Guvernul SUA a pus pe lista neagră firma din Israel care a produs programul de spionaj Pegasus

G.U.
Internaţional / 4 noiembrie 2021

Guvernul SUA a pus pe lista neagră firma din Israel care a produs programul de spionaj Pegasus

Administraţia Joe Biden a decis punerea pe "lista neagră" a companiei din Israel NSO Group, care a produs "Pegasus", un program de tip "malware" folosit în scop de spionaj de către regimuri totalitare inclusiv împotriva oficialilor guvernamentali ori a companiilor americane, informează Digi24. Guvernul SUA a apreciat că firma israeliană a acţionat "împotriva politicii externe şi a intereselor naţionale de securitate ale Statelor Unite", informează The Guardian.

Mai exact, Departamentul de Comerţ al SUA a inclus compania israeliană NSO pe "lista neagră a entităţilor" care nu pot face afaceri cu companii americane, fără obţinerea unei permis special (licenţă) din partea guvernului Statelor Unite.

"Decizia vizează creşterea siguranţei digitale a cetăţenilor americani, combaterea ameninţărilor cyber şi diminuarea tehnicilor ilegale de supraveghere", se arată într-un comunicat emis de Departamentul de Comerţ.

Conform guvernului american, NSO a dezvoltat şi furnizat, cu ajutorul altei companii israeliane specializate în tehnici de supraveghere (Candiru), programe malware de spionaj pe care guverne străine le-au folosit ulterior "pentru a ţinti oficiali guvernamentali, jurnalişti, oameni de afaceri, activişti, academicieni şi funcţionari din ambasade".

Cum funcţionează spyware-ul Pegasus realizat de israelieni

Pegasus - principalul program de tip spyware dezvoltat de compania NSO - este, în esenţă, un malware care infectează dispozitivele iPhone şi Android pentru a intercepta conversaţiile telefonice sau pentru a extrage mesajele, fotografiile ori corespondenţa e-mail.

În plus, Pegasus poate transforma telefonul-ţintă într-un dispozitiv de ascultare.

În replică, israelienii de la NSO au spus că programele de tip spyware sunt folosite de clienţii săi guvernamentali doar pentru monitorizarea şi supravegherea infractorilor şi teroriştilor.

O scurgere masivă de date publicată în luna iulie 2021 de mai multe publicaţii şi organizaţii media arată cum au fost spionaţi de către guverne autoritare activişti pentru drepturile omului, jurnalişti şi avocaţi din întreaga lume cu ajutorul softului Pegasus.

Scurgerea de date a conţinut o listă cu peste 50.000 de numere de telefon despe care se crede că ar fi ale unor persoane care prezintă interes pentru clienţii NSO începând cu 2016.

De asemenea, mai mulţi lideri mondiali s-au folosit de software-ul spyware Pegasus pentru a-şi spiona rivalii politici sau pe jurnaliştii incomozi lor. Printre aceştia se numără inclusiv premierul Ungariei, Viktor Orban, sau Narendra Modi, şeful guvernului indian.

Pe lângă oficialii guvernamentali ai SUA, regele Mohammed al VI-lea al Marocului, preşedintele francez Emmanuel Macron, preşedintele irakian Barham Salih, preşedintele sud-african Cyril Ramaphosa, premierul pakistanez Imran Khan, premierul egiptean Mostafa Madbouly sau prim-ministrul Marcolului, Saad-Eddine El Othmani, se numără printre cei 14 lideri politici mondiali ale căror telefoane au fost monitorizate prin softul de spionaj israelian Pegasus.

Opinia Cititorului ( 1 )

  1. Foarte bine. Dar se spion de atata tp prin satelit, telefon etc, chiar si comunicari intime (apropo de confidentialitate) Si daca Pegassus n-ar fi spionat oficiali americani?!

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb