Guvernul şi FMI urmăresc creşterea veniturilor bugetare

Valentin Roman
Ziarul BURSA #Politică / 15 martie 2006

Guvernul intenţionează să adopte un Cod Fiscal bine pus la punct, astfel încît în anul 2007 să nu mai fie necesare modificări suplimentare ale acestuia. Reprezentanţii Guvernului şi cei ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) au discutat ieri cu privire la elaborarea noului Cod Fiscal. Viceprim-ministrul Gheorghe Pogea, din partea Guvernului, şi Graeme Justice, din partea FMI, au căzut de acord asupra necesităţii punerii la punct a unui set clar de măsuri care să ducă la creşterea veniturilor bugetare cu 3-4%, în următorii doi ani. De asemenea, ministrul Pogea consideră că îmbunătăţirea administrării fiscale este una din modalităţile prin care pot fi obţinute venituri suplimentare la bugetul de stat, fără să fie ignorate, însă, nici alte posibilităţi, precum creşterea veniturilor nefiscale: nivelul redevenţelor pentru exploatarea zăcămintelor, taxele de utilizare a datelor geologice pentru resurse naturale etc. Gheorghe Pogea estimează că aceste măsuri vor avea o contribuţie de 0,3-0,4% din PIB.

De asemenea, cei doi oficiali au recunoscut, în cadrul dis-cuţiilor, că, avînd în vedere faptul că procentul maxim de absorbţie a fondurilor comunitare în cele zece state care au aderat la UE în 2004 nu a depăşit 20%, acest aspect va constitui şi pentru ţara noastră o provocare în viitorul apropiat.

O altă temă care a făcut obiectul discuţiei este cea a energiei, în contextul viitorului statut al ţării noastre de actor pe o piaţă regională liberalizată. În acest sens, Gheorghe Pogea a reafirmat angajamentul Executivului în privinţa privatizărilor în domeniu, fiind deja prezentate caietele de sarcini pentru centralele de la Turceni şi Rovinari. În ceea ce priveşte "Romgaz", viceprim-minis-trul este de părere că societatea trebuie listată la bursă, fiind în curs de elaborare evaluările în acest sens.

În acelaşi timp, potrivit ministrului de stat, majorările preţului gazelor naturale, asumate în cadrul negocierilor cu UE, trebuie realizate potrivit unui calendar care să fie supus dezbaterii publice, concomitent cu prelungirea, pînă la finele anului 2008, a calendarului de aliniere a preţului intern la preţul internaţional. Gheorghe Pogea afirmă: "Dorim să stabilim mecanismele prin care vom sprijini populaţia cu venituri reduse şi să introducem, din acest an, un Preţ Local de Referinţă (PLR), ca măsură premergătoare eliminării subvenţiilor din 2007". Domnia sa a mai adăugat că PLR urmează să înlocuiască actualul Preţ Naţional de Referinţă, care nu încurajează eficientizarea activităţii producătorilor din acest sector.

Cristian Pârvan, secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri (AOAR), ne-a declarat că oamenii de afaceri suţin ideea deschiderii unor discuţii la Bruxelles, care să aibă drept scop o creştere mai moderată a preţului intern al gazelor naturale. De asemenea, domnia sa ne-a mai spus că, pe plan intern, modul de livrare a resurselor energetice trebuie să facă subiectul unor discuţii serioase, care să urmărească o unificare sub aceeaşi administrare a centralelor producătoare de energie.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
rpia.ro
danescu.ro
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Oct. 2024
Euro (EUR)Euro4.9724
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5865
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2949
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9815
Gram de aur (XAU)Gram de aur399.9201

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
citiesoftomorrow.ro
cnipmmr.ro
thediplomat.ro
hipo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb