"Citigroup" Inc. a încheiat, duminică seara, un acord cu Trezoreria SUA, Consiliul Rezervei Federale şi Rezerva de Asigurare Federală (FDIC), documentul stabilind o serie de măsuri pentru consolidarea ratelor de capital ale băncii, reducerea riscului şi creşterea lichidităţii acesteia, anunţă instituţia financiară, afectată de o criză de încredere a investitorilor, care a anulat jumătate din valoarea sa de piaţă în numai trei zile.
Potrivit acordului, Trezoreria SUA va investi 20 de miliarde de dolari în acţiuni preferenţiale "Citigroup", cu un dividend de 8%, în baza programului Troubled Assets Relief. Guvernul va primi acţiuni preferenţiale de 27 de miliarde de dolari.
În plus, administraţia SUA va garanta active toxice ale băncii în sumă de 306 miliarde de dolari, constituite în valori mobiliare, împrumuturi şi angajamente susţinute de proprietăţi imobiliare rezidenţiale, comerciale etc.
În baza garanţiei primite, "Citigroup" îşi va asuma pierderi brute de până la 29 de miliarde de dolari din portofoliul de 306 miliarde. Pierderile ce depăşesc acest nivel vor fi asumate în proporţie de 90% de către guvernul SUA.
Conducerea "Citigroup" a acceptat să nu plătească pentru acţiunile sale comune dividende trimestriale mai mari de 0,01dolari pe titlu, pe o perioadă de trei ani.
Vikram Pandit, directorul executiv al "Citigroup", a declarat: "Această soluţie consolidează indicatorii de capital, reduce riscul şi creşte lichiditatea băncii. Apreciem efortul uriaş al guvernului pentru a asigura stabilitatea pieţei".
"Citigroup" este prezent în ţara noastră prin "Citibank România" SA, deţine opt sucursale destinate clienţilor persoane juridice şi 39 de agenţii "CitiFinancial", prin care furnizează credite persoanelor fizice.
Trezoreria SUA a mai acordat "Citigroup", în luna octombrie, o infuzie de capital în valoare de 25 de miliarde de dolari.