Preşedintele iranian, Hassan Rouhani, a declarat, marţi, că este dispus să discute mici modificări, adăugiri sau amendamente ale acordului nuclear convenit în 2015 cu şase puteri occidentale, dacă Statele Unite vor ridica sancţiunile impuse ţării sale, transmite Reuters.
Preşedintele iranian a declarat presei la New York că va fi deschis să discute cu puterile majore "mici schimbări, adăugiri sau amendamente" la acordul nuclear, dacă vor fi ridicate sancţiunile, infomează News.ro.
Preşedintele american Donald Trump, care a adoptat o politică a presiunilor economice împotriva Iranului pentru a convinge conducerea ţării să renegocieze acordul, a declarat marţi că nu intenţionează să ridice sancţiunile impuse Teheranului.
"Toate naţiunile au datoria să acţioneze. Niciun guvern responsabil nu trebuie să subvenţioneze setea de sânge a Iranului. Atâta timp cât atitudinea ameninţătoare a Iranului va continua, sancţiunile nu vor fi ridicate", a afirmat Trump într-un discurs la Adunarea Generală Naţiunilor Unite.
Ca reacţie la politica presiunilor maxime a Statelor Unite, Iranul şi-a redus treptat angajamentele asumate în acordul nuclear şi intenţionează să încalce în continuare prevederile acestuia, dacă statele europene nu îşi vor respecta promisiunile de a proteja economia iraniană de sancţiunile americane.
Ayatollahul Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, a declarat săptămâna trecută că Iranul ar putea să se angajeze în discuţii multilaterale, dacă Statele Unite vor reveni în acord şi vor ridica sancţiunile.
Confruntările dintre Teheran şi Washington s-au intensificat în urma atacurilor împotriva unor instalaţii majore de producţie a petrolului din Srabia Saudită, de pe 14 septembrie, care au dus la creşterea preţurilor petrolului şi au amplificat temerile legate de un nou conflict în Orientul Mijlociu.
Statele Unite, puterile europene şi Arabia Saudită au acuzat Teheranul pentru atacuri, care au fost revendicate de gruparea Houthi din Yemen, care este aliniată la Iran. Teheranul a negat că ar fi implicat.
Rouhani a spus că cei care de îndoiesc că Yemenul are capacitatea militară pentru un astfel de atac nu spun cine este vinovatul.
1. fără titlu
(mesaj trimis de anonim în data de 25.09.2019, 10:07)
Voi chiar va bateti joc de cititori in halul asta?
"Ca reacţie la politica presiunilor maxime a Statelor Unite, Iranul şi-a redus treptat angajamentele asumate în acordul nuclear şi intenţionează să încalce în continuare prevederile acestuia, dacă statele europene nu îşi vor respecta promisiunile de a proteja economia iraniană de sancţiunile americane."
Ba nesimtitilor! Cum va permiteti sa mintiti in halul asta?
Sanctiunile impuse asupra Iranului nu au aparut din senin, au fost impuse pentru ca Iranul nu respecta acordul pe care l-a semnat. Iranul a testat rachete balistic capabil sa livreze armament nuclear pana in Europa de est in 2015 si voi vreti sa va prefaceti ca ingrijorarile casei albe sunt nefondate? Voi vreti ca opinia publica sa sustina un guvern teocratic, a carui doctrina comanda dominanta mondiala, cu acces la armament nuclear si metode de lansare efectiv capabile sa ne ameninte securitea nationala.
Cititorii sunt bineventi sa verifice ce-am spus, o simpla cautare google "Iran breaches nuclear agreement" va arata rezultate inca din 2015, anul in care a si fost semnat acordul. Testarea rachetelor balistice a inceput 2 luni dupa intrarea in viguare a acordului, pentru cei care n-au timp sa caute.
1.1. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de anonim în data de 25.09.2019, 10:43)
Inca mai cauta americani, armele de distrugere in masa din Irak, sunt sigur ca or sa le gaseasca in iran in curand, sau cel putin asa se crea. Ca ei cauta democratia, de aia stim cum si de cine a fost mazilit ala la consulatul arabiei saudite din turcia si mai si avea cetatenie usa. In iran se bea rachie facuta in casa, femeile umbla fara voal si traiesc cu barbati fara sa fie casatorite, dute si vezi cum e in Arabia Saudita. Marea democratie sprijinita de Yankee, inainte sa vorbiti din ce cititi in presa mai si vizitati tarile respective si vorbiti si traiti cu localnici. In rest minciuna si manipularea e fara limite
1.2. Aveți dreptate (răspuns la opinia nr. 1)
(mesaj trimis de Biz în data de 25.09.2019, 10:44)
Pt cei care semnează articole în publicația asta se demonstrează că importantă e agenda antiTrump cum e "moda" asta la nivel internațional încă din campania pt alegerile din 2016. Nici macar despre ce scriu nu știu oamenii ăștia, cu excepția dnilor rechea și codiță. Un exemplu: o minimă preocupare pe SB știrii i-ar face sa scrie corect numele președintelui iranian, care e Hassan rouhani, puteți verifica contul oficial de Twitter al omului, nu Hassan rouhani cum scriu cei care își bat joc de profesia pe care o au, și implicit de public.
1.3. Erata (răspuns la opinia nr. 1.2)
(mesaj trimis de Biz în data de 25.09.2019, 10:46)
A ieșit greșit din tastare.. numele corect e Hassan rouhani nu Hassan rohani.
1.4. fără titlu (răspuns la opinia nr. 1.1)
(mesaj trimis de anonim în data de 26.09.2019, 13:36)
"dute si vezi cum e in Arabia Saudita.(virgula) Marea democratie sprijinita de Yankee, inainte sa vorbiti din ce cititi in presa mai si vizitati tarile respective si vorbiti si traiti cu localnici."
Nu localnicii sunt problema cretine. Guvernul, care nu-si respecta angajamentele cu nesimtire, este problema, iar ziaristii care mint cu nesimtire in aceasi oala sunt.
"Nu va e mila de saracii arabeti? Ce-au facut sa merite asuprirea railor de americani?"
Nu americanii ii asupresc draga retardat mintal. Guvernul propriu este raspunzator de nerespecarea angajamentelor. Erau efectiv la doua luni de a scapa de sanctiuni dar nu s-au abtinut de la a-si dezvolta armamente. Daca ai minte intelegi ca guvernului respectiv ii pasa mai mult de capacitatea proprie de distrugere decat de cum traiesc cetatenii.