Din când în când, presa speculează că Israelul este cel care a sprijinit crearea şi creşterea Hamas, un zvon care se bazează pe mărturii puse în circulaţie de unii oficiali, dar fără să furnizeze dovezi.
Prezint în continuare rezumatul articolului scris de Dr. Moonis Ahmar şi publicat pe 30 mai 2021 în The Express Tribune, care discută despre implicarea Israelului în crearea şi dezvoltarea Hamas ca o contrapondere la Organizaţia pentru Eliberarea Palestinei (OEP) în anii 1980; afirmaţiile, opiniile şi concluziile îi aparţin autorului articolului, fără ca ele să fie acreditate de BURSA.
• Context istoric:
- OEP, înfiinţată în 1964, a fost văzută de Israel ca o ameninţare majoră datorită clauzei din carta sa care cerea distrugerea Israelului. Totuşi, în urma procesului de pace de la Oslo, OEP a renunţat la această clauză şi a recunoscut statul evreu.
- Hamas, pe de altă parte, s-a opus acestui proces de pace şi a continuat să susţină distrugerea Israelului.
• Sprijin iniţial pentru Hamas:
- Israelul a sprijinit iniţial Mujama al-Islamiya, o organizaţie de caritate şi asistenţă socială condusă de Sheikh Ahmed Yassin, considerând-o mai puţin periculoasă decât OEP.
- Mujama al-Islamiya a evoluat în Hamas, mai ales după lansarea primei Intifada în decembrie 1987.
• Regretul ulterior al oficialilor israelieni:
- Avner Cohen, un oficial israelian în Gaza în anii 1970 şi 1980, a declarat că Hamas a fost, regretabil, o creaţie a Israelului.
- Andrew Higgins, un alt oficial israelian, a recunoscut că Israelul a greşit sprijinind Hamas, crezând iniţial că va fi o contrapondere utilă împotriva OEP.
- Brig. General Yitzhak Segev a admis că a finanţat mişcarea islamistă palestiniană pentru a contracara influenţa laică şi de stânga a OEP şi Fatah.
• Consecinţe:
- Sprijinul iniţial acordat Hamas a dus la divizarea şi slăbirea comunităţii palestiniene, permiţând Israelului să-şi consolideze controlul asupra Cisiordaniei şi să impună un blocaj asupra Fâşiei Gaza.
- Conflictele interne între Hamas şi OEP au servit interesele Israelului, reducând unitatea palestiniană în faţa statului evreu.
• Concluzii:
- Este evident că Israelul a sprijinit Hamas din interes propriu, similar cu modul în care SUA a sprijinit grupuri jihadiste în alte regiuni pentru a-şi atinge scopurile politice.
- În urma sprijinului iniţial pentru Hamas, Israelul nu poate nega responsabilitatea pentru consolidarea acestei organizaţii militante care a complicat şi mai mult conflictul israeliano-palestinian.
Pentru mai multe detalii, poţi consulta articolul original publicat în The Express Tribune: "How and why Israel helped create Hamas".
În articolul intitulat "A fost creat Hamas de Israel?" , publicat pe 15 noiembrie 2023, de "Middle East Monitor", Dr. Mohammad Makram Balawi abordează ideea că Israel ar fi creat Hamas, şi critică această teorie ca fiind o aberaţie fără fundament logic.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.05.2024, 06:16)
Benjamin Netanyahu declara in martie 2019 ca oricine doreşte să împiedice crearea unui stat palestinian trebuie să sprijine susţinerea Hamas şi transferul de bani către Hamas. Apare intr-un articol în BURSA din 17 octombrie 2023.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 21.05.2024, 09:04)
Da ! lumea a evoluat nu mai poate fi prostita gen 9/11 , bin laden si altele . dovezi scrise cu stampila nu sint , dar ce se vede, nu sint dovezi ? sa fie razboi tot timpul , asta conteaza pentru smecherii care se imbogatesc pe spatele fraierilor .
2.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.05.2024, 09:32)
Pai atunci sa se termine razboiul, Putin sa-si retraga armata din statul independent pe care l-a invadat.
2.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.05.2024, 13:23)
nu ma intereseaza parea ta de obsedat cu idei fixe si putine !
2.3. fără titlu (răspuns la opinia nr. 2.2)
(mesaj trimis de anonim în data de 21.05.2024, 14:47)
oricum ar trebui sa-si retraga armata, cu sau fara aprobarea ta de trol!