Guvernul se reuneşte azi în şedinţă, pentru a adopta hotărârea de prelungire a stării de alertă, care trebuie apoi încuviinţată de Parlament, unde social-democraţii condiţionează votul de instituirea unei perioade de tranziţie de doar 15 zile, nu de 30, aşa cum vrea Executivul, informează news.ro.
Potrivit sursei citate, şedinţa Executivului, programată la ora 12:30, este precedată de cea a Comtetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă care ar urma să decidă asupra proiectului de hotăţrâre. Decizia vine în contextul în care mai multe zile la rând numărul cazurilor a trecut de 200, iar duminică a trecut de 300.
Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a declarat luni că se aşteaptă la o creştere a numărului de cazuri de infectare cu coronavirus şi că în acest moment în judeţul Braşov este o transmitere comunitară. Ministrul a precizat că în România este o transmitere comunitară joasă, comparativ cu alte state ale Europei.
Reprezentantul României la Organizaţia Mondială a Sănătăţii, medicul Alexandru Rafila, afirmă că este "imposibil" ca datele privind diagnosticările cu COVID-19 să fie manipulate. El arată că procentul de îmbolnăviri, de cinci la sută din numărul de teste, este unul mare, de natură a crea preocupare, răspunzând astfel acuzaţiilor PSD privind manipularea cifrelor pentru a se justifica prelungirea stării de alertă potrivit news.ro.
După adoptarea în Guvern, hotărârea trebuie să treacă prin Parlament, unde, aşa cum s-a întâmplat şi la precedenta hotărâre de instituire a stării de urgenţă, sunt aşteptate modificări impuse de PSD.
Liderul PSD Marcel Ciolacu a anunţat luni, după şedinţa conducerii partidului, Că PSD va accepta prelungirea stării de alertă pentru 15 zile.
"Ce doresc de la Guvern să ne explice de ce în spaţii inchise putem juca păcănele şi de ce în spaţii închise la biserică nu putem merge. Când avem dublă măsură, vă spun eu sunt singur lucru: când un guvern ia decizii prin dublă măsură, e un singur lucru, se numeşte corupţie", a mai afirmat Ciolacu. Întrebat dacă PSD va modifica Hotărârea Guvernului pentru prelungirea stării de alertă, în sensul intruducerii de prevederi referitoare la teatre, restaurante sau biserici, el a replicat: "În ceea ce priveşte lăcaşele de cult, da".
Social-democraţii au anunţat că vor "introduce obligatoriu" în legea de aprobare a HG prevederi precum faptul că durata măsurilor tranzitorii să fie de maximum 15 zile, deschiderea spitalelor către pacienţii non-COVID, toate achiziţiile publice se vor face "transparent, cu licitaţie", dar şi redeschiderea bisericilor şi deschiderea restaurantelor din unităţile de cazare.
USR a cerut Guvernului să trimită cât mai repede în Parlament hotărârea privind starea de alertă, cu toate documentele legate de fundamentarea acesteia, detalii necesare pentru a nu mai permite PSD acest joc "politicianist şi iresponsabil" legat de prelungirea stării de alertă, admiţând însă că sunt unele "anomalii".
"E nevoie de o discuţie reală, e nevoie să înţelegem, să ne uităm la cifre, vedem iată că după o perioadă când lucrurile au părut că merg bine, avem mai multe zile la rând cu o creştere destul de serioasă a numărului de cazuri noi, am văzut de asemenea şi o creştere a numărului de teste în aceste zile, sper şi nu vreau să alimentez toate discuţiile şi fabulaţiile din jurul acestei corelaţii între creşterea numărului de teste şi creşterea numărului de cazuri noi. Sper ca Guvernul să continue testarea masivă şi în perioada următoare. Este o problemă foarte serioasă de sănătate publică", afirmă reprezentanţii USR.
Premierul Ludovic Orban a anunţat, sâmbătă, că va cere prelungirea stării de alertă cu 30 de zile, nu 15 aşa cum a solicitat PSD, declarându-se încrezător că va exista în Parlament o majoritate care să înţeleagă "că nu pot pune în pericol viaţa şi sănătatea românilor numai ca să să obţină câştiguri ieftine, de natură politico-electorală".