Heritage Foundation: Economia României este liberă în proporţie de 61,5%

F.A.
Ziarul BURSA #Macroeconomie / 16 ianuarie 2008

Heritage Foundation: Economia României este liberă în proporţie de 61,5%

Economia României este liberă în proporţie de 61,5%, procent care plasează ţara pe locul 68 din 162 de state în clasamentul celor mai libere economii din lume, conform concluziilor unui raport dat publicităţii ieri de Heritage Foundation, o reputată organizaţie de analiză economică din Washington. Conform Index of Economic Freedom pe 2008, România a pierdut o poziţie comparativ cu ediţia din 2007, când se situa pe locul 67 din 157 de economii, cu un scor 61,3 puncte. Şi de data aceasta România este depăşită de ţări precum Bulgaria, locul 59, Ungaria, locul 43, şi Cehia, locul 37.

Potrivit Heritage Foundation, deşi a pierdut o poziţie, punctajul acordat României s-a îmbunătăţit uşor (cu 0,2 puncte), de la 61,3 la 61,5 puncte, ca urmare a progreselor realizate în ceea ce priveşte libertatea pe piaţa monetară şi a climatului investiţional. La elaborarea acestui clasament, Heritage Foundation a luat în calcul o listă de 10 criterii precum intervenţia statului în economie, dreptul de proprietate, politica fiscală, gradul de corupţie, libertatea muncii etc.

În cazul României, specialiştii de la Heritage Foundation au acordat cel mai mare scor, 86%, la capitolul politică comercială, care este considerată similară cu cea a celorlalte state membre ale Uniunii Europene. Cel mai slab scor, 30%, a fost obţinut de Româ­nia la capitolul drepturi de proprietate. Investitorii sunt nemulţumiţi de modificările impredictibile ale legislaţiei. În plus, sistemul juridic româ­nesc suferă de pe urma corupţiei, ineficienţei şi a lipsei de competenţă.

România a obţinut un scor de 74,1% în ceea ce priveşte libertatea mediului de afaceri. Dacă la nivel mondial durează, în medie, 43 de zile pentru a demara o afacere, în Româ­nia durează în medie 14 zile. În ceea ce priveşte politica fiscală, România are libertate fiscală de 85,6%. Atât impozitul pe veniturile personale cât şi cel pentru profiturile companiilor se plasează la 16%. La capitolul intervenţia statului în economie, România are un punctaj de 70,8%, majoritatea companiilor mici şi mijlocii fiind privatizate, însă procesul de privatizare a companiilor mari a fost unul lent. Punctajul obţinut de România pentru libertatea pieţei monetare este de 72,5%, având în vedere că inflaţia se menţine la un nivel ridicat, media pentru intervalul 2004-2006 situându-se la 7,7 procente. De asemenea, preţurile relativ instabile explică în mare parte scorul obţinut pentru libertatea monetară. În ceea ce priveşte libertatea de investiţii, scorul României este de 60%. Guvernul a simplificat procedurile de obţinere a licenţelor, a permis controlul integral al companiilor străine asupra companiilor româneşti şi a început privatizarea a 41 de companii din sectoarele indus­triei şi energiei. Referitor la libertatea faţă de corupţie, România a obţinut un scor de 31%, considerându-se că fenomenul corupţiei este larg răspândit. Potrivit Transparency International, în 2006 România ocupa locul 84 din 163 de ţări în clasamentul privind percepţia corupţiei. În sfârşit, la capitolul libertatea muncii, România are un scor de 55,3 la sută, dat fiind prevederile legislative rigide care afectează oportunităţile de angajare şi creşterea productivităţii.

Clasamentul pe 2008 include un număr de 162 de economii clasificate în patru categorii: "economie liberă", "preponderent liberă", "preponderent neliberă" şi "reprimată". Hong Kong se situează pe prima poziţie, pentru al 14-lea an consecutiv, urmată de Singapore, Irlanda şi Australia. Hong Kong a obţinut un scor de 90,3 puncte din 100 posibile. România se clasează în grupul ţărilor cu o economie "preponderent liberă".

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
raobooks.com
boromir.ro
Mozart
Schlumberger
chocoland.ro
arsc.ro
domeniileostrov.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

27 Dec. 2024
Euro (EUR)Euro4.9765
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.7768
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.3054
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.9853
Gram de aur (XAU)Gram de aur403.3538

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
petreceriperfecte.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb