Guvernul va adopta, joi, prin ordonanţă de urgenţă, creşterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creşterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi in viitoarea lege de salarizare, care va fi aplicabilă de la 1 ianuarie 2024, informează news.ro.
Pentru personalul nedidactic din invăţământ, creşterea salariala va fi de 400 de lei brut lunar. Măsurile incluse în ordonanţa de urgenţă vor fi aplicate de la 1 iunie. Decizia vine în urma discuţiile pe care le-au avut premierul Nicolae Ciucă, preşedintele Camerei Deputaţilor Marcel Ciolacu şi ministrul Educaţiei Ligia Deca, miercuri la Palatul Victoria, cu liderii sindicatelor din educaţie, cu privire la revendicările acestora. Marius Nistor, liderul Federaţiei "Spiru Haret", a precizat că, în opinia sa, această propunere a Executivului este "o variantă îmbunătăţiţă" şi va fi prezentată colegilor.
"În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie şi va reprezenta punctul de referinţă al grilei de salarizare din educatie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranşă reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor", mai arată comunicatul de presă al Executivul.
Măsurile incluse în Ordonanţa de urgentă vor fi aplicate începând cu 1 iunie 2023.
Administraţia Prezidenţială a anunţat, miercuri, că preşedintele Klaus Iohannis le-a solicitat liderilor coaliţiei, în cadrul întâlnirii de la Palatul Cotroceni, să prezinte public, în cel mai scurt timp posibil, concluziile negocierilor cu sindicatele şi măsurile pe care Guvernul le poate adopta astfel încât anul şcolar să fie încheiat în bune condiţii, iar calendarul susţinerii examenelor naţionale să nu fie afectat.
"Eu consider în momentul de faţă că este o variantă îmbunătăţiţă. Ea va fi adusă la cunoştinţă colegilor noştri. Guvernul îşi doreşte să promoveze actul normativ în cursul zilei de mâine, astfel încât să poată intra în vigoare de la 1 iunie. (...) Nu contează ce credem noi, contează ce cred oamenii şi veţi afla foarte curând ce se va întâmpla. Urmează să discutăm cu colegii noştri, le vom prezenta acest set de măsuri pe care îl propune Guvernul. Este vorba de prima tranşă care se va acorda pe viitoarea lege a salarizării care va fi de 40% din ceea ce ar trebui să rezulte din viitoarea grilă", a afirmat Marius Nistor, după întâlnirea cu liderii coaliţiei de guvernare, la Palatul Victoria.
De asemenea, preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ Simion Hăncescu a explicat că propunerea Executivului va fi prezentată miercuri oamenilor.
"Guvernul ne-a propus astăzi să se acorde până la finalul anului o sumă brută de 1.000 lei pentru personalul nedidactic, 400 lei pentru personalul nedidactic. Acum mergem la oameni. Îi consultăm şi să vedem care va fi răspunsul", a completat Hăncescu.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Iuliu în data de 31.05.2023, 16:42)
Presedintele Klaus Iohannis după ce s-a întâlnit pe 30 mai, 2023 cu o delegaţie a liderilor sindicatelor din Educaţie în contextul grevei generale declanşate în învăţământ și a marșului de protest a promis să garanteze un acord politic, în vederea revendicărilor salariale și a obținerii a unui consens care să permită reluarea cât mai rapidă a activitătilor didactice in școli. Astfel, chiar pe 31 mai Klaus Iohannis i-a convocat pe liderii coalitiei de guvernare la Cotroceni si le-a cerut să continue negocierile cu sindicatele din învățământ „până la identificarea măsurilor menite să răspundă cerințelor cadrelor didactice”.
După discuțiile de la Cotroceni, Guvernul a venit cu o nouă ofertă pentru reprezentanții profesorilor care au fost convocatiți la Palatul Victoria, pentru o nouă rundă de negocieri.
În urma întrevederii, Guvernul României a promis că va adopta, mâine, 1 iunie, 2023 prin Ordonanță de Urgență, cresterea salariilor prevăzute în legea 153/2017 cu 1.000 lei brut lunar, care reprezintă pentru personalul didactic un avans din creșterea pe viitoarea grilă, care se va regăsi în viitoarea lege de salarizare, care se va aplica de la 1 ianuarie 2024. Pentru personalul nedidactic din învățământ, creșterea salarială va fi de 400 de lei brut lunar. În noua grila de salarizare, salariul profesorului debutant/asistent universitar se va raporta la salariul mediu brut din economie și va reprezenta punctul de referință al grilei de salarizare din educatie. Majorările salariale potrivit noii grile se vor face etapizat, în maxim trei ani de la intrarea în vigoare a noii legi a salarizării, prima tranșă din 2024 reprezentând 40 la sută din valoarea totală a majorărilor.
Rămâne de văzut dacă oferta aceasta va duce la aplanarea protestelor din educatie având in vedere că guvernul stă foarte prost la capitolul "credibilitate".
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.05.2023, 16:54)
nu vor mai iesi analfabeti pe poarta scolii ? elevii nu vor mai fi indoctrinati woke ? cel cu 2 la titularizare va primi la fel cu cel cu 10 ?
3. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 31.05.2023, 17:58)
1000 va acoperi inflatia pentru debutanti si cam atit.
3.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 31.05.2023, 23:08)
Prea mult le a dat Guvernul… La ce pregatire fac in scoala nu meritau nici salariul actual…
3.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 3)
(mesaj trimis de anonim în data de 01.06.2023, 06:48)
Eu am primit la privat 95 de lei NET, asta oare acopera inflatia?
4. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 01.06.2023, 07:11)
Profesorii ,,iubesc" enorm elevii....
Fac atâta rău părinților și copiilor.....
Nu nenorociți copiii !!!