Guvernul Tăriceanu strânge "cureaua" la bugetul de stat

Cătălin Deacu
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 6 februarie 2008

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu (stânga), şi-a exprimat încrederea, la finalul întâlnirii de lucru cu primul - ministru Călin Popescu Tăriceanu şi cu cu ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian(dreapta), că, prin corelarea politicilor monetare cu cele bugetare, se va ajunge la coerenţa necesară pentru respectarea ţintelor propuse în 2008

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu (stânga), şi-a exprimat încrederea, la finalul întâlnirii de lucru cu primul - ministru Călin Popescu Tăriceanu şi cu cu ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian(dreapta), că, prin corelarea politicilor monetare cu cele bugetare, se va ajunge la coerenţa necesară pentru respectarea ţintelor propuse în 2008

Executivul, în colaborare cu Banca Naţională a României (BNR), va promova un mix de politici extrem de prudente, chiar dacă anul 2008 coincide cu un an electoral, a anunţat, ieri, şeful Guvernului, Călin Popescu Tăriceanu, la finalul unei întâlniri de lucru cu ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vos­ganian, şi cu Mugur Isărescu, guvernatorul BNR.

Călin Popescu Tăriceanu a explicat: "Guvernul nu va face pomeni electorale, chiar dacă anul 2008 coincide cu un an electoral. 2008 va fi un an de chibzuinţă, iar majorările salariale şi de pensii, care au fost asociate pomenilor electorale, s-au realizat în baza creşterii economice extraordinare din ultimii trei ani şi nu au depăşit posibilităţile economice ale ţării". Potrivit premierului, în anul 2008, creşterile salariale efectuate de Guvern nu vor depăşi productivitatea muncii şi vor fi corelate cu evoluţia inflaţiei, printr-o mai bună coordonare a politicilor fiscal - bugetare cu politica monetară. Premierul a mai adăugat că salariile nu vor depăşi anul aces­ta nivelul productivităţii, deoarece riscăm să provocăm creşterea inflaţiei care va lovi în categoriile defavorizate. Anul acesta, salariile din educaţie şi sănătate vor creşte cu 11%, cele din armată şi ordine publică cu 5% şi cele ale magistraţilor cu 4%.

Anul acesta, salariile din educaţie şi sănătate vor creşte cu 11%, cele din armată şi ordine publică cu 5% şi cele ale magistraţilor cu 4%. Şeful Guvernului a menţionat: "Promovăm o politică salarială prudentă care va avea în vedere şi protejarea categoriilor defavorizate. Pentru cei cu venituri mai mici de 615 lei vom acorda o subvenţie, pentru a face faţă creşterii de preţ la utilităţi".

Creşterea preţului la produsele energetice (n.r gaze şi petrol) şi la produsele agro - alimentare au pus, de asemenea, o presiune importantă pe inflaţie şi au influenţat substanţial economia naţională, a mai spus ieri Călin Popescu Tăriceanu, adăugînd că Guvernul nu poate controla sau stabiliza preţurile produselor agro-alimentare, acestea fiind dictate de piaţă, iar cele la gaze şi petrol sunt influenţate de evoluţia preţurilor la nivel internaţional.

În ceea ce priveşte cheltuielile bugetare, Călin Popescu Tăriceanu a anunţat că Guvernul va purta discuţii cu reprezentanţii autorităţilor locale, pentru a stopa "frenezia de cheltuieli" din teritoriu.

Varujan Vosganian, ministrul Economiei şi Finanţelor, a dat asigurări că majorarea pensiilor este sustenabilă, banii plătiţi de salariaţi din contribuţii, colectate la bugetul asigurărilor sociale, vor fi suficienţi pentru plata pensiilor. "Până în anul 2017, bugetul de asigurări sociale va fi echilibrat sau va avea un uşor deficit, iar după 2017, reintrăm pe excendent", susţine ministrul Finanţelor, care a menţionat că alocările pentru domeniile prioritare ale statului nu vor fi modificate în eventualitatea unei rectificări bugetare.

Varujan Vosganian a precizat că ministerul de Finanţe pregăteşte un act normativ care să legifereze planurile de gestionare a cheltuielilor publice în 2008 care vor duce la economisirea, la bugetul de stat, a unui miliard de euro în acest an.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu a subliniat, la rândul său, necesitatea coordonării politicilor monetare cu cele fiscal - bugetare pentru readucerea inflaţiei în intervalul ţintit şi pentru a asigura în continuare o creştere economică de 6%. "Coerenţa mixului de politici fiscal-bugetare, cu cele monetare, este esenţială şi va da o anumită stabilitate şi monedei naţionale în timp", a explicat Guvernatorul. Mugur Isărescu a precizat că orice creştere salarială, peste nivelul de productivitate, afectează cursul de schimb, iar, drept consecinţă, "piaţa ne taxează fără întârziere".

Fitch: Vulnerabilitatea României - politica fiscală relaxată

Agenţia de rating Fitch salută decizia BNR de a majora cu un punct procentual nivelul dobânzii de politică monetară. Andrew Colquihoun, responsabil Fitch pentru economiile emergente din Europa, ne-a declarat că înăsprirea politicii monetare şi controlul ferm al lichidităţii reprezintă semnale pozitive pentru ca ţara noastră să aibă o creştere economică sustenabilă şi să aducă inflaţia în culoarul ţintit.

Vulnerabilitatea ţării noastre o constituie politica fiscală relaxată. Aceasta alimentează cererea agregată şi pune presiune pe deficitul de cont curent, creşte dependenţa ţării noastre de investiţiile străine directe şi creează volatilitate pe piaţă.

România trebuie să se axeze pe creşterea exporturilor nete şi reducerea cererii agregate, mai spune analistul Fitch.

Agenţia de rating Fitch ne-a redus perspectiva de la stabil la negativ săptămâna trecută. În condiţiile unei reduceri progresive a deficitului de cont curent şi reducerii dependenţei de investiţiile străine directe, perspectiva ar putea reveni la stabil peste doi ani, ne-a mai spus analistul Fitch.

Andreea Arcereanu

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9764
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8074
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2778
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8878
Gram de aur (XAU)Gram de aur420.3419

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb