Hidroelectrica împlineşte un an de la listarea la Bursa de Valori Bucureşti

Andrei Iacomi
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 12 iulie

Hidroelectrica împlineşte un an de la listarea la Bursa de Valori Bucureşti

English Version

Randament total de 37% pentru acţiunile H2O, faţă de preţul din oferta publică din vara trecută Deţinerea cumulată a fondurilor private de pensii în Hidroelectrica era de 6,7 miliarde lei, în luna mai, cea mai mare investiţie a fondurilor într-o singură companie

Hidroelectrica (H2O) împlineşte, astăzi, un an de la listarea la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ce a avut loc în vara anului trecut în urma unei oferte publice în valoare de aproape 1,9 miliarde de euro, cea mai mare din Europa în 2023.

Producătorul şi furnizorul de energie electrică a venit la bursă într-o perioadă de creştere a pieţelor internaţionale de acţiuni şi în anul în care a înregistrat cel mai mare profit din istorie, de aproape 6,4 miliarde de lei, fiind percepută de investitori drept o companie defensivă solidă, de importanţă strategică pentru economia ţării noastre şi bună plătitoare de dividende. În plus, produce energie din surse regenerabile, fiind astfel unul dintre facilitatorii tranziţiei energetice.

În acest context, preţul acţiunii H2O s-a înscris pe o traiectorie ascendentă, de la listare şi până în prezent având o creştere de 17%, iar faţă de preţul de închidere al ofertei publice de 104 lei pe acţiune şi luând în calcul şi dividendul acordat de companie în acesta an, randamentul total al titlurilor Hidroelectrica se ridică la 37%.

Analiştii şi managerii de fonduri de investiţii consultaţi de ziarul BURSA punctează că listarea producătorului de energie a adus noi investitori la BVB, atât de retail cât şi instituţionali, inclusiv străini care până atunci nu avuseseră piaţa noastră pe radar, a adus bani noi în piaţă şi a crescut oferta investiţională atât de necesară cumpă­rătorilor naturali - fondurile de pensii private.

La finele lunii mai, deţinerea cumulată în Hidroelectrica a tuturor fondurilor de pensii private din ţara noastră se ridica la 6,7 miliarde de lei, cea mai mare investiţie a lor într-o singură companie, conform informaţiilor disponibile pe site-ul desprepensiiprivate.ro.

Managerii de fonduri mai punctează că listarea Hidro a sporit şansele accederii pieţei noastre în categoria celor emergente în ierarhia MSCI, agenţie de rating ce ne cataloghează drept piaţă de frontieră.

Totuşi se pare că aşteptările iniţiale privind promovarea rapidă au fost cam mari, în condiţiile în care, după entuziasmul apărut odată cu listarea producătorului de energie, lichiditatea acţiunilor companiei şi a pieţei în general a tot scăzut, iar la ultima evaluare din iunie, MSCI nu pomeneşte nimic de România.

Pentru acest an, Hidroelectrica şi-a bugetat venituri de 10,3 miliarde lei, cu 15% sub cele obţinute anul trecut şi un profit net de 4,15 miliarde de lei, în scădere cu 35% faţă de cel din 2023, fiind vorba mai degrabă de o revenire la rezultate mai apropiate de "normalitate", după un an excepţional.

Analiştii sunt de părere că, pe termen scurt, raportul dintre cererea şi oferta de acţiuni Hidro ar trebui să susţină cotaţia companiei la bursă. Dar, alegerile de la finalul anului pot aduce o volatilitate mai mare pentru preţul acţiunii, iar pe termen mediu se preconizează o scădere uşoară atât a producţiei cât şi a preţului energiei electrice. Totuşi, compania are un cash-flow operaţional solid, care îi permite să îşi menţină politica generoasă de dividend.

În plus, este controlată de stat care a solicitat în ultimii ani ca întregul profit să fie alocat acţionarilor ca dividende.

La finele lunii mai, fondurile private de pensii deţineau 11,2% din Hidroelectrica, din care deţinerea fondurilor Pilon II echivala cu 10,8% din producătorul şi furnizorul de energie electrică, conform site-ului desprepensiiprivate.ro. Statul Român, prin Ministerul Energiei, are 80% din Hidroelectrica, emitent a cărei evaluare se ridică la 57 miliarde de lei, cea mai mare companie românească de la Bursa de Valori Bucureşti.

Opinia Cititorului ( 11 )

  1. Ar fi timpul sa mai scoata statul un pachet de 10%

    Trecutul a trecut, prezentul e cum e, viitorul e obligatoriu despre investiții de minim 2 miliarde lei în retehnologizări. Între timp generatoarele produc la '70% datorită secetei iar H2O va trebui în curând sa cumpere curent (de obicei de la Nuclearelectrica) cu 400 lei ca să-l vândă la clientii contractați cu 280 lei...

    Sa nu uitam că statul s-a opus constant listării. Ani la rândul...

    1. Se opune si la Salrom...

      Si la Portul Constanta... 

      Si la Posta Romana...

      Se opune de fapt transparentei. 

      Dar statul are nevoie de bani. Si poate vinde 40% din h2o. Nu tot odata. In timp

    Urmeaza listarea unui pachet de actiuni ale Statului la Hidro.

    1 an si se intoarce la baza cu pretul…

    s c c r e t 

    1. La anu' 70 de lei

    37% e teapa brocherilor si smenarilor bvb.

    in realitate este abea 17%, in mana. 20% se duc pe comisioane, taxe bvb si smenari bvb, impozite, cheltuieli si alte manarii de smecheri bvb, este sima si atat!  

    1. Daca statul scoate 10% din h2o la 120 de lei actiunea, cumpara cineva?

      Dar la 110? Acum ca e clar ca pretul eneriei e in scadere si ca anul trecut a fost un an exceptional? In rest mancam piscoturi si ne felicitam

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
danescu.ro
arsc.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

14 Aug. 2024
Euro (EUR)Euro4.9761
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.5124
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2344
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.7993
Gram de aur (XAU)Gram de aur358.8318

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
Teatrul Național I. L. Caragiale Bucuresti
hipo.ro
hipo.ro
energyexpo.ro
roenergy.eu
rommedica.ro
prow.ro
aiiro.ro
oaer.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb