• Premierul Călin Popescu Tăriceanu: Dacă nu aderăm în 2007, nu putem avea certitudinea pentru integrarea în 2008
Amînarea integrării ţării noastre în Uniunea Europeană este un pericol tot mai evident, din moment ce justiţia se dovedeşte ineficientă să lupte împotriva corupţiei, conform afirmaţiilor premierului. Posibilitatea ratării o-biectivului integrării în 2007 este cauzată, potrivit declaraţiilor primului-ministru Călin Popescu Tăriceanu, de faptul că activitatea Procuraturii şi a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) este extrem de slabă. Domnia sa este de părere că, în situaţia în care nu vom adera în 2007, nu putem avea certitudinea pentru integrarea în 2008.
"Cu amărăciune vă spun că realitatea pentru noi este diferită de realitatea pe care o percepe procuratura şi CSM", a spus, ieri, Călin Popescu Tăriceanu. Cu toate acestea, reprezentanţii CSM apreciază că rezultatele instituţiei din care fac parte sînt foarte bune, chiar dacă "trenează soluţionarea marilor dosare", după cum este de părere premierul. Şeful Guvernului a făcut referire la dosarele de evaziune fiscală şi la privatizările "despre care nu mai ştim nimic", amintind de cazul "Alro", în care statul nu a cîştigat nici un ban din vînzare, deşi unitatea valora 300-500 milioane de dolari, la vremea respectivă.
Monica Macovei, ministrul Justiţiei, crede că este nevoie "nu doar de raportări de măsuri, ci de rezultate concrete", recunoscînd că, "deşi justiţia este independentă, ea nu este responsabilă".
CSM este văzut în acest moment ca o instituţie incapabilă să asigure buna funcţionare a justiţiei, spune Călin Popescu Tăriceanu. "Nu cu doi vameşi de la Albiţa vom rezolva problema integrării, ci cu marile dosare, ca să demonstrăm că România este un stat de drept, unde justiţia funcţionează", a spus premierul. Domnia sa i-a cerut ministrului Justiţiei să apeleze la prerogativele legale ca să corecteze "ineficienţa, rea-voinţa şi lipsa de interes din CSM". Cu toate acestea, atît premierul, cît şi Monica Macovei s-au ferit să spună că vor acţiona în sensul demiterii procurorului general Ilie Botoş, pe care îl consideră principalul vinovat de periclitarea şanselor de aderare. Monica Macovei a declarat că "a fost o strategie a CSM de a nu găsi vinovaţi între procurori şi judecători", amintind, împreună cu premierul, că "integrarea nu este o opţiune politică a Guvernului, ci trebuie să fie o atitudine a fiecăruia".
Pentru 2006, Guvernul pregăteşte strategii ce se doresc decisive în lupta cu marii corupţi: controlul averilor demnitarilor şi modificarea legislaţiei privind finanţarea partidelor politice.
Pe lîngă acestea, este necesară reglementarea achiziţiilor publice şi, susţine premierul, o "campanie masivă de conştientizare a populaţiei privind corupţia", ca şi cînd populaţia ar fi coruptă, nu politicienii şi înalţii funcţionari de stat.
Cele mai dure atacuri pe care premierul le-a făcut împotriva Justiţiei nefuncţionale par să fie însă tardive. Atunci cînd ne mai despart doar cinci luni pînă la răspunsul final dat de instituţiile europene prin intermediul raportului de ţară, timpul parcă nu mai are răbdare. Cît timp un dosar de corupţie aşteaptă şi patru luni pentru ca Instanţa să îl analizeze, speranţele integrării se pot reduce la un vis frumos.