Proiectul de hotărâre de Guvern privind înfiinţarea companiei energetice naţionale nu mai seamănă cu varianta supusă debaterii publice de AVAS. După mai bine de o lună de dezbateri, noul proiect de hotărâre prevede ca producătorii de electricitate "Hidroelectrica", "Turceni" şi "Rovinari" să devină filiale ale "Electrica" SA, susţin surse autorizate. "Electrica" îşi va completa domeniul de activitate cu producţia de energie electrică din surse hidro şi pe bază de cărbune, dar şi cu furnizarea de servicii de sistem.
Potrivit surselor citate, această formulă permite listarea rapidă la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), dar şi o eventuală privatizare, dacă statul va considera oportun acest lucru. Viitoarea companie naţională va avea ca sucursale societăţile de servicii de sistem din cadrul actualei "Hidroelectrica", precum şi "Electrica Serv". De asemenea, serviciile de sistem din actuala "Termoelectrica" vor reveni, ca sucursale, pe lângă marile unităţi de producţie. Astfel, viitoarea companie naţională va avea ca sucursale şi termoservurile aferente complexurilor Turceni şi Rovinari.
Aceleaşi surse susţin că ieri, la sediul Ministerului Economiei şi Finanţelor, a avut loc o ultimă întâlnire dintre autorităţi şi partenerii sociali pentru a pune la punct ultimele proceduri de scoatere a serviciilor de sistem din "Termoelectrica" şi integrarea lor în cadrul complexurilor energetice Turceni, Rovinari şi Craiova, dar şi a celorlalte unităţi de producţie administrate de autorităţile publice locale.
Guvernul va trebuie să analizeze proiectul final pentru înfiinţarea companiei energetice în următoarele zile.
Liga Sindicatelor Miniere Valea Jiului a anunţat, ieri, că va solicita Guvernul să analizeze şi varianta dezvoltării mineritului în perimetrul Văii Jiului prin introducerea Companiei Naţionale a Huilei (CNH) SA Petroşani în cadrul unui complex energetic împreună cu centralele termoelectrice Paroşeni şi Deva. Astfel, preţul energiei produse în aceste condiţii va fi unul mai competitiv. Sindicaliştii cer Executivului să şteargă datoriile CNH aşa cum a procedat şi cu alte companii din domeniul energetic. O astfel de măsură ar permite CNH accesul la credite bancare pentru investiţii. Ei mai vor ca autorităţile să recoreleze fondurile pentru subvenţia din domeniu şi cele destinate ajutorului de stat până în anul 2018.
Sindicaliştii cer, din nou, Guvernului, anularea contractelor directe încheiate între producătorii de energie ieftină şi anumiţi furnizori privaţi. Problema "băieţilor deştepţi" din energie a fost readusă în discuţie de Blocul Naţional Sindical (BNS) cu ocazia dezbaterilor privind înfiinţarea companiei energetice naţionale. Conducerea BNS a anunţat, ieri, că susţine prin toate mijloacele federaţiile sindicale "Univers" şi "Energetică", care şi-au fundamentat şi susţinut un punct de vedere absolut pertinent cu privire la proiectul de realizare a companiei energetice naţionale. "Consumatorii de electricitate trebuie să aibă acces liber pe această piaţă şi să aibă posibilitatea să negocieze şi să obţină energia la preţuri decente. Iar acest lucru nu se va putea face decât după eliminarea contractelor încheiate netransparent, cu caracter de monopol, unele dintre ele frauduloase", arată oficialii BNS.
1. fără titlu
(mesaj trimis de Stefan A. Iordache în data de 14.05.2008, 12:34)
Ori n-am inteles eu bine ori s-a strecurat o eroare in articol.
E vorba de societatile comerciale prestatoare de servicii de reparatii, Hidroserv, Termoserv, Electricaserv si nu de sistem, pentru care nu exista infiintate societati comerciale distincte.
In plus in articol se mentioneaza infiintarea atat a unor sucursale cat si al unor filiale.
Pana la urma ce vor fi, sucursale fara personalitate juridica sau filiale cu personalitate juridica?