Hidroelectrica şi-a anunţat intenţia de listare la BVB

G.M.
Ziarul BURSA #Piaţa de Capital / 7 iunie 2023

Hidroelectrica şi-a anunţat intenţia de listare la BVB

Hidroelectrica S.A. a anunţat ieri intenţia Fondului Proprietatea de a desfăşura o ofertă publică iniţială având drept obiect acţiuni ordinare existente la compania respectivă. Societatea intenţionează să aplice pentru admiterea la tranzacţionare a acţiunilor sale pe piaţa reglementată a Bursei de Valori Bucureşti, oferta urmând să fie făcută după aprobarea prospectului de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF).

"Hidroelectrica are un istoric îndelungat de creştere semnificativă şi de generare de profit pentru acţionari, fiind principalul producător de energie electrică din România, cu un portofoliu de producţie 100% din surse regenerabile. Ne aflăm într-o poziţie bună pentru a continua tendinţa de creştere, având o strategie clară, axată pe eficienţă operaţională, diversificarea şi extinderea afacerii şi asigurarea rentabilităţii capitalului, toate acestea fiind susţinute de un mediu sectorial şi macroeconomic favorabil pe termen lung. Oferta Publică Iniţială propusă reprezintă un pas firesc şi entuziasmant în evoluţia noastră, deoarece listarea Hidroelectrica pe Bursa de Valori Bucureşti ne va ajuta să ne diversificăm baza de acţionari şi să ne dezvoltăm profilul internaţional", a declarat Bogdan Badea, director executiv al Hidroelectrica S.A.

Potrivit anunţului de intenţie publicat de companie, Fondul Proprietatea a primit acordul acţionarilor pentru a dispune în cadrul ofertei de întreaga sa participaţie de până la 19,94%, din numărul total de acţiuni emise de Hidroelectrica, dar numărul de acţiuni ce vor fi vândute în cadrul ofertei publice va fi determinat ulterior.

Conform documentului citat, Hidroelectrica nu va realiza o majorare de capital în contextul ofertei şi nu va beneficia în vreun fel de fondurile obţinute ca urmare a desfăşurării ofertei. Oferta va fi una publică adresată investitorilor retail şi instituţionali din România, precum şi investitorilor instituţionali internaţionali eligibili. Acţiunile vor fi vândute şi, ulterior admiterii, tranzacţionate în lei. Admiterea este de aşteptat să aibă loc în iulie 2023.

Odată admise la tranzacţionare, acţiunile Hidroelectrica vor fi incluse imediat în indicele BET al BVB. Hidroelectrica şi Fondul Proprietatea vor fi supuşi unei restricţii de înstrăinare a acţiunilor companiei pentru o perioadă de 180 zile, iar acţionarul majoritar (n.red. - statul român, prin Ministerul Energiei) va fi supus unei restricţii de înstrăinare a acţiunilor deţinute pentru o perioadă de 12 luni de la data admiterii.

Informaţiile detaliate despre ofertă vor fi publicate după aprobarea prospectului.

Investitorii, optimişti în privinţa listării acţiunilor Hidroelectrica

Se aşteaptă ca listarea Hidroelectrica la BVB să elibereze bani în piaţă şi să revigoreze Bursa de Valori Bucureşti, deoarece compania este atractivă nu doar pentru investitorii români, ci şi pentru cei străini.

"Listarea Hidroelectrica va elibera energii nebănuite iar banii care stau, acum, pe margine, vor fi puşi la muncă. Există acea posibilitate de upgrade la MSCI, România va intra şi în atenţia altor investitori instituţionali mari", a declarat recent, în cadrul unei dezbateri privind piaţa de capital, Alexandru Combei, director de investiţii BRD Asset Management.

Robert Burlan, CFA, Head of Investment Management în cadrul Raiffeisen Asset Management, a spus: "Odată ce IPO-ul Hidroelectrica se va fi materializat, cred că în special investitorii mari vor relua achiziţiile în piaţă. De asemenea, distribuţiile din dividende se vor întoarce în piaţă şi bineînţeles, când va avea loc şi distribuţia extraordinară de dividend de la Fondul Proprietatea, o sumă potenţial substanţială se va întoarce în piaţă".

Dragoş Manolescu, CFA, Director General Adjunct al OTP Asset Management, este de părere că aşteptata listare Hidro este ca "o gură de oxigen" pentru foarte mulţi investitori care vor să se expună şi pe zona de ESG.

"După listarea Hidroelectrica, pentru finalul anului mă aştept să fim mai sus decât acum. Iar aşteptările sunt cumva corelate cu ce s-a întâmplat afară, cu cash-flow-urile care mă aştept să intre, ceea ce ar trebui să se vadă în preţul acţiunilor", a adăugat Dragoş Manolescu.

În raportul aferent lunii aprilie al Fondului Proprietatea, Hidroelectrica este evaluată la circa 11 miliarde euro, iar deţinerea Fondului Proprietate, de 19,94%, echivalează cu 2,2 miliarde euro, conform calculelor noastre realizate pe baza datelor fondului.

Hidroelectrica este cel mai mare producător de energie din România. Grupul deţine şi operează 182 de hidrocentrale, cinci staţii de pompare şi un parc eolian ce sunt amplasate strategic în opt surcursale din ţara noastră. Capacitatea de producţie totală instalată a activelor hidroenergetice ale companiei este împărţită în hidrocentrale de acumulare, hidrocentrale pe firul apei şi staţii de pompare. Societatea deţine un portofoliu de producţie 100% din surse regenerabile, cu o capacitate hidroelectrică de producere instalată de 6,3 GW şi o capacitate eoliană onshore instalată de 108 MW în parcul eolian Crucea.

Între 2018 şi 2022, Hidroelectrica a avut o cotă de piaţă de aproximativ 29% având în vedere energia totală generată şi livrată în sistem (potrivit rapoartelor anuale ale Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei). Hidroelectrica este unul dintre cei mai mari producători de hidroenergie din Europa, cu un volum de electricitate generată din surse hidroelectrice de 13,6 TWh în 2022, de 16,9 TWh în 2021 şi de 15 TWh în 2020 (toate acestea reprezentând cantitatea brută de producţie). Producţia din 2022 reflectă condiţiile hidrologice mai puţin favorabile din cauza secetei severe. Totodată, Hidroelectrica furnizează energie electrică pe pieţele de energie electrică angro şi cu amănuntul. Cota de piaţă a companiei a crescut constantn, iar numărul total de clienţi la finalul anului 2022 a depăşit 482.000 de abonaţi.

În ultimii trei ani, Hidroelectrica a generat venituri consolidate în valoare de 9,45 miliarde lei (2022), 6,48 miliarde lei (2021) şi 3,84 miliarde lei (2020). În aceeaşi perioadă, compania a raportat profituri anuale (nete) în valoare de 4,46 miliarde lei (2022), 3,11 miliarde lei (2021) şi 1,55 miliarde lei (2020).

În primul trimestru din 2023, Hidroelectrica a obţinut venituri consolidate de 3,27 miliarde lei care au fost generate de creşterea cantităţii totale de energie vândută (4.838 GWh în primul trimestru din 2023) atât pe segmentul de producţie, cât şi pe cel de furnizare Acest lucru a condus la obţinerea unei valori totale a EBITDA ajustat de 2,18 miliarde lei şi a unui profit net de 1,72 miliarde lei în primul trimestru din 2023, comparativ cu o valoare totală a EBITDA ajustat de 1,70 miliarde lei şi a unui profit net raportat de peste 1,28 miliarde lei în primul trimestru din 2022.

Prin prisma acestor profituri, compania şi-a menţinut istoricul de distribuire de dividende. Pentru anul 2022, valoarea totală a dividendelor este de 4,349 miliarde lei, din care 3,914 miliarde lei sunt dividendele ordinare (ce vor fi plătite pe 16 iunie 2023) şi 435 milioane lei sunt dividendele speciale (ce vor fi plătite pe 29 septembrie 2023). Rata de distribuire a dividendelor este de 99%, acestea urmând să fie plătite Ministerului Energiei şi Fondului Proprietatea.

Acţionarii Hidroelectrica sunt statul român prin Ministerul Energiei (80,06%) şi Fondul Proprietatea (19,94%).

Activele aflate în portofoliul companiei permit livrarea energiei în bandă şi, în acelaşi timp, acoperirea vârfurilor de sarcină din ţara noastră.

Activele societăţii reprezintă aproximativ 95% din capacitatea de producţie de energie hidroelectrică din România. Aproximativ 1,1 GW din activele companiei sunt avute în vedere pentru renovare sau modernizare până în 2030 cu scopul, printre altele, menţinerii disponibilităţii ridicate a bazei de active existente şi deblocării potenţialului hidrocentralelor actuale. După finalizarea programului de retehnologizare şi modernizare, Hidroelectrica ar urma să deblocheze aproximativ 240 MW din capacitate şi să extindă ciclul de viaţă al hidrocentralelor cu 20 de ani, în medie (în cazul modernizării) şi 30 de ani (în cazul retehnologizării).

Hidroelectrica joacă un rol esenţial în realizarea planului naţional de tranziţie energetică, menţinând preţuri accesibile pentru furnizarea energiei electrice şi susţinând independenţa energetică a României şi ar putea să beneficieze de diferitele politici şi programe UE în cadrul strategiei sale pe termen lung de diversificare a portofoliului cu alte resurse de energie regenerabilă. Hidroelectrica intenţionează să continue extinderea portofoliului său 100% verde, prin dezvoltarea de noi proiecte cu o putere de aproximativ 2.000 MW în domeniul panourilor solare terestre/flotante, capacităţi eoliene offshore şi onshore cu o putere de aproximativ 1.000 MW şi capacităţi hidroenergetice cu o putere de peste 300 MW.

Opinia Cititorului ( 20 )

  1. acum cat mai are timp caci avem in fata peste 4-5 milioane de decese naturale in romania pe urmatorii 15 ani. - vezi piramida populatiei pe regiuni

    s c cret 

    Normal dc vrei sa atragi clienti nu te listezi imediat dupa dividende, ci inainte. Ba mai mult si dividendele din rezerve din septembrie intgeleg ca le ia FP. Bravos. Cat despre profituri sunt all over the place, da anul treecut au avut 4000 mil lei dar in 2020 au avut 1500 mil lei, asa cum sunt prezentate profiturile ai impresia ca tot urca dar adevaru-i ca afacerea nu a crescut deloc, e vb doar de preturile exceptionale pe timp de razboi care au crescut. asa ca profitul pe 2024-2025 poate fi si 2000 mil lei, asta pt cei ce-si calculeaza deja 6000 lei. Pretul curtentului e in scadere.

    1. Cam da. Delirul supra-preturilor a trecut. De Ieri prin OUG Hidro va avea de achitat anual cu 150 mil lei mai mult pe apa care o foloseste in procesele industriale.

    4,4 mld profit

    Stiu ca este un indicator, RRC parca, ce tine cont de astea, dar nu mai stiu cum se calculeaza si, mai ales, cat ar fi ok :-))

    asa, ca marja de profit, mi se pare foarte tare!!! 

    1. D-LE DE LA nr 2. !!!! DA-MI VOIE , SA MA RIDIC , IMPOTRIVA SPUSELOR DUMITALE !!!!!!! PAI , CE FACEM AICEA ??? CRITICAM 1 LUCRU SFANT , PE CARE ROMANIA SE CHINUIE CA SA-L REALIZEZE DE O GRAMADA DE ANI , INCOACE , SI TOT N-A REUSIT NIMIC ??? ESTI PATRIOT , S-AU NU ESTI PATRIOT ??? DACA ESTI PATRIOT , SA FACI BINE SI SA ''''''''' AJUTI '''''''' LA MARIREA SI PERPETUAREA MICUTEI NOASTRE BURSE DE VALORI , CHIAR DACA NU TE ALEGI CU NIMIC PE ANUL ASTA !!!!!!!!!! PATRIA , A-TI V-A MULTUMII , ODATA SI ODATA ......... PROBABIL , CAND NU VEI MAI FI ......... DAR , ASTA NU CONTEAZA !!! IMPORTANT E ''''''''' SA CONTRIBUI CU BANII DUMITALE LA PROSPERITATEA NATIUNII ''''''''' !!! CHIAR DACA AICI , ESTE VORBA DE ZICALA ( CE-I AL TAU E SI AL MEU ; CE-I AL MEU , E TOT AL MEU !!! ) .... LASA !!!!! DIVIDENDE , O SA LE IEI LA ANUL !!!!!!!!!! CATE OR FI ........ CA , DACA NU PLOUA SI SANT PROGRAMATE PREA MULTE INVESTITII ....... O SA IEI SI DUMNEATA , CE RAMANE ........... IN SFARSIT !!! PE ANUL ASTA , CAIMACUL BUN SI LAPTELE GRAS , O SA-L IA STATUL ROMAN SI CAPITALISTII DE LA ''''''''' FP ''''''''''' ......... LA CE-AI SPUS DUMNEATA AICI , IN SEPTEMBRIE NU MAI RAMANE NICI ZAT-ul ......... LASA ...... FII OPTIMIST ...... FRUNTEA SUS ....... MAI VEDEM NOI ........

      Patriot sunt dar nu tampit.S-a puea sa achzitionez actiunile vandute de nepatriotii ahtiati de castig imediat si nu actiun HidroPe urma mai vedem.Ar trebui a fiu patriot american cac Templ... va fi SIGURUL si poate unicul castigator din toata tarasenia asta.

      Vanzarea face parte dintr-un plan mai mare. Acum vinde FP, dar in viitor, dupa ce se va indatora pentru a plati salariilor unui numar dublu de bugetari fata de necesar (ce sa-i faci daca "saracii" politruci n-au bani sa-si plateasca amantele si lipitorii de afise, sa cumpere armament cu plata in avans fara urma de offset samd), statul roman aflat la mare stramtoare va trebui sa vanda "transparent", pe bursa, actiunile Hidro.

      Listarea este buna, dar de ce spui tu mă îngrijorez și eu. Dam active bune contra hârtii fara valoare, tipărite fara limita și bun simț, împachetare in "valori" , "principii" și alte minciuni.

    Mult zgomot pentru nimic aceasta listare.

    1. Corect

    aceasta listare … o mare tzeapa !

    cine ca cumpara , isi va recupera 

    banii in zeci de ani !

    1. poti sa si argumentezi putin?!

      Îți argumentez eu. Daca va fi evaluată la peste 50 miliarde lei și vârful profitului a fost de 4,4 miliarde pe an, probabil va scadea înapoi pe la 1,5 miliarde pe an îți recuperezi prețul acțiunii din profit in vreo 30 ani. Din dividende in vreo 40 ani iar din creșterea de preț a acțiunii daca va scădea prețul energiei și dacă va scădea profitul companiei va fi negativa

    Romanica se vinde la kilogram, dar datoria se tot mareste.

    1. daca se “vinde” inseamna ca inca este ieftina!

      cand nu se mai “vinde” romania se va scumpi! 

      s c cret 

    Din câte înțeleg FP o sa vanda cam jumătate din participație în IPO. Sa vedem ce face onor statul ca nu se mai încadrează în PNRR nicicum.

    1. Statul va face ce stie el sa faca: taxe si impozite.

      Asa se pare...doar de 1 mld de euro...picatura chinezeasca ca la snp

    Se spune ca statul vinde in cele mai proaste momente si ca “capitalistii/bancherii/spec ulatorii” in cele mai bune momente.

    intrebare: ce pret nominal avea “doamna” de mai sus in 2006-2007? dar in prezent? 

    a doua intrebare de baraj: ce pret avea aurul in 2006-2007?! dar in prezent? 

    ce pret aveah ambele in 2012-1014? 

    Care este pretul hidro in aur in 2006-2007 dar acum? 

    Care este pretul hidro in bani “reali”? 

    sunt curios daca o sa primesc raspuns! -eu am graficul si datele. 

    s c cret 

    1. Dupa cum foarte bine ai constatat, nu e un ipo al statului, ci al privatului

Cotaţii Internaţionale

vezi aici mai multe cotaţii

Bursa Construcţiilor

www.constructiibursa.ro

Comanda carte
fngcimm.ro
danescu.ro
chocoland.ro
arsc.ro
leonidas-universitate.ro
Stiri Locale

Curs valutar BNR

17 Ian. 2025
Euro (EUR)Euro4.9759
Dolar SUA (USD)Dolar SUA4.8284
Franc elveţian (CHF)Franc elveţian5.2980
Liră sterlină (GBP)Liră sterlină5.8939
Gram de aur (XAU)Gram de aur419.8038

convertor valutar

»=
?

mai multe cotaţii valutare

erfi.ro
oaer.ro
greenenergyexpo-romenvirotec.ro
Cotaţii Emitenţi BVB
Cotaţii fonduri mutuale
solarenergy-expo.ro
Studiul 'Imperiul Roman subjugă Împărăţia lui Dumnezeu'
The study 'The Roman Empire subjugates the Kingdom of God'
BURSA
BURSA
Împărăţia lui Dumnezeu pe Pământ
The Kingdom of God on Earth
Carte - Golden calf - the meaning of interest rate
Carte - The crisis solution terminus a quo
www.agerpres.ro
www.dreptonline.ro
www.hipo.ro

adb