• Relaţie personală cu George Maior
Eduard Hellvig a mai spus ieri că înainte de alegerile prezidenţiale a avut întâlniri, fără legătură directă cu instituţia, cu fostul director George Maior, cu care a precizat că are o "relaţie personală".
Hellvig a fost rugat, ieri, de jurnalişti, să comenteze acuzaţiile care i-au fost aduse prin intermediari de către Elena Udrea, potrivit cărora în campania electorală ar fi mers la sediul SRI, unde s-ar fi întâlnit cu directorul interimar al instituţiei, Florian Coldea, şi că ar fi ştiut că Iohannis nu va fi declarat incompatibil.
Eduard Hellvig a spus: "Am luat notă de declaraţia doamnei Elena Udrea. Nu vreau să fac niciun comentariu cu privire la alegaţiile pe care domnia sa le-a făcut. Ceea ce vreau să vă spun că eu, ca persoană publică care am fost, întotdeauna am avut grijă ca instituţia şi relaţia instituţională care a existat între directorul instituţei, fac precizarea, între directorul instituţiei şi persoana mea, să nu fie grevată de discuţii care să implice decizii de altă natură decât strict de informare şi de schimb de valori pe care le împărtăşim şi cred că le împărtăşim reciproc împreună cu fostul director George Maior".
El a admis că s-a întâlnit înainte de alegeri cu fostul director al SRI George Maior, discutând strict despre valori în care cred amândoi, de cărţi şi alte lucruri care nu aveau legătură directă cu instituţia SRI".
Hellvig a mai precizat că are o relaţie personală cu Maior: "Am fost parlamentari amândoi, ne ştim de extrem de mulţi ani. Nu e vorba de o relaţie instituţională, ci de o relaţie personală".
El a admis că s-a întâlnit cu George Maior la sediul SRI, unde Maior îşi are biroul, menţionând că directorul SRI nu poate să aibă întâlniri în spaţiul public, din cauza naturii funcţiei.
Întrebat dacă, în consecinţă, va fi şi el deschis la a avea discuţii cu politicieni în viitorul său birou de la sediul SRI, Hellvig a precizat că este în interesul instituţiei să înţeleagă care sunt aşteptările beneficiarilor muncii din SRI.
Hellvig şi-a nuanţat declaraţia, arătând că relaţia sa cu Maior a fost şi instituţională: "Da, eu vorbesc şi de relaţie personală, şi de relaţie instituţională. În cazul în care există evident relaţii de interes, de exemplu cum eram eu în Comisia de securitate şi apărare la Parlamentul European, evident că există interese naţionale pe care le reprezentăm fiecare în funcţiile pe care le ocupăm. Nu cred că e o chestie greşită".
El a spus că se va consulta şi pe viitor cu Maior, apreciind că acesta ar putea "oriunde şi oricând" să se găsească într-o funcţie publică ca să servească statul român.
Deputatul a mai spus: "Discut cu domnul director George Maior, mă consult cu domnia sa, sunt absolut convins că vom putea colabora în continuare, e un om care a făcut extrem de mult bine acestei naţiuni şi cred că ar putea oriunde şi oricând să se găsească într-o funcţie publică ca să servească statul român. Sunt convins că ce a muncit dânsul în această instituţie va fi dispus să împărtăşească cu mine pentru a continua ce a început el".
• Hellvig, despre legile Big Brother: "Ar putea fi adoptate în 3-6 luni, cu medierea lui Iohannis"
Eduard Hellvig vede adoptarea legilor Big Brother într-o perioadă de 3-6 luni, fiind necesară medierea preşedintelui Iohannis şi stabilirea unui echilibru legat de drepturi şi libertăţi.
Deputatul a precizat: "Cred că la momentul ăsta trebuie să găsim un răspuns cu privire la cele trei legi. Trebuie să găsim un răspuns care să satisfacă drepturile şi libertăţile civile ale cetăţeanului, dar pe de altă parte trebuie să răspundă şi capacităţii de funcţionare a instituţiei SRI. Sunt nişte legi extrem de importante pentru corpul profesional. Din ce am văzut şi eu în dezbaterea publică este clar că e o necesitate majoră. Nu vă ascund faptul că am discutat cu preşedintele Iohannis acest subiect, pentru că este unul dintre lucrurile care ar putea să apară pe agendă chiar în imediata perioadă după ce voi fi ales. Sunt convins că prin medierea preşedintelui, prin respectarea acestor două principii de care v-am spus, drepturi şi libertăţi civile pentru cetăţean şi capacităţi operaţionale pentru SRI, trebuie să găsim cât mai repede o soluţie pentru cele trei legi".
• "La acest moment nu intenţionez să schimb adjuncţii SRI, dar trebuie să fac o evaluare"
Eduard Hellvig nu intenţionează să schimbe din funcţie adjuncţii Serviciului, inclusiv pe Florian Coldea, menţionând totuşi că doreşte să facă o evaluare a activităţii acestora.
Întrebat dacă îl va menţine pe Florian Coldea în funcţia de prim-adjunct în conducerea SRI, în condiţiile în care pe numele acestuia există un denunţ la DNA formulat de Elena Udrea, Hellvig a spus: "Atâta timp cât nu există o decizie a instanţei, eu nu pot să văd şi să iau o evaluare pe denunţul respectiv. În altă ordine de idei, în ceea ce îl priveşte pe domnul general Coldea vreau să spun că SRI s-a transformat fundamental după 2006 şi unul dintre oamenii care a lucrat la transformarea acestei instituţii ca să capete recunoaştere internaţională pe care o are astăzi SRI este şi generalul Coldea.
Eu alte date despre generalul Coldea nu am decât din spaţiul public, la fel ca dumneavoastră, civil. Am văzut doar la televizor activitatea sau pe sursele publice ce a făcut această instituţie publică".
El a fost întrebat dacă, prin urmare, intenţionează să păstreze actualii adjuncţi ai SRI în funcţie, precizând: "La acest moment dacă mă întrebaţi, evident, nu am cum să schimb ceva pe care nu cunosc. În primul rând trebuie să văd exact despre ce fel de activitate au avut fiecare dintre dânşii. Plec de la premisa că ceea ce au făcut se vede în rezultatul recunoaşterii internaţionale şi a capacităţii SRI să fie performant, plec de la bunăvoinţă şi de la înţelegere că a fost un moment critic şi complicat după 2006 să faci o instituţie atât de performantă. Vom vedea cum va arăta viitorul, dar nu mă puneţi să fac judecăţi a priori pentru că nu am de ce să le fac atâta timp cât la momentul respectiv, la momentul acesta, am o evaluare pozitivă din spaţiul extern SRI-ului".
• Hellvig, despre salariul de şef al SRI: "Soţia nu e foarte încântată"
Eduard Hellvig a afirmat, ieri, după ce a primit avizul Comisiei SRI de a ocupa funcţia de director al serviciului, că soţia sa nu este "foarte încântată" de schimbarea financiară presupusă de trecererea de la salariul de europarlamentar la cel de şef al SRI, el arătând că a "avut discuţii acasă".
El a arătat că viitorul statut de şef al SRI reprezintă o schimbare "fundamentală" a viitorului său şi al familiei sale, fapt la care a reflectat înainte de a accepta propunerea pe care i-a făcut-o preşedintele Klaus Iohannis.
"Preşedintele Iohannis m-a contactat şi mi-a propus (funcţia de şef SRI, n.r.). Am avut o întâlnire privată, nu telefonică. A trebuit să stau un pic să mă gândesc pentru că e o schimbare fundamentală a vitorului meu şi a familiei mele", a spus Hellvig, citat de Mediafax.
El a arătat că va demisiona din PNL şi din PE imediat ce va primi mandatul de director al SRI din partea Parlamentului.
Hellvig a ţinut să dea asigurări că în mandatul său de şef al SRI nu vor exista imixtiuni politice în activitatea serviciului.
Florin Coldea, prim-adjunctul directorului SRI, a încasat în anul fiscal precedent, potrivit ultimei sale declaraţii de avere din iunie 2014, un salariu de 113.309 de lei.
De asemenea, George-Viorel Voinescu, director adjunct al SRI, a avut în anul fiscal precedent un venit de 119.381 de lei, în timp ce Ion Grosu, un alt director adjunct al SRI, a avut un venit anual de 116.391 de lei, potrivit declaraţiei de avere a acestuia din iunie 2014.
Pe site-ul Serviciului Român de Informaţii nu mai sunt postate declaraţii de avere şi de interese ale fostului director George Maior.
O declaraţie de avere a acestuia din anul 2013 arăta însă că George Maior încasase în anul fiscal precedent 58.434 de lei.