Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucureşti, Hans Klemm, a afirmat, vineri, că îi încurajează pe legiuitori să caute modalităţi de a consolida într-o măsură şi mai mare legislaţia anticorupţie, în loc să o submineze pe cea deja existentă în domeniu, precizând că procesul de luptă împotriva corupţiei nu este unul ireversibil.
Întrebat care sunt cele mai mari riscuri de subminare a acestui proces, Klemm a amintit de "marţea neagră".
"Nu am fost aici, însă în perioada de pregătire pentru funcţia de ambasador al SUA în România am aflat de aşa-zisa «marţea neagră» de acum câţiva ani. Din fericire, cred că instituţiile judiciare şi guvernamentale din România sunt suficient de puternice de a preveni un astfel de incident. Cred că societatea civilă din România e vigilentă şi suficient de puternică. Aşadar, un astfel de efort rapid şi de amploare de a reduce legislaţia existentă care să ajute România în lupta împotriva corupţiei este, cred eu, puţin probabil", a spus ambasadorul american, într-o emisiune la TVR, potrivit Agerpres.
El a arătat, însă, că s-au înregistrat progrese semnificative în lupta României împotriva corupţiei şi că pe acest domeniu ţara noastră a devenit un model pentru alte state din regiune.
"Este acest proces ireversibil? Nu, din păcate nu este şi am văzut în vecinătatea României, recent, în ultimii ani, ţări în care s-a înregistrat o involuţie în respectarea statului de drept şi lupta împotriva corupţiei. Această luptă nu se va încheia niciodată. Corupţia e o problemă cu care se confruntă toate ţările. Ştiu acest lucru pentru că el este valabil şi în Statele Unite. Numeroşi guvernatori, foşti membri ai Congresului SUA, membri ai legislaturilor diferitelor state americane sunt acum la închisoare pentru corupţie. Aşadar, este o luptă care va dura un deceniu, o generaţie şi încurajez legislatorii români să caute modalităţi de a consolida şi mai mult legislaţia anticorupţie a României, în loc să submineze legislaţia deja existentă", a subliniat Hans Klemm.
Tot vineri, ambasadorul şi-a exprimat speranţa că Executivul Cioloş va face reforme astfel încât administraţia publică din România să răspundă mai bine nevoilor investitorilor şi să fie capabilă să sprijine o economie puternică ce poate atrage investiţii din SUA şi Europa.
"În ceea ce priveşte creşterea investiţiilor americane în România, în calitate de ambasador al SUA nu pot face prea multe pentru a determina o companie americană să investească aici", a afirmat Klemm, la postul public de televiziune.
Întrebat dacă guvernul poate face ceva în acest sens, diplomatul american a spus că poate face foarte multe, "de exemplu, îmbunătăţirea mediului investiţional, a mediului de afaceri din România".
"S-au făcut paşi importanţi în această direcţie, iar o măsură esenţială e lupta împotriva corupţiei. Aşadar, pe lângă continuarea luptei împotriva corupţiei, sper ca intenţiile Guvernului Cioloş de a face reforme administrative vor înregistra progrese, astfel încât funcţionarii publici şi administraţia publică din România să devină mai puţin politizată, mai profesionistă, mai bine pregătită, să dea dovadă de mai multă previzibilitate şi transparenţă, să răspundă mai bine nevoilor cetăţenilor şi investitorilor, să poată sprijini o economie puternică, activă în România, să atragă investitorii din SUA şi Europa, dar şi să ofere investitorilor români oportunităţi mai mari de investiţii în România", a adăugat oficialul american.
• Iohannis: "Contăm pe colaborarea cu SUA în transpunerea în realitate a deciziilor summit-ului NATO"
La summit-ul NATO de la Varşovia vor trebui luate decizii referitoare la consolidarea apărării pe flancul estic, iar ţara noastră contează pe colaborarea cu Statele Unite pentru implementarea acestor decizii, a afirmat vineri preşedintele Klaus Iohannis, la recepţia oferită de Ambasada SUA la Bucureşti cu ocazia aniversării Zilei Independenţei.
"Summitul NATO de la Varşovia va trebui sa ia decizii importante privind consolidarea apărării colective şi a posturii de descurajare a Alianţei şi asigurarea unei prezenţe Aliate înaintate şi echilibrate pe întregul flanc estic, în raport cu provocările de securitate din regiune. Contăm pe aceeaşi colaborare susţinută şi privilegiată cu Statele Unite ale Americii, alături de alţi aliaţi, în transpunerea în realitate a deciziilor Summitului", a declarat Iohannis în discursul său, potrivit Administraţiei Prezidenţiale.
Preşedintele a accentuat că ţara noastră îşi va respecta angajamentele luate în cadrul NATO referitoare la securitatea colectivă şi va coopera cu SUA în continuare pentru stabilităţii şi securităţii în regiune şi la nivel internaţional, inclusiv prin gestionarea noilor ameninţări.
Iohannis a precizat că în domeniul apărării şi securităţii relaţia bilaterală "a atins un nivel fără precedent" şi a amintit de finalizarea proiecului de la Deveselu, caracterizat drept "un etalon incontestabil al excelenţei cooperării româno-americane" şi o contribuţie semnificativă la secutitatea Alianţei.
"Aprofundarea colaborării în domeniul apărării şi securităţii va continua să fie prioritatea de vârf a Parteneriatului Strategic. Beneficiile sale sunt circumscrise consolidării securităţii regionale şi euro-atlantice", a mai afirmat preşedintele.
De asemenea, şeful statului s-a referit şi la dimensiunea economică a relaţiei bilaterale, spunând că au fost întreprinşi paşi importanţi a valorificarea potenţialului substanţial de cooperare economică bilaterală.
Ţara noastră şi SUA vor continua parteneriatul bilateral în domeniul statului de drept, a subliniat Iohannis, întrucât cooperarea pe această temă bilaterală s-a dovedit deosebit de importantă pentru progresul substanţial pe care România l-a făcut în ultimii ani în consolidarea sistemului judiciar şi combaterea corupţiei.
"România şi Statele Unite ale Americii au decis recent să dezvolte cooperarea în domeniul asistenţei pentru dezvoltare, în special în statele din vecinătate, Europa de Est, Caucaz şi Balcanii de Vest. Această interacţiune sporită, cu rădăcini în expertiza dobândită de România în ultimii 25 de ani prin procesele de aderare la Uniunea Europeană şi NATO, se va reflecta în tot mai multe oportunităţi de proiecte comune în domenii de interes reciproc, precum buna guvernare, creşterea economică şi societatea civilă, în susţinerea statelor partenere din vecinătate", a adăugat Iohannis.
1. Klemen nu spune nimic
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2016, 09:51)
Nu stiu de ce toate canalele de stiri l-au dat pe acesta cand ei nu au putut opri 2,5 to de cocaina sa treaca Oceanul.
Deci la cine e coruptia mai mare?
Firmelor americane le trebuie sa ia pe nimic petrol si sa il vanda cum vor ei?
1.1. _REVERBERAȚIA CONSONANȚEI ??? (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2016, 10:41)
Așaaa ??? Atunci : Tata hoților de CREIER - tobă- stă O.K. ; mișto ???
1.2. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2016, 11:38)
11 to in Italia, parca transporta nisip.
2. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 02.07.2016, 21:06)
Klemm ne poate spune daca vizeaza si el un post la Fondul Proprietatea.
Am inteles, intensificam lupta anticoruptie, umplem puscariile cu dusmanii mafiei securiste, dar nu s-ar putea sa mai limitati si japca, tovarasu' klemm?