Havrileţ: "Preţul la energia electrică ar putea scădea cu 3-5% începând din 2016"

ANDREI MURGULEŢ
Ziarul BURSA #Companii #Energie / 11 noiembrie 2015

Havrileţ: "Preţul la energia electrică ar putea scădea cu 3-5% începând din 2016"

Preţul energiei electrice la consumatorul final ar putea să scadă cu 3-5% începând de la 1 ianuarie 2016, după cum a declarat, ieri, Niculae Havrileţ, preşedintele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE), în cadrul conferinţei anuale a Asociaţiei Furnizorilor de Energie Electrică din România (AFEER).

Domnia sa a explicat că reducerea ar putea fi de 8% pentru activitatea de distribuţie, iar în factura finală scăderea ar urma să fie de 3-5%, de la 1 ianuarie 2016, dar reducerea nu vizează certificatele verzi sau bonusul de cogenerare.

"În acest an, la nivelul furnizării de energie electrică şi distribuţiei de energie electrică s-au înregistrat nişte elemente pozitive, a crescut consumul de energie electrică cu câteva procente, am avut o evoluţie a ratei inflaţiei favorabilă. Aceste două lucruri coroborate vor aduce, cu siguranţă, un aspect pozitiv la fixarea preţului energiei electrice la consumatorul final. Noi apreciem că acest preţ va scădea cu câteva procente", a spus Niculae Havrileţ.

În schimb, Silvia Vlăsceanu, director general al Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE) consideră că reducerea efectivă s-ar putea să fie cu totul alta.

Domnia sa a explicat: "Deocamdată este o veste şi pentru noi pentru că nu ştiam de procent sau de intenţia Autorităţii de Reglementare de a reduce tarifele. Din ce am înţeles, la o primă analiză a dosarelor sau a informaţiilor transmise de operatori aceasta ar fi concluzia ANRE, că ar trebui să scadă tarifele de distribuţie. Încă nu ştim şi nu este decizia finală pentru că urmează nişte analize mai aprofundate. În orice caz, orice reducere a tarifelor de distribuţie şi de transport, probabil, care sunt în sarcina Autorităţii de Reglementare, nu înseamnă automat şi o reducere a facturii consumatorului final. Diferenţa între ceea ce se reduce la consumatorii finali şi ceea ce se reduce cu tarifele de distribuţie nu poate să fie şi probabil că nici nu va fi aceasta".

De asemenea, şeful ANRE a mai precizat că pregătirile pentru sezonul de iarnă sunt aproape încheiate în ceea ce priveşte stocurile de păcură, apă sau gaze, singura restanţă fiind la aprovizionarea cu huilă

"Pregătirile de iarnă sunt îndeplinite aproape în totalitate. Există încă o restanţă la aprovizionarea cu huilă. În rest, toate societăţile comerciale din zona energiei electrice care asigură rezerva de putere pentru perioada de iarnă au constituit stocurile de apă, în cazul Hidroelectrica, sau stocuri de cărbune sau de păcură, în cazul celorlalte societăţi comerciale care au această sarcină pe timpul iernii", a spus domnul Havrileţ, subliniind: "În ceea ce priveşte gazele naturale, Autoritatea a solicitat furnizorilor să înmagazineze pentru motive de siguranţă 1,7 miliarde de metri cubi, s-au înmagazinat 2,5 miliarde de metri cubi, exact ca la nivelul anului trecut".

Niculae Havrileţ se aşteaptă ca primele două luni de iarnă să fie blânde şi, totodată, a precizat că Transgaz va avea dreptul, începând cu acest an, să echilibreze sistemul naţional de transport, putând să facă un import suplimentar de gaze atât din partea de Est, cât şi din Vest.

În ceea ce priveşte crearea de stocuri mai mari de gaze naturale, peste cele recomandate, preşedintele ANRE a spus că la baza deciziei au stat raţiuni de siguranţă suplimentară, instituită de Ministerul Energiei, pe regulamentul de salvgardare, dar şi probleme în ceea ce priveşte vânzarea gazelor pe fondul consumului mai scăzut al consumatorilor, în special a celor din zona industrială.

Iulian Iancu: "România ocupă locul doi în cadrul împovărării fiscale în domeniul energiei electrice, la nivelul UE"

În cadrul Uniunii Europene, ţara noastră se află pe locul doi la împovărare fiscală, taxele fiind de 56% la energie electrică şi 50% la gaze naturale, a declarat Iulian Iancu, preşedintele Comisiei pentru Industrii şi Servicii din Camera Deputaţilor, în cadrul aceleiaşi conferinţe.

Domnul Iancu a precizat: "Uniunea Europeană propune să schimbe fundamental sistemul energetic, una din cauze fiind că 7% din cetăţenii europeni nu pot plăti facturile, iar 11% nu-şi pot asuma încălzirea locuinţei".

Potrivit domniei sale, situaţia ţării noastre este şi mai drastică, deoarece 29,6% din cetăţeni nu-şi pot permite încălzirea locuinţei, iar 41% sunt în situaţie de sărăcie.

"Uniunea Europeană se află în faţa unui deceniu pierdut. De ce? În anul 2015, 57% din materiale energetice provin din import, în uşoară creştere faţă de anul trecut unde procentul era de 56%", a explicat Iulian Iancu.

În plus, preşedintele AFEER, Ion Lungu, a spus că pachetul privind Uniunea Energetică, lansat în luna februarie, are ca obiectiv o politică ambiţioasă privind schimbările climatice, o energie sigură, durabilă, competitivă şi la preţuri accesibile. În opinia domniei sale, o piaţă unică permite ţinerea preţurilor sub control pe bază de competiţie reală.

"Un avantaj important al pieţei integrate este faptul că energia produsă în orice ţară din UE poate fi furnizată consumatorilor din orice altă ţară. Pentru aceasta sunt necesare reglementări comune, respectiv o infrastructură adecvată de interconexiuni a reţelelor", a mai spus domnul Lungu.

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb