HAVRILEŢ, ANRE: "Bursa regională de energie nu va scumpi semnificativ electricitatea"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 26 septembrie 2014

"După înfiinţarea bursei regionale, preţul electricităţii din România ar putea fluctua cu +/- 4% faţă de media actuală a pieţei noastre zilnice de tranzacţionare", potrivit lui Niculae Havrileţ.

"După înfiinţarea bursei regionale, preţul electricităţii din România ar putea fluctua cu +/- 4% faţă de media actuală a pieţei noastre zilnice de tranzacţionare", potrivit lui Niculae Havrileţ.

Înfiinţarea bursei regionale de energie de către Romania, Ungaria, Cehia şi Slovacia presupune ca cele patru ţări să aibă un preţ unic al electricităţii tranzacţionate pe pieţele spot. Cum România beneficiază, de doi ani, de cele mai mici tarife pentru electricitate din regiune, există riscul scumpirii energiei în urma tranzacţionării regionale a cantităţilor disponibile din cele patru state.

Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE (reglementatorul pieţei de energie), ne-a declarat, ieri: "Din estimările noastre, după înfiinţarea bursei regionale, preţul electricităţii din România ar putea fluctua cu +/- 4% faţă de media actuală a pieţei noastre zilnice de tranzacţionare. Deci nu prognozăm o scumpire semnificativă".

Proiectul de constituire a bursei regionale de energie, formată din operatorii pieţelor din România, Cehia, Slovacia şi Ungaria, este în grafic. Astfel, bursa regională va deveni funcţională din 11 noiembrie 2014, potrivit conducerii OPCOM, care a găzduit, ieri, alături de Transelectrica, ANRE şi Departamentul pentru Energie, primul seminar de pregătire a operatorilor din piaţa noastră de energie pentru noul mecanism de tranzacţionare.

Reprezentanţii operatorilor din piaţa noastra de energie ne-au declarat că implementarea bursei regionale de energie are atât avantaje, cât şi dezavantaje pentru consumatorii de energie din ţara noastră: "Ca avantaje avem creşterea siguranţei în alimentare pentru consumatorii din România, dar şi fluctuaţii mai mici de preţuri pe piaţa spot. Lichiditatea va creşte considerabil, dând preţului unic pentru cele patru ţări un anumit grad de stabilitate. Partea mai puţin plăcută pentru consumatorii români este uniformizarea preţurilor din cele patru ţări participante la bursa regională de energie. Cum România are cele mai mici preţuri din regiune, bursa regională va conduce la majorarea preţurilor pe piaţa spot".

Şi traderii susţin că majorarea preţurilor nu va fi una semnificativă având în vedere că cererea de energie este în continuare scăzută în cele patru ţări.

Bursa regională de energie va fi, de asemenea, şansa producătorilor din ţara noastră să-şi valorifice mai bine producţia la export. Ţara noastră se confruntă, de doi ani, cu o supra-producţie de electricitate, pe fondul unei scăderi semnificative a consumului.

Până în noiembrie, OPCOM va demara şi testarea platfomei regionale cu participanţii la piaţa autohtonă de electricitate.

Opinia Cititorului ( 2 )

  1. In conditiile in care Romania are o "supra-productie de electricitate" de ce trebuie sa gasim diverse scheme pentru a scumpi energia electrica? Nu suntem oare destul de saraci pentru a ne permite o astfel de inginerie care sa aduca si mai multi bani producatorilor de energie in detrimentul populatiei saracite de politicile antisociale?

    asa cum nu am reusit sa avem in Roamnia o BURSA DE VALORI normala . ( in Romania oamenii "joaca" la bursa in timp ce in tarile normale oamenii INVESTESC la bursa ) asa si cu piata de energie : NU AVEM IN TARA O PIATA CORECTA asa ca NE RACORDAM LA PIETE CARE VOR IMPUNE PRETURI M A J O R A T E alor noastre

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

18 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9746
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4657
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3003
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9056
Gram de aur (XAU)Gram de aur368.9924

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb