Guvernul a decis în şedinţa de astăzi reducerea taxei pentru construcţii speciale ("taxa pe stâlp") de la 1,5% la 1%. Normele de implementare vor fi elaborate în termen de 90 de zile, a anunţat ministrul Finanţelor, Tanczos Barna.
"Ordonanţa de urgenţă prevede introducerea unui nou impozit, impozitul pentru construcţiile speciale. Fiind un domeniu foarte complex, am solicitat în mod expres ca termenul de elaborare a normelor să fie de 90 de zile. În aceste 90 de zile se vor face analizele cu toate industriile implicate afectate, toate domeniile care pot fi afectate de acest nou impozit pe construcţii speciale. (...) Astăzi s-a făcut o modificare, nu mai este de 1,5% este de 1%. Impozitul se va aplica conform ordonanţei pe alte construcţii decât cele care sunt impozitate la nivel local", a explicat ministrul Finanţelor.
El a adăugat că Ministerul de Finanţe va veni cu o propunere de norme şi vor fi analizate inclusiv detaliile legate de impactul pe fiecare domeniu în parte, începând de la drumuri, infrastructura pentru energie electrică, infrastructura de comunicaţii etc.
"Este un domeniu foarte complex. Eu mi-aş fi dorit ca această analiză să se facă înainte de decizie. (...) Veniturile se fac venituri la buget. Dar, încă o dată, în următoarele 90 de zile avem răgazul necesar de a discuta cu toate ramurile industriale implicate, de a vedea impactul exact şi de a lucra la norme de implementare sustenabile, corecte şi norme care pot să ducă la o implementare reală. (...) Impactul trebuie calculat într-adevăr pe fiecare industrie în parte şi normele trebuie elaborate ca atare", a transmis Tanczos Barna.
Ministrul Finanţelor a anunţat că prima plată a taxei pentru construcţii speciale ("taxa pe stâlp") va fi efectuată după 1 iulie, iar a doua după 1 octombrie, detaliile urmând a fi stabilite în norme. Taxa de 1% a fost introdusă ca o recomandare a Băncii Mondiale. Federaţia Patronală a Energiei (FPE) a criticat recent măsura, afirmând că taxa de 1,5% a fost propusă fără consultare prealabilă şi ar putea afecta sever sectoarele economice strategice.
Aceste modificări fac parte dintr-o serie de măsuri economice luate de Guvern pentru a sprijini anumite sectoare, dar şi pentru a adresa recomandările internaţionale privind fiscalitatea.
Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a subliniat, referindu-se la dubla impozitare, că trebuie avută în vedere echitatea fiscală. El a afirmat că România este mult sub cotele de impozitare europene, iar taxele aplicate nu sunt excesive în comparaţie cu alte state din Uniunea Europeană. "Nu este o cotă foarte mare şi este la acelaşi nivel cu cota de impozitare a muncii", a spus Barna, întărind ideea că echitatea este asigurată la acest nivel. "Trebuie sa asiguram sustenabilitate, dar nu putem să pastram inechităţile". - a reiterat el.
De asemenea, în ceea ce priveşte TVA, Barna a dat asigurări că, atunci când se va elabora bugetul pentru 2025, va face tot posibilul pentru a evita majorările de taxe, în încercarea de a menţine stabilitatea fiscală şi de a sprijini economia.