HAVRILEŢ, ANRE: "În iarnă, cotaţiile internaţionale pentru gaze vor scădea"

ALINA TOMA VEREHA
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 10 august 2015

"În iarnă, cotaţiile internaţionale pentru gaze vor scădea"

Scăderea cotaţiilor petroliere din ultimul an se va vedea şi în preţul gazelor pe plan european în perioada următoare, ne-a declarat Niculae Havrileţ, preşedintele ANRE (reglementatorul pieţei noastre de energie).

Domnia sa ne-a explicat: "Cotaţia pentru gaze preia trendul din piaţa petrolului la o diferenţă de nouă luni. Există o prognoză la nivelul producătorilor autohtoni de gaze că la iarnă, când cererea va fi mare, în loc să crească peste nivelul de 300 de dolari/1.000 mc, cu care ne-a obişnuit în ultima perioadă, preţul mediu internaţional al gazelor va fi în jur de 270 de dolari/1000 mc".

Preşedintele ANRE susţine că în prezent, producţia internă de gaze se vinde, pe piaţa liberă, cu 230-240 de dolari/1.000 mc, iar în hub-ul Baumgarten Viena, cotaţiile gazelor sunt acum în jur de 270-280 de dolari/1.000 mc. Însă Gazprom a început să ofere cantităţi suplimentare pe piaţa spot cu 240 de dolari/1.000 mc, ceea ce este foarte aproape de nivelul producţiei noastre interne vândută în piaţa liberă, a continuat domnul Havrileţ.

Amenzi pentru producătorii care nu au tranzacţionat transparent cantităţile impuse de ANRE

Anul trecut, ANRE a elaborat şi aprobat un ordin prin care obligă producătorii şi furnizorii de gaze naturale de a încheia tranzacţii pe pieţele centralizate din ţara noastră, pentru perioada 1 ianuarie 2015 - 31 decembrie 2018. Ordinul prevede, pentru producătorii sau operatorii economici afiliaţi acestora, obligaţia de a încheia, în cursul anului 2015, tranzacţii pe pieţele centralizate de gaze naturale din România pentru vânzarea unei cantităţi de minim 35% din producţia internă proprie destinată consumului intern din acest an. În cazul furnizorilor licenţiaţi, alţii decât cei care deţin şi calitatea de producător de gaze naturale - titular de acord petrolier, ordinul prevede obligaţia acestora de a încheia, în cursul anului 2015, tranzacţii pe pieţele centralizate pentru vânzarea/cumpărarea unei cantităţi de gaze naturale de minim 30% din cantitatea totală de gaze naturale comercializată de fiecare astfel de operator, pe piaţa concurenţială, în anul 2015.

În 2014, a existat obligaţia de a tranzacţiona transparent doar pentru producători şi doar pentru o cantitate de 20% din gazele care le rămân disponibile în afara obligaţiilor către piaţa reglementată şi către contractele bilaterale pe termen lung. Producătorii nu şi-au respectat obligaţia, iar ANRE i-a amendat cu 195.000 de lei, potrivit lui Niculae Havrileţ.

Întrebat cum comentează tranzacţiile cu gaze relativ scăzute ca volum din acest an de la Bursa Română de Mărfuri, domnia sa ne-a răspuns: "Monitorizarea respectării obligaţiilor de tranzacţionare transparentă o facem pe anul gazier, care începe din 1 octombrie. Conform raportărilor primite, cantităţile tranzacţionate în acest an sunt mici începând din luna martie. Preţul a scăzut de la 90 de lei/MWh în ianuarie, la 85 de lei/MWh în aprilie. Problema este consumul, care a scăzut odată cu încălzirea vremii. Consumul este mare la producătorii de energie electrică - ELCEN, Iernut şi Brazi, în prima jumătate a anului, când au consumat mai multe gaze ca de obicei. Şi Azomureş a avut un consum mare, iar grupul Interagro a funcţionat bine, dar doar până în aprilie. Din aprilie, Interagro este pe zero consum gaze."

Pentru perioada 2016-2018, este prevăzută o descreştere graduală, în fiecare an, a procentelor reprezentând obligaţiile de tranzacţionare ce revin producătorilor şi furnizorilor de gaze naturale, având în vedere ipoteza potrivit căreia participarea voluntară pe pieţele centralizate de gaze naturale a acestora va cunoaşte o intensificare, ca urmare a constatării beneficiilor conferite de tranzacţionarea transparentă a gazelor naturale în cadrul acestor pieţe.

Apetit scăzut de înmagazinare

"Suntem puţin în urmă cu programul de înmagazinare", ne-a mai declarat Niculae Havrileţ, care a subliniat: "Noi am stabilit o cantitate minimă obligatorie de 1,7 miliarde mc de gaze pentru înmagazinarea anuală. Acum avem în depozite 1,8 miliarde mc, dar ne trebuie mai mult, pentru că este mai eficientă extragerea din depozite când presiunea este mare. Ca să avem o presiune bună la iarnă, ne trebuie minim 2,4 miliarde mc de gaze înmagazinate, iar operatorii ştiu acest lucru".

Preşedintele ANRE susţine că există o inapetenţă pentru obligaţia de înmagazinare, pentru că, deocamdată, activitatea este lucrativă şi nu are un caracter comercial: "Un furnizor poate înmagazina gaz ieftin vara şi să-l vândă iarna, pentru că este mai scump atunci. Deocamdată, metodologiile nu-l lasă să vândă decât la preţul la care l-a înmagazinat, plus tarifele de înmagazinare şi o marjă de profit, care este mică".

În plus, şi cererea de gaze este scăzută în această perioadă. Niculae Havrileţ susţine că Interagro şi Elcen nu înmagazinează gazele necesare, cel mai probabil pentru că au probleme financiare. Cei doi consumatori au împreună 40% din consumul total naţional când funcţionează la capacitate.

Anul trecut, ţara noastră a acoperit cu importuri 7% din consum, dar au funcţionat toate combinatele chimice. Acestea au mers bine şi în acest an, până în aprilie, conform ANRE, care previzionează un necesar de importuri de circa 2-3% în 2015 dacă producţia de îngrăşăminte va fi reluată şi dacă iarna va fi blândă.

Anul trecut, ţara noastră a realizat şi exporturi de circa 2,4 milioane MWh, în condiţiile în care consumul total a fost de 127,6 milioane MWh. Niculae Havrileţ susţine că o mare parte din aceste exporturi sunt virtuale de tip swap şi nu cantităţi fizice, care au trecut graniţa în Ungaria.

Preşedintele ANRE a comentat: "Nominal, putem exporta 1,7 miliarde mc inclusiv către Moldova. Deocamdată, acolo este insignifiant exportul, pentru că avem o legătură cu o zonă mică de consum. Dacă ar fi o legătură cu Chişinăul, atunci ar exista cerere de un miliard mc pe an. Ţara noastră se pregăteşte să aibă o interconexiune şi cu Bulgaria. Interconectarea este programată să fie finalizată în decembrie. Un fir este finalizat şi are o capacitate de 1,7 miliarde mc. România este pregătită să facă export, dar are un nivel de presiune mai mic decât Bulgaria şi Ungaria. Ţările vecine, prin diferite manevre tehnice, pot să izoleze o zonă şi să preia gaz la presiunea noastră dacă va fi nevoie".

Niculae Havrileţ crede că liberalizarea pieţei de gaze pentru consumatorii casnici se va încheia, în mod natural, în 2017, din cauza scăderii continue a preţului gazelor pe pieţele europene. "În momentul în care se ajunge la preţul de piaţă, atunci declarăm închisă liberalizarea, iar populaţia îşi va stabili preţul cu furnizorii", a continuat domnia sa.

Conform noului calendar, liberalizarea pieţei gazelor pentru populaţie se va închide în 2018, cu posibilitatea de prelungire până în 2021, dacă va fi cazul.

Preţul de producţie al gazelor interne a urcat la 60 de lei/MWh de la 1 iulie 2015, suportând o creştere de 12,5%. Acest preţ va fi valabil până pe 30 iunie anul viitor. În aceste condiţii, preţul final al gazelor naturale este mai mare cu un procent cuprins între 5 şi 8%, conform evaluărilor reglementatorului pieţei. În preţul final, pe lângă costul cu achiziţia gazului ca marfă mai intră taxele de transport, distribuţie şi furnizare.

Noul calendar prevede o majorare anuală până în 2017, respectiv de la 1 iulie 2016 preţul va fi de 66 lei/MWh, iar începând cu aprilie 2017, de 72 lei/MWh.

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
Fix la cos
transilvaniainvestments.ro
IBC SOLAR
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

09 Sep. 2024
Euro (EUR)Euro4.9741
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.4986
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3071
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8889
Gram de aur (XAU)Gram de aur361.0585

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
citiesoftomorrow.ro
govnet.ro
energyexpo.ro
thediplomat.ro
roenergy.eu
notorium.ro
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb