Eugen Teodorovici, ministrul Finanţelor Publice, a declarat că, mâine, Guvernul va aproba proiectul legii bugetului de stat pentru anul în curs, după care actul va fi trimis la Parlament.
Domnia sa a spus: "Marţi este propunerea de a discuta şi a aproba în Guvern bugetul. Pe data de 5 seara, după-amiaza, va fi trimis în Parlament bugetul. Temerile înţeleg că există, dar sunt nejustificate. Dacă punem prea mult, de ce punem prea mult. dacă punem prea puţin, de ce punem prea puţin".
Ministrul de resort a precizat că principalele sectoare ce ies în câştig în bugetul pentru 2019 sunt educaţia şi sănătatea: "Este o alocare financiară care sprijină foarte mult sectoare precum sănătatea şi educaţia. Este prima oară după revoluţie când nu mai suntem obligaţi să asigurăm sume de transfer de la bugetul de stat către zona de pensii. Este iarăşi efectul acelei măsuri extrem de bune pe care Guvernul a adoptat-o: transferul de contribuţii de la angajator la angajat".
Eugen Teodorovici a anunţat că ordonatorii principali de credite vor trebui să primească aprobare de la ministrul Finanţelor pentru fiecare cheltuială, iar dacă nu se conformează vor fi amendaţi.
Dacă normele nu sunt respectate de agenţii şi de ministere, amenzile vor cuprinse între 50.000 şi 100.000 lei pentru fiecare ordonator principal de credite.
În legătură cu nemulţumirile primarilor, ministrul Finanţelor Publice a precizat că realitatea este cu totul alta decât cea prezentată de edili în privinţa alocărilor bugetare.
Eugen Teodorovici a spus: "Primarii au ridicat o problemă pe baza căreia să creeze o nemulţumire în piaţă. Numai că cifrele arată altfel. Din cele patru structuri asociative, trei au spus că sunt de acord: consiliile judeţene, oraşele şi comunele. Cei care încă mai au nemulţumiri sunt cei de la municipiile din judeţe. Când sumele pe care ei le primesc sunt foarte mari, au excedente foarte mari, e important să ne uităm la toată ţara, nu doar la partea bogată. Bogatul vrea mereu mai mult, dar uită de unde pleacă. Diferenţa este una consistentă în plus, peste 5 miliarde de lei merg către nivel local doar din reechilibrare".
Proiectul de buget pentru anul acesta creşte cota pe care primăriile o primesc din impozitul pe venit, dar sunt trecute în sarcina lor toate cheltuielile sociale.
Până la şedinţa de Guvern de mâine, proiectul de buget se află pe traseul de avizare şi va fi discutat, astăzi, în Consiliul de Dialog Social.