Sonda spaţială japoneză Hayabusa2 se pregăteşte, astăzi, pentru punctul culminant al misiunii sale interstelare începută la sfârşitul anului 2014: aterizarea în craterul creat artificial pe asteroidul Ryugu în vederea prelevării de eşantioane din subsol, relatează AFP.
Agenţia Japoneză de Explorare Aerospaţială (JAXA) a dat, ieri dimineaţă, undă verde pentru începerea coborârii sondei aflate de obicei pe orbită, la aproximativ douăzeci de kilometri distanţă de asteroid.
Hayabusa2 îşi va asuma pentru a doua oară riscul de a atinge corpul ceresc în jurul căruia orbitează de câteva luni, de data aceasta pentru a colecta mostre din subsol.
Hayabusa2 a lansat, în aprilie, un proiectil spre asteroidul Ryugu cu scopul de a forma un crater şi a colecta materialul rezultat.
Fotografiile realizate dezvăluie pe marginea craterului o materie "evident diferită", cea care îi interesează pe cercetători. "Abia aştept să o analizez", a declarat Makoto Yoshikawa, unul dintre responsabilii misiunii din cadrul JAXA.
Oamenii de ştiinţă cred că asteroidul conţine cantităţi relativ mari de materie organică şi apă, cu o vechime de aproximativ 4,6 miliarde de ani, de când s-a născut sistemul solar.
''Va fi cea de-a doua asolizare, însă acest lucru nu schimbă nimic, prima sau a doua, este întotdeauna o provocare'', a subliniat un alt responsabil al misiunii din cadrul JAXA, Yuichi Tsuda, în cadrul unei conferinţe de presă.
Hayabusa2 a avut un prim contact cu asteroidul în luna februarie pentru a colecta mostre de sol de pe suprafaţa acestuia.