Guvernul ucrainean vrea să rezolve problema suspendării exporturilor de produse agricole în Polonia

A.F.
Miscellanea / 16 aprilie 2023

Guvernul ucrainean vrea să rezolve problema suspendării exporturilor de produse agricole în Polonia

Guvernul ucrainean speră "să rezolve săptămâna viitoare" problema suspendării exporturilor de produse agricole în Polonia, după ce Guvernul de la Varşovia a anunţat stoparea achiziţiilor de cereale ucrainene şi alte mărfuri din această ţară, conform Agerpres.

Ministrul ucrainean pentru Politică Agricolă şi Alimentaţie, Mykola Solskyi, a afirmat, în declaraţiile pentru agenţia "Ukrinform" că Executivul înţelege situaţia dificilă în care se află piaţa poloneză, după ce Comisia Europeană a suspendat taxele pentru producţia ucraineană.

"Înţelegem această dură competiţie, ca şi consecinţă a blocajului porturilor ucrainene. Dar este evident- pentru lumea întreagă şi pentru orice persoană din lume - că agricultorul ucrainean este cel care se află în această situaţie mai dificilă. Şi cerem părţii poloneze să ţină cont de asta", a spus el.

Solskyi a subliniat că mâine va merge în Polonia pentru a se întâlni cu omologul său, Robert Telus, care a preluat funcţia săptămâna trecută, după ce predecesorul său, Henryk Kowalczyk, a demisionat în urma protestelor agricultorilor polonezi, determinate de situaţia de pe piaţă.

Acolo, el speră să poată negocia deblocarea importurilor şi să ajungă, dacă este nevoie, la un acord bilateral care să permită redeschiderea tranzitului produselor provenite din Ucraina.

Agricultorii polonezi au denunţat că o mare parte din cerealele şi alte produse ucrainene nu se distribuie în restul Uniunii Europene ci rămân în ţară, provocând reducerea preţurilor grânelor.

Preşedintele partidului de guvernământ polonez Lege şi Justiţie, Jaroslaw Kaczynski, a anunţat sâmbătă, la o reuniune a Executivului, că a luat decizia de a opri importurile de produse ucrainene pentru a evita o criză pe piaţa agricolă internă.

Liderul partidului ultraconservator a semnalat că există "o asimetrie" între producţiile din cele două ţări, motivată de calitatea solului, preţul mânii de lucru şi existenţa unor mari multinaţionale în sectorul agricol din Ucraina, motiv pentru care este necesară protejarea pieţei poloneze.

Jaroslaw Kaczynski a reiterat sprijinul pentru Ucraina în contextul invaziei ruse, dar a semnalat necesitatea apărării intereselor din sectorul agricol polonez, ceea ce este benefic şi pentru Kiev, a argumentat el, deoarece astfel se va evita ca în urma alegerilor legislative ce vor avea loc anul acesta să iasă un Guvern mai puţin solidar cu Ucraina.

Mykola Solskyi e explicat că lunar se exportă pe la frontiera ucraineano-poloneză între 500.000 şi 700.000 tone de produse agricole, printre care porumb, grâu, seminţe de floarea-soarelui şi rapiţă.

Opinia Cititorului ( 9 )

  1. Nici o problema,

    cumparam noi tot 

    1. Exact

    Romania trebuie sa urmeze exemplul Poloniei…

    1. Nu poate.SUA ne va obliga să primim și cerealele refuzate de slovaci,polonezi etc

    Traseu clar pt cereale, intra azi 20 t pe la Siret, au 10 ore sa descarce in port Constanta, altfel se confisca camionul iar soferul primeste amenda si interdictie 3 ani. Se aude, Ciolacule mare iubitor de tara?

    1. Haha,bună glumă aia cu Ciolacu

    Daca mancarea e ieftina beneficiaza toata lumea(19 milioane). Daca mancarea e scumpa , beneficiaza doar fermierii.(cca 100.000 de oameni). Si hai sa fim seriosi ca fermierii sunt tinuti in brate de subventii.

    Pana acum era problema ca nu mai exporta Ucraina cereale, si Rusia gaze. Si de-asta s-au acumpit toate. Acum ca exporta care-i problema? Sunt prea ieftine? N-am vazut sa se fi ieftinit painea, sau faina. Daca se termina razboiul, ce vom face vom taia si gazul si petrolul din RuSIA pe motiv ca-i mai ieftin decat ce produc ai nostri?

    Am crezut ca vrem sa oprim inflatia. Pai mancarea e o componeneta foarte mare a inflatiei. Acele cereale pot fi date la animale, rezulta carne, lapte, paine mai ieftine. Acum ce facem? Refuzam mancare ieftina ca AVEM BANI SA PLATIM DUBLU PE MANCARE DECAT INAINTE DE RAZBOI? Nu e absurd? 

    Ce prosti sunt polonezii care nu vor sa profite de grau ieftin pe o perioada scurta cu pretul falimentarii propriilor agricultori. Mult mai destepti romanache care deja sunt jumatate plecati capsunari in Europa. Sa plece si agricultorii care au mai ramas, sa nu se mai intoarca niciodata!

    1. Falimenteaza numai cine s-a bagat la arenda prea mare numai sa ia terenuri si/sau cei ce au facut credite prea mari bazandu-se pe preturi de razboi forever. Pentru ca normal subventiile iti acopera o mare parte din costurile culturilor. Si cei de mai sus oricum s-ar putea sa dea faliment cu sau fara cerealele din Ucraina. Cei prudenti nu vor da falimet. Nici nu vor face profituri record ca anul trecut dar vor supravietui.

      In plus, fermierii cu animale, beneficiaza de aceste preturi mici.  

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

16 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9754
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5278
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2123
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8414
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.6134

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb