Guvernul şi-a propus să cheltuiască 3 miliarde de euro în noiembrie si decembrie

Andreea Arcereanu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 noiembrie 2007

Guvernul şi-a propus să cheltuiască 3 miliarde de euro în noiembrie si decembrie

Guvernul are intenţia să cheltuiască 3 miliarde de euro în numai două luni, după cum arată ţinta deficitului bugetar. În primele zece luni, veniturile la bugetul de stat au fost mai mari decât cheltuielile, excedentul fiind de 0,3% din Produsul Intern Brut al ţării noastre. Cu toate acestea, până la sfârşitul anului sunt prognozate cheltuieli bugetare care vor depăşi veniturile, bugetul de stat urmând să ajungă la un deficit de 2,7% din PIB.

Având în vedere recomandările făcute Guvernului de specialiştii în economie, Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, a propus ieri reducerea tinţei deficitului bugetar de la 2,7% la 2,4% din PIB. Acest deficit bugetar permite Guvernul să realizeze cheltuieli în valoare de 3 miliarde de euro în noiembrie şi decembrie.

Analiştii financiari consideră că efectuarea a cea mai mare parte a cheltuielilor bugetare în ultima lună este o măsură inadecvată a Ministerului Economiei şi Finanţelor şi va cauza probleme şi pentru soldul bugetului pentru anul următor. "Nu mă preocupă cu ce nivel al deficitului se va încheia acest an, ci faptul că efectele mixului de politici monetar-fiscale inadecvate se vor resimţi şi în 2008 şi 2009", ne-a declarat Liviu Voinea, preşedintele Grupului Român de Economie Aplicată.

În opinia analiştilor, cel mai grav este că surplusul bugetar din primele zece luni a fost realizat prin lipsa cheltuielilor de investiţii şi nu prin majorarea veniturilor. O altă critică adusă Ministerului Economiei şi Finanţelor este transferarea sumelor destinate cheltuielilor de capital programate, în cheltuieli curente prin rectificări succesive. "Faptul că deficitul a fost modificat de mai multe ori în acest an este o dovadă de instabilitate a mediului economic", atrage atenţia Liviu Voinea.

Analiştii prevăd o realizare a ţintei de deficit prin cheltuieli cu majorări ale pensiilor, creşteri salariale şi ştergerea datoriilor fiscale ale unor societăţi comerciale. Economistul Ilie Şerbănescu consideră că deficitul bugetar va fi realizat prin cheltuieli curente cu "maşini, salarii şi pensii".

"În condiţiile unei execuţii bugetare normale, ne aşteptăm la un deficit mai mic de 2,4%", ne-a declarat reprezentantul FMI în România, Juan-Jose Fernandez Ansola. Domnia sa speră ca Guvernul să nu realizeze un volum foarte mare de cheltuieli curente în ultimele două luni.

Profesorul de economie Daniel Dăianu salută decizia Guvernului de a reduce deficitul. Domnia sa consideră că un nivel mare al cheltuielilor curente în ultimele două luni este riscant în condiţiile turbulenţelor de pe pieţele financiare internaţionale. "Trebuie să învăţăm să nu mai cheltuim banii în ultima lună", apreciază Daniel Dăianu.Domnia sa anticipează că nivelul deficitului prognozat va fi atins la fel ca şi anul trecut, dar cheltuielile care vor fi realizate vor conduce la o presiune suplimentară pe cerere şi vor determina presiuni inflaţioniste. De aceeaşi părere este şi reprezentantul FMI, Juan-Jose Fernandez Ansola, care crede că un nivel mare al cheltuielilor curente va face mai dificilă misiunea Băncii Naţionale de atingere a ţintei de inflaţie pentru anul următor. Ministerul Economie şi Finanţelor trebuie să acţioneze prin majorarea veniturilor sau prin limitarea cheltuielilor pentru atingerea ţintelor de deficit din 2008 şi 2009, atrage atenţia Daniel Dăianu.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. In ultimele 2 luni din an institutiile publice primesc bani pe care nu-i pot cheltui-nu au timpul necesar derularii tuturor operatiunilor(licitatie, executie, receptie).Uneori fac lucrari de mantuiala numai pentru a nu pierde fondurile.Un an intreg nu are timp Ministerul de Finante sa distribuie banii?Daca nu sa-i lase pentru anul viitor pentru a se face lucrari de calitate .Nu aruncati cu bani domnilor ca banu se castiga greu.Voi numai colectati dar noi cei care platim taxe muncim pe branci sa va platim voua tot ce ne impuneti, sa ne platim angajatii si sa traim si noi decent.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb