Guvernul va dezbate, în a doua lectură, elaborarea PNRR

S.B.
Politică / 31 martie 2021

Guvernul va dezbate, în a doua lectură, elaborarea PNRR

Guvernul discută, în şedinţa de miercuri, în a doua lectură, modificarea şi completarea OUG nr. 155/2020 privind unele măsuri pentru elaborarea Planului naţional de relansare şi rezilienţă (PNRR) necesar României pentru accesarea de fonduri externe rambursabile şi nerambursabile în cadrul Mecanismului de redresare şi rezilienţă, informează Agerpres.

"În ceea ce priveşte termenul 'relansare' se impune înlocuirea cu 'redresare' în denumirea Planului naţional de relansare şi rezilienţă, în vederea corelării cu Regulamentul (UE) 2021/241 al Parlamentului European şi al Consiliului din 12 februarie 2021 de instituire a Mecanismului de redresare şi rezilienţă. De asemenea structura planului se impune a fi modificată prin instituirea a şase piloni de investiţii, în vederea corelării cu acelaşi regulament, cu abrogarea pe cale de consecinţă a reglementărilor ce privesc proiecte şi domenii de intervenţie. Având în vedere urgenţa în definitivarea şi asumarea la nivel naţional a Planului naţional de redresare şi rezilienţă şi ţinând cont de perioada de timp foarte scurtă până la termenul asumat, se impune mandatarea Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene pentru a desfăşura procedurile de negociere cu Comisia Europeană, în vederea aprobării PNRR", se arată în nota de fundamentare a proiectului de act normativ.

Totodată, se spune în acelaşi document, având în vedere că perioada de implementare a Planului naţional de redresare şi rezilienţă este relativ scurtă, pentru proiectele de investiţii este necesară "flexibilizarea mecanismului de avizare de către Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a proiectelor propuse de beneficiari, prin eliminarea termenului de 10 zile, precum şi prin introducerea în acest mecanism a ministerelor coordonatoare pentru reforme".

Guvernul a discutat pe 19 martie, în primă lectură, Planul naţional de redresare şi rezilienţă.

"Avem astăzi, pentru dezbatere publică, un Plan naţional de redresare şi rezilienţă care reprezintă priorităţile României astăzi. Alocăm resurse importante pentru infrastructură rutieră şi feroviară, dar şi autostrăzi. Bineînţeles, reţeaua de gaze. Vrem să construim spitale noi, spunem foarte clar în acest program. Şi, bineînţeles, şi măsuri sociale. Deci, acordăm importanţă tuturor priorităţilor. O reformă de care România avea nevoie ", a precizat premierul Florin Cîţu la finalul şedinţei de guvern din 19 martie.

La rândul său, vicepremierul Dan Barna a explicat că PNRR are "şase piloni, (...) şase axe principale, pe care sunt alocaţi aproape 30 de miliarde de euro disponibili pentru România de la nivel european".

" Vorbim de tranziţia verde, de transformarea digitală, de partea aceea de competitivitate şi dezvoltare inteligentă. Mai este un pilon legat de coeziunea socială, foarte important, partea de sănătate - tema cea mai acută în dezbaterea publică în această perioadă şi bineînţeles, şi un pilon dedicat politicilor pentru generaţiile următoare, partea cea mai vizibilă şi explicită de viitor", a declarat Dan Barna.

În şedinţa de miercuri a Guvernului urmează să fie aprobat şi un proiect de lege pentru ratificarea Acordului între Guvernul României şi Cabinetul de Miniştri al Ucrainei privind cooperarea în domeniul tehnico-militar, semnat la Bucureşti, la 5 septembrie 2020.

Totodată, Executivul va adopta şi un proiect de hotărâre privind aprobarea scoaterii din rezervele de stat a unor cantităţi de produse şi acordarea acestora ca ajutoare umanitare interne de urgenţă, cu titlu gratuit, pentru protecţia populaţiei afectate de incendiul produs pe 7 ianuarie în cartierul Şumuleu al municipiului Miercurea Ciuc, din judeţul Harghita.

Printr-un alt proiect de hotărâre, Guvernul va modifica şi completa HG nr. 230/2003 privind delimitarea rezervaţiilor biosferei, parcurilor naţionale şi parcurilor naturale şi constituirea administraţiilor acestora.

"Prezentul proiect de hotărâre a Guvernului are drept scop modificarea limitei sudice a Parcului Naţional Munţii Rodnei, prin eliminarea din suprafaţa acestuia a suprafeţei care se află pe limita sudică a Parcului Naţional Munţii Rodnei, reprezentată de suprafaţa exploataţiei miniere Anieş-Valea Secii, drumurile de acces la aceasta şi zona tampon, în lăţime de 100 de metri pe toată lungimea de grăniţuire între suprafaţă exploatării miniere şi Parcul Naţional Munţii Rodnei", se explică în nota de fundamentare a proiectului.

Pe agenda şedinţei de guvern figurează şi proiecte de hotărâri privind eliberări/numiri de prefecţi şi/sau subprefecţi, potrivit Agerpres.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
veolia.ro
Apanova
digi.ro
aages.ro
danescu.ro
librarie.net
Mozart
Schlumberger
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

21 Noi. 2024
Euro (EUR)Euro4.9766
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7317
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3535
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9743
Gram de aur (XAU)Gram de aur405.9099

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Mirosul Crăciunului
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
petreceriperfecte.ro
targuldeturism.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb