• UPDATE: Acord de încetare a focului între Israel şi Hamas
Israel şi Hamas au încheiat, aseară, un acord de încetare a focului, au anunţat secretarul de statal SUA, Hillary Clinton, şi ministrul de externe al Egiptului, Mohammed Kamel Amr.
Armistiţiul este respectat, în această dimineaţă, în Fâşia Gaza, punând capăt unei săptămâni de confruntări armate care au ucis 155 de palestinieni şi cinci israelieni, informează sursele de presă.
Obţinut după eforturi diplomatice din toate direcţiile, inclusiv din Egipt şi Statele Unite, armistiţiul a intrat în vigoare la ora 19:00 GMT, potrivit textului acordului.
---
• Confruntările militare - oportunitate pentru companii producătoare de armament să-şi prezinte public o parte a produselor
Explozia care a avut loc, ieri, într-un autobuz, în Tel Aviv, în apropierea sediului armatei israeliene, complică negocierile de pace dintre Israel şi Hamas. Optsprezece persoane au fost rănite, dintre care trei se află în stare gravă, potrivit poliţiei israeliene. Martorii au declarat că au văzut un bărbat aruncând o geantă în autobuz cu puţin timp înainte de explozie.
În urma atentatului, aviaţia militară israeliană a autorizat ieri seara un raid aerian asupra "unui centru al operaţiunilor de informaţii Hamas" care funcţiona în mod deliberat într-o clădire în care sunt instituţii de presă. Încă un copil palestinian a fost ucis.
Ministrul de Interne al Israelului, Yitzhak Aharonovici, a declarat că atentatul nu aduce nimic bun la dis-cuţiile care au loc pentru în-cheierea unui armistiţiu.
Reprezentanţii Hamas au lăudat atacul, evitând, însă, să îşi asume res-ponsabilitatea pentru acesta. Pe pagina de Twitter a Brigăzilor al Qassam, aripa militară a Hamas, scria că armata israeliană a fost avertizată că "mâinile binecuvântate" ale luptătorilor săi vor ajunge la conducătorii şi soldaţii acesteia, oriunde s-ar afla. "Aţi des-chis porţile Iadului", se mai arăta în mesajul postat.
Profesorul Vasile Simileanu, directorul revistei "Geopolitica", ne-a declarat că, deşi atentatul întrerupe dialogul, există, în continuare, posibilitatea evitării unei invazii terestre israeliene în Fâşia Gaza. Afirmaţiile ambelor tabere reprezintă declaraţii politice, care trebuie luate ca atare, niciuna dintre părţi nedorind ca armata israeliană să intre în fâşie, consideră domnia sa. Un rol foarte important în obţinerea unui deznodământ pozitiv îl joacă Egipt, a cărui implicare este foarte binevenită, ne-a mai precizat Vasile Simileanu.
Atacul a venit în timp ce secretarul de stat al SUA, Hillary Rodham Clinton, purta discuţii cu premierul israelian, Beniamin Netanyahu, precum şi cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmoud Abbas. Agenda domniei sale cuprinde mai multe obiective, scrie The Wall Street Journal, care citează oficiali americani.
Obiectivul principal îl reprezintă încetarea luptelor, care, dacă se vor prelungi, riscă să genereze un război la nivelul Orientului Mijlociu. În acelaşi timp, însă, Hillary Clinton va încerca să îl prezinte, din nou, pe Mahmoud Abbas drept principalul reprezentant al Palestinei în relaţia cu comunitatea internaţională, în condiţiile în care conflictul din Fâşia Gaza a întărit poziţia Hamas în rândul palestinienilor.
De asemenea, Statele Unite doresc o apropiere de Egipt, al cărui nou guvern are o poziţie semnificativ diferită faţă de Hamas, comparativ cu regimul condus de către Hosni Mubarak. În timp ce, în timpul invaziei Fâşiei Gaza, de către Israel, din anii 2008-2009, autorităţile egiptene au instituit o blocadă asupra acesteia, acum acestea i-au permis liderului politic al Hamas, Khaled Mashaal, să organizeze, la Cairo, conferinţe de presă, în cadrul cărora a acuzat Israelul de agresiune.
Preşedintele egiptean, Mohammed Morsi, a declarat că vina pentru conflictul care are loc, în prezent, aparţine Israelului, ceea ce a supărat SUA, care oferă, anual, ajutoare militare şi economice în valoare de 1,3 miliarde dolari Egiptului. Liderul de la Cairo este membru al Frăţiei Musulmane, care are legături puternice cu Hamas, ceea ce face ca acesta să aibă o poziţie mult mai favorabilă faţă de grupare, însă, în acelaşi timp, face ca vocea sa să fie ascultată de către aceasta.
Preşedintele Egiptului a fost, totuşi, apreciat de către Statele Unite, pentru faptul că încearcă să asigure stabilitatea regiunii şi să menţină în vigoare acordul de pace pe care ţara sa îl are cu Israel. Deşi dure, declaraţiile sale la adresa guvernului de la Tel Aviv nu au fost de o factură similară afirmaţiilor premierului Turciei, Recep Tayyip Erdogan, care a numit Israelul un "stat terorist".
• Reducerea influenţei Iranului în regiune, obiectiv al Statelor Unite
O altă ţintă pe care SUA o au în vedere constă în reducerea influenţei Iranului în Fâşia Gaza. Autorităţile de la Teheran au fost acuzate, atât de către Israel, cât şi de către Statele Unite, că furnizează arme Hamas, grupare pe care cele două state o consideră ca fiind teroristă. În urmă cu aproximativ o lună, au avut loc o serie de bombardamente aeriene, în apropiere de capitala Sudanului, Khartoum. Se pare că ţinta au reprezentat-o depozite de armament iranian care urmau să fie transportate în Fâşia Gaza, prin peninsula Sinai, din Egipt, iar autorul bombardamentelor a fost armata israeliană. Guvernul de la Tel Aviv nu a comentat informaţia. Vasile Simileanu ne-a explicat că, deşi traficul de arme către Fâşia Gaza se situează, în continuare, la cote semnificative, armata egipteană a reuşit să stopeze mult din această activitate.
Iran a încurajat, în mod public, Hamas să continue lupta împotriva Israelului, iar oficiali americani şi din statele arabe consideră că face acest lucru din dorinţa de a distrage atenţia de la situaţia din Siria, unde guvernul condus de către Bashar al-Assad, pe care Teheranul îl sus-ţine, se luptă cu rebeli care au legături apropiate cu Frăţia Musulmană.
Un alt actor având un rol important în desfăşurarea conflictului este Qatar. Statul arab, deşi un aliat al SUA, a promis, luna trecută, ajutoare economice în valoare de 400 milioane dolari pentru Fâşia Gaza, în urma unei vizite a emirului său în aceste teritorii. De asemenea, i-a oferit azil lui Khaled Mashaal, la începutul acestui an, când acesta a părăsit Siria, ca urmare a amplificării războiului intern.
Surse din industria de armament ne-au declarat că există interese puternice pentru continuarea conflictului din Fâşia Gaza, deoarece aceasta generează câştiguri pentru mulţi actori. Confruntările militare reprezintă o oportunitate pentru companii producătoare de armament să prezinte public o parte produselor pe care le oferă, ne-au mai precizat respectivele surse.
CNN scria, citând presa israeliană, că sistemul de apărare anti-rachetă al Israelului, Iron Dome, care a fost realizat cu finanţare americană, a atras interesul unor ţări precum Statele Unite, Coreea de Sud şi state europene membre ale NATO, care ar dori să îl cumpere.
• LA ÎNCHIDEREA EDIŢIEI,
În pofida recentelor evenimente în conflictul israeliano-palestinian, care a înregistrat victime printre civili, în rândul israelienilor circula zvonul că aseară, la ora 21:00 (ora Tel-Aviv), urma să se în-cheie un acord pentru promovarea păcii în zonă.
BURSA a avut prioritate la publicarea informaţiei, afişând-o pe site-ul www.bursa.ro la ora 18.52. Ulterior, agenţiile de presă străine au confirmat informaţia.