Elevii din Constanţa au dat în judecată Guvernul, Ministerul Educaţiei şi Cercetării, Ministerul Transporturilor şi Ministerul Dezvoltării, pentru a anula o hotărâre de guvern "care blochează acordarea reducerilor pentru elevi la transportul judeţean", anunţă Asociaţia Elevilor din Constanţa.
Potrivit Edupedu.ro, tinerii le cer premierului Ludovic Orban şi ministrului educaţiei, Monica Anisie, "să introducă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de Guvern un proiect de hotărâre pentru abrogarea HG nr. 309/1996 şi instituirea unor noi norme de aplicare a Legii pentru reducerile elevilor".
Asociaţia Elevilor din Constanţa a explicat că au început demersurile pentru obţinerea reducerilor elevilor la transportul judeţean - aşa cum prevede legea educaţiei - printr-o acţiune în justiţie împotriva Consiliului Judeţean Constanţa. Însă Tribunalul Constanţa a respins cererea iniţială, "motivând că nu este de responsabilitatea Consiliului Judeţean să acorde reducerile, fundamentând pe două acte normative:
AEC susţine că motivul pentru care HG nr. 309/1996 afectează aplicarea reducerilor este o contradicţie legislativă. Art. 84 din Legea educaţiei prevede dreptul elevilor la "tarif redus' pentru transportul judeţean. Acest drept presupune obligaţia operatorilor de transport de a vinde elevilor abonamente deja reduse cu 50%, respectiv gratuitate, iar, în schimb, aceştia să primească din partea consiliilor judeţene, compensaţii de serviciu public care să acopere pierderile suferite".
Asociaţia precizează că "acest procedeu a fost adoptat de ţara noastră şi prin Legea serviciilor publice de transport persoane în unităţile administrativ-teritoriale nr. 92/2007, ca urmare a intrării României în Uniunea Europeană. Totuşi, HG nr. 309/1996 prevede ca metodă de aplicare a reducerilor elevilor, decontul. Conform art. 6, alin. (2), "elevii şi studenţii vor achită integral costul călătoriei şi se vor prezenta la unităţile de învăţământ, pentru decontare.'".
"Aceasta este o contradicţie, deoarece presupune faptul că unităţile de învăţământ primesc banii pentru aceste reduceri, ci nu operatorii, aşa cum ar fi firesc din punct de vedere economic. În schimb, din 1996 şi până în momentul de faţă, din discuţiile purtate în decursul acestui an cu reprezentanţii direcţiei de finanţe a MEC, nu s-au acordat niciodată bani către şcoli în vederea decontării reducerilor elevilor la transportul judeţean", avertizează elevii.
Asociaţia Elevilor din Constanţa atrag atenţia asupra faptului că, "din cauza neglijenţei persoanelor responsabile din cadrul administraţiei publice centrale, un act normativ care ar fi trebuit abrogat încă de la abrogarea fostei Legi a educaţiei, în baza căreia a fost emis, a rămas în vigoare şi produce efecte dăunătoare în ceea ce priveşte asigurarea accesului liber la educaţie pentru toţi copiii".
"În acest sens, Asociaţia Elevilor din Constanţa a transmis încă din luna aprilie o cerere către Guvern, prin care solicitam abrogarea acestui act, alături de un draft pentru o nouă Hotărâre de Guvern care să aprobe normele de aplicare pentru reducerile elevilor, adaptate la contextul economic şi juridic actual. Din cauza faptului că nu am primit un răspuns, la începutul acestei săptămâni, Asociaţia Elevilor din Constanţa a iniţiat o acţiune în anularea acestui act normativ. Solicităm, pe acestă cale, domnului Prim-ministru al României, Ludovic Orban, dar şi doamnei ministru al educaţiei şi cercetării, Cristina-Monica Anisie, să introducă pe ordinea de zi a următoarei şedinţe de Guvern un proiect de hotărâre pentru abrogarea HG nr. 309/1996 şi instituirea unor noi norme de aplicare a Legii pentru reducerile elevilor", se arată în apelul lansat de Asociaţia Elevilor din Constanţa.