Guvernul pleacă urechea la problemele exportatorilor

Laurenţiu Popa
Ziarul BURSA #Politică / 25 martie 2005

Prima reuniune a grupului consultativ pentru examinarea problemelor exportatorilor s-a desfăşurat ieri, la Palatul Victoria, şi a fost condusă de ministrul de stat George Copos. Cu această ocazie, reprezentanţii firmelor exportatoare şi-au prezentat doleanţele şi problemele cu care se confruntă. Oamenii de afaceri consideră că principalul obstacol în calea activităţii lor este evoluţia din ultima perioadă a cursului valutar. La fel ca la începutul declinului principalelor valute, exportatorii au dat vina pe Banca Naţională. Mihai Ionescu, reprezentantul ANEIR, apreciază că "BNR a creat o piaţă valutară artificială, nu una reală, în prezent activînd doar capitalurile speculative". Exportatorii sînt de părere că o soluţie pentru ieşirea din situaţia pe care ei o consideră de criză este demiterea Consiliului de Administraţie al BNR.

O altă problemă a exportatorilor este reprezentată de creşterea preţurilor la utilităţi, "inflaţia încă mare pe ultimul an" şi costul obţinerii unui credit.

Ministrul de stat George Copos a temperat tonul agresiv al exportatorului nemulţumit de prestaţia Băncii Naţionale, menţionînd că activitatea BNR are şi aspecte pozitive, unul dintre acestea fiind scăderea dobînzilor la credite. "Dobînzile practicate în prezent sînt în scădere. Cred că vor ajunge în curînd undeva pe la 10%, poate chiar 9%. Această situaţie le va face mai uşor de accesat, lucru care este un avantaj", a afirmat Copos. Ministrul de stat a refuzat cu îndîrjire să spună presei care au fost celelalte doleanţe ale exportatorilor şi care sînt soluţiile pe care aceştia le-au prezentat.

Grupul se va mai întîlni, în perioada următoare, ca să găsească soluţii viabile la problemele ridicate de exportatori.

Comanda carte
Conferinţa BURSA “Codul Insolvenţei 2025”
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

01 Apr. 2025
Euro (EUR)Euro4.9770
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5998
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2151
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9509
Gram de aur (XAU)Gram de aur463.2781

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
energyexpo.ro
thediplomat.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb