelul datoriei publice interne va ajunge la o valoare de 0,4% din produsul intern brut.

Priorităţile Guvernului în 2006

Premierul a anunţat, luni, şi principalele direcţii care vor fi urmărite în 2006. În domeniul justiţiei Guvernul are în vedere sisteme judiciare independente funcţional şi transparente, îmbunătăţirea comunicării între cetăţeni şi justiţie şi, mai ales, prevenirea şi combaterea corupţiei. Priorităţile Ministerului Administraţiei şi Internelor sînt securizarea frontierei şi combaterea traficului de persoane, droguri şi a crimei organizate. Ministerul Integrării Europene se va concentra asupra preluării acquisului comunitar.

Premierul şi-a întărit declaraţiile anterioare, precizînd şi luni că prioritatea Ministerului Transporturilor este coridorul IV paneuropean. Domnia sa a precizat că vor fi acordate sume importante şi pentru refacerea infrastructurii în zonele afectate de inundaţii. Vor fi realizate invesţitii şi pentru fluidizarea traficului pe DN1 şi pentru realizarea de centuri ocolitoare. Vor fi alocate 300 de milioane de euro pentru infrastructura feroviară.

Ministerul Agriculturii a renunţat la subvenţiile pentru produse şi se va focaliza asupra programului "Fermierul" şi asupra absorbţiei fondurilor Sapard.

Călin Popescu Tăriceanu a subliniat că, pentru al doilea an consecutiv, toţi banii colectaţi din asigurărie de sănătate vor fi folosiţi pentru sănătate.

Vor creşte cu 82% sumele acordate pentru cercetare, ajungîndu-se la un nivel de 0,4% din PIB, nivel scăzut comparativ cu cel de 1% din Uniunea Europeană (nivel estimat să fie atins de ţara noastră abia în 2008).

În 2006, Ministerul Muncii se va concentra asupra reformei în sistemul public de pensii. Va fi majorată cu 9,3% valoarea punctului de pensii, pînă la 3,231 milioane lei vechi.

Premierul a lansat un apel către instituţiile care au dreptul să-şi alcătuiască singure bugetul - Senatul şi Camera Deputaţilor - să-şi plafoneze nivelul cheltuielilor în 2006. "În contextul actual, cu numeroase proiecte pentru aderare, cheltuielile trebuie limitate. Voi propune coaliţiei să accepte solicitarea de limitare a cheltuielilor la nivelul celor din 2005", a declarat primul ministru. În 2005, cheltuielile Camerei Deputaţilor au crescut cu 60% faţă de 2004, în condiţiile în care, în total la nivel bugetar, creşterea a fost de 10%.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

19 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9769
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7110
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3354
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9529
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.1947

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb