Guvernul şi BNR merg la Bruxelles pentru următoarea evaluare a acordului cu FMI

E.D.
Macroeconomie / 11 septembrie 2014

Actualizare 17:30 Miniştrii de Finanţe şi Buget vor participa la discuţiile cu FMI şi CE

Preşedinţia nu va participa la discuţii

---------

Actualizare 18:30 Tolosa, FMI: "Discuţiile vor fi informale iar părţile vorbesc despre a doua rectificare bugetară"

Astăzi, Guillermo Tolosa, Reprezentantul Regional al FMI pentru România şi Bulgaria a declarat că în cadrul discuţiilor de la Bruxelles dintre autorităţile de la Bucureşti, FMI şi Comisia Europeană, vor fi şi schimburi de opinii la nivel informal şi totodată părţile discută pregătirea celei de-a doua rectificări bugetare pe acest an, potrivit unui comunicat remis redacţiei.

"Echipe din partea FMI şi Comisia Europeană se întrunesc cu autorităţile române la Bruxelles pentru a discuta asupra evoluţiilor economice recente şi a stadiului implementării de politici în zone cheie din cadrul programului sprijinit de UE/FMI. Schimbul de opinii va fi informal, şi anume nu vor constitui o revizie formală din program", potrivit comunicării care îl citează pe Tolosa.

----------

Actualizare 17:30 Miniştrii de Finanţe şi Buget vor participa la discuţiile cu FMI şi CE

Ministrul Finanţelor Publice Ioana-Maria Petrescu, ministrul delegat pentru Buget Darius-Bogdan Vâlcov, şi o echipă tehnică din minister vor participa săptămâna viitoare, la Bruxelles, la întâlnirile organizate de FMI şi Comisia Europeană cu autorităţile române, arată un comunicat al MFP.

Potrivit acestuia, în cadrul întâlnirilor vor fi analizate evoluţiile economice recente şi stadiul implementării angajamentelor convenite cu organismele financiare internaţionale.

---

Reprezentanţii Guvernului şi cei ai BNR vor pleca săptămâna viitoare la Bruxelles în vederea evaluării acordului cu FMI, CE şi Banca Mondială, discuţiile având loc în premieră în afara ţării şi fără participarea Preşedinţiei, a partidelor politice sau a sindicatelor, potrivit programului, transmit sursele de presă.

"Decizia a fost legată de contextul intern al campaniei electorale, ambele părţi înţelegând ca discuţiile să nu fie folosite în scopuri politice, fiind mai degrabă discuţii tehnice. FMI are ca regulă să nu se implice în politicile interne pe perioada campaniilor electorale, dar era necesar ca această misiune de evaluare să aibă loc", au declarat surse guvernamentale, citate de prsă.

Spre deosebire de misiunile de la Bucureşti, care se întindeau pe o perioadă între zece zile şi două săptămâni, negocierile de la Bruxelles vor fi foarte concentrate, pe parcursul a patru zile, începând de marţi, 16 septembrie, şi până vineri, 19 septembrie.

Delegaţia FMI va fi condusă de Andrea Schaechter, cea a CE de către Istvan Szekely, iar delegaţia Băncii Mondiale de Elisabetta Capanelli, directorul de ţară pentru România şi Ungaria.

Guvernul României va fi reprezentat, potrivit programului actual, la nivel de miniştri, dar nu este exclus ca la ultimele discuţii, din 19 septembrie, să participe şi premierul Victor Ponta, au menţionat sursele.

Banca Naţională a României va fi reprezentată la nivel de conducere de către guvernatorul Mugur Isărescu, prim-viceguvernatorul Florin Georgescu şi viceguvernatorul Cristian Popa.

Negocierile din primele două zile se vor purta la nivelul staff-urilor tehnice şi vor privi exclusiv execuţia bugetară de până în prezent şi cea de-a doua rectificare bugetară din acest an, care va include şi reducerea CAS cu 5 puncte procentuale, începând cu 1 octombrie.

Joi, 18 septembrie, vor începe discuţiile la nivel de miniştri, printre care se numără ministrul Finanţelor, Ioana Petrescu, ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu şi ministrul Transporturilor,Ioan Rus.

În ultima zi figurează o întâlnire la nivel de conducere executivă a BNR cu misiunile complete ale FMI, Comisiei Europene şi a Băncii Mondiale, urmată de o discuţie amplă pe rectificarea bugetară, proiectul de buget pentru 2015, taxarea energiei (redevenţele) şi prognozele privind evoluţia încasărilor ANAF.

O altă temă importantă a ultime zile o reprezintă reforma în sectorul energetic, unde va participa ministrul delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu.

Autorităţile române intenţionează să amâne cu doi ani calendarul de liberalizare a preţului la gazele naturale furnizate populaţiei, negociat în cadrul acordului cu FM, CE şi BM.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

20 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7908
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3538
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9910
Gram de aur (XAU)Gram de aur401.4137

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
novaplus.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb